Δημιουργήθηκε 3D ολόγραμμα που μπορείς να αγγίξεις

"Πριν από πολύ καιρό σε ένα γαλαξία πολύ πολύ μακριά..." χρησιμοποιούσαν τρισδιάστατα ολογράμματα για να στέλνουν μηνύματα, σύμφωνα με την πασίγνωστη ταινία "Ο πόλεμος των Άστρων". Μπορεί τα 3D ολογράμματα να ήταν μεχρι πρότινος προϊόν επιστημονικής φαντασίας αλλά επιστήμονες έχουν καταφέρει όχι μόνο να τα δημιουργήσουν αλλά και να μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αυτά.


Η ερευνητική ομάδα που το κατάφερε αποτελείται από επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια της Ιαπωνίας. Έχουν δημιουργήσει μια απεικόνιση από lasers, που αποκαλούν "Νεραϊδόφωτα". Αυτά τα lasers εκπέμπουν στο ένα τετράκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου και μετατρέπουν τον αέρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο σε πλάσμα. Αυτό το πλάσμα δεν είναι παρά ιονισμένος αέρας που μπορείς να αγγίξεις. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Yoichi Ochiai ανέφερε ότι το πλάσμα μοιάζει στην αφή σαν το γυαλόχαρτο.


Η έρευνα της ομάδας δείχνει ότι κάθε λογής απεικονίσεων, βγαλμένων από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, είναι πιθανά στο μέλλον. Θα μπορούμε να έχουμε ολογράμματα που τυλίγονται γύρω από αντικείμενα ή μέρη του σώματος ή υπολογιστές και αιωρούνται στον αέρα. Τα lasers εκπέμπουν τόσο γρήγορα που αγγίζοντας την απεικόνιση με τα δάχτυλα μας θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα πίσω σε έναν υπολογιστή σχεδόν άμεσα, όπως όταν κουνάς το ποντίκι του υπολογιστή σου και βλέπεις τον κέρσορα να κινείται μπροστά στα μάτια σου.
Έχουν προηγηθεί πολλές προσπάθειες για να μετατρέψουν το laser σε ολόγραμμα, κι ενώ υπήρχαν μερικές επιτυχίες, το laser που ανακάλυψαν έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: δεν ερεθίζει ή καίει το δέρμα του δαχτύλου σου όταν το αγγίζεις. Αυτό είναι εφικτό γιατί το laser εκπέμπει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να καταφθάνει λιγότερη ακτινοβολία από το laser στο δέρμα.

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τα ολογράμματα που έχει φτιάξει η ερευνητική ομάδα είναι πολύ μικρά, όχι μεγαλύτερα από το κεφάλι μιας καρφίτσας.

Στρατής

Πηγή: http://qz.com/438880/scientists-have-created-3d-holograms-that-you-can-touch/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια