Ρομπότ διαγωνίστηκαν για το έπαθλο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων

Ένα ρομπότ από τη Νότια Κορέα, με το όνομα DRC-Hubo, κέρδισε φέτος στο διαγωνισμό ρομποτικής της DARPA, νικώντας 22 άλλα ρομπότ, με έπαθλο δύο εκατομμύρια δολάρια από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.





Η ομάδα που έφτιαξε το ρομπότ ονομάζεται KAIST και κατάφερε να δώσει στο δημιούργημα της ικανότητες να περπατάει πάνω σε συντρίμμια, να ανεβαίνει τις σκάλες, να ανοίγει πόρτες και να οδηγεί αυτοκίνητο αυτόνομα. Αυτές ήταν άλλωστε και οι ασκήσεις που έπρεπε να εκτελέσουν όλα τα ρομπότ στο διαγωνισμό και προσομοίωναν τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι εργάτες μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.


Τα ρομπότ έπρεπε να ολοκληρώσουν 8 εργασίες, από τις οποίες οι 6 ήταν γνωστές σε κάθε ομάδα και μόνο οι 2 αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Η μια μυστική εργασία που έπρεπε να κάνουν τα ρομπότ με μεγάλη επιδεξιότητα ήταν να βγάλουν και να ξαναβάλουν ένα μεγάλο μαύρο βίσμα σε μία πρίζα.



Δώδεκα ομάδες από την Αμερική, έντεκα από την Ιαπωνία και άλλες από την Γερμανία, Ιταλία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κόνγκ διαγωνίστηκαν στον φετινό διαγωνισμό. Χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν να παρακολουθήσουν το γεγονός στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Φυσικά δεν έλειψαν και απρόσμενες πτώσεις των ρομπότ, οι οποίες συνοδεύονταν από εκδηλώσεις θλίψης και απαγοήτευσης από τους θεατές.


Τα ρομπότ, κυρίως υπό την επίβλεψη των ομάδων υποστήριξης τους, βαθμολογήθηκαν στην ικανότητα τους να ολοκληρώσουν και τις 8 εργασίες στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι κάθε ομάδα είχε δύο προσπάθειες για όλες τις εργασίες. Η ομάδα KAIST τα κατάφερε σε 44 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, 5 λεπτά πιο γρήγορα από την ομάδα IHMC.

Το μοναδικό ρομπότ το οποίο κατάφερε να εκτελέσει και τις 8 εργασίες ήταν της ομάδας Tartan Rescue και το έκανε σε 55 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Το δεύτερο και τρίτο σε θέση ρομπότ κέρδισε 1 εκατομμύριο δολάρια και 500.000 δολάρια αντίστοιχα.

Στρατής

Πηγή: www.wired.co.uk

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια