Χακέψαν αυτοκίνητο εξ' αποστάσεως και το… έριξαν σε χαντάκι!

Ανέλαβαν τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ενός τζιπ Τσερόκι, εξ αποστάσεως και το οδήγησαν εκεί που ήθελαν εκείνοι. Συγκεκριμένα, το έριξαν σε ένα χαντάκι!



Ο λόγος για δύο καλούς Αμερικανούς «χάκερς», που επιδόθηκαν σε μια εντυπωσιακή επίδειξη των διευρυμένων πλέον δυνατοτήτων των χάκερς, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο μέλλον. Κινδύνους που δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους χρήστες υπολογιστών και τηλεφώνων, αλλά και τους οδηγούς, καθώς τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε αυτοκινούμενα δίκτυα υπολογιστών.

Πώς κατόρθωσαν κάτι τέτοιο;

Χρησιμοποίησαν ένα φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και μια ασύρματη σύνδεση για να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του αυτοκινήτου, την ώρα που αυτό κινούταν με 100 χλμ την ώρα σε δρόμο του Σαιν Λιούις του Μισούρι.



Αφού έσβησαν τη μηχανή του εν κινήσει οχήματος, αναβόσβησαν τον κλιματισμό και το ραδιόφωνο, έκαναν τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ να πηγαινοέρχονται σαν τρελοί, αχρήστευσαν τα φρένα από μακριά και τελικά ανάγκασαν τον οδηγό, ένα συνεργάτη τους, που βρισκόταν μέσα στο όχημα, να βγει από την πορεία του.


«Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με ένα μεγάλο φορτηγό», εξήγησαν οι «χάκερς».
Η Chrysler, κατασκευάστρια του «Τσερόκι», έκανε γνωστό ότι κυκλοφόρησε μια ενημέρωση λογισμικού για να λύσει το κενό ασφάλειας του τζιπ της.



Σε σχετική ανακοίνωση προέβη και η βρετανική εταιρεία NCC Group, που δήλωσε ότι «κι αυτή βρήκε τρόπο να ελέγχει εξ αποστάσεως τα φρένα και άλλα ζωτικά συστήματος ενός οχήματος». Η NCC έκανε τη σχετική επίδειξη στις εγκαταστάσεις της στο Τσέλτενχαμ. Οι ερευνητές της μάλιστα προειδοποίησαν ότι οι χάκερς είναι δυνατό να επηρεάσουν πολλά οχήματα ταυτόχρονα μέσω της ίδιας κυβερνο-επίθεσης.

Πάντως, ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τέτοιες επιθέσεις βρίσκονται πέρα από τις τεχνικές δυνατότητες των περισσότερων κακόβουλων χάκερς. Ωστόσο, αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Στρατής

Πηγή: wired.co.uk
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια