Gecko Tο απόλυτο σύστημα προσκόλλησης

Ένα κομμάτι ταινίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μερικές φορές, μετά εξασθενεί και δεν μπορεί πλέον να κρατήσει δύο επιφάνειες μαζί. Οι βεντούζες λειτουργούν μόνο σε λείες επιφάνειες και βέβαια χρειάζονται αέρα. Ποιο είναι λοιπόν το απόλυτα κολλώδες υλικό που λειτουργεί πάντα και παντού, ακόμη και στο διάστημα;





Ερευνητές στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Pasadena της Καλιφόρνια, εργάζονται για το απόλυτο σύστημα προσκόλλησης, εμπνευσμένο από τον Gecko (σαύρα).


Χάρη σε μικροσκοπικές τρίχες στο κάτω μέρος των ποδιών τους, οι σαύρες μπορούν να προσκολλώνται σε τοίχους με ευκολία, χωρίς να αλλοιώνεται αυτή η ιδιότητα από την επαναλαμβανόμενη χρήση. Ο μηχανικός της JPL, Aaron Parness και οι συνεργάτες του, δημιούργησαν ένα υλικό με συνθετικές τρίχες που είναι πολύ λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα. Όταν εφαρμόζεται μία δύναμη στις μικροσκοπικές τρίχες, προσκολλούν σε μία επιφάνεια όπως και οι σαύρες.


Tο φαινόμενο προσκόλλησης των μικρών τριχών σε μία επιφάνεια, ονομάζεται "Δύναμη Van Der Waals". Ένα μικρό ηλεκτρικό πεδίο δημιουργείται, επειδή τα ηλεκτρόνια σε τροχιά γύρω από τους πυρήνες των ατόμων δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα, έτσι υπάρχουν θετικές και αρνητικές πλευρές σε ένα ουδέτερο μόριο. Το θετικά φορτισμένο μέρος ενός μορίου προσελκύει το αρνητικά φορτισμένο μέρος του γείτονά του, με αποτέλεσμα την "κολλητικότητα". Ακόμη και σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης και ακτινοβολίας, οι δυνάμεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται.




---
Πηγή: www.nasa.gov

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια