Επιστήμονες (και Έλληνες) ανακάλυψαν 44 άγνωστα έως τώρα γονίδια που σχετίζονται με την υπέρταση

Περισσότερο φως στο γενετικό υπόβαθρο της αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα της υπέρτασης έριξαν τρεις μεγάλες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίες ανακάλυψαν συνολικά 44 άγνωστα έως τώρα γονίδια που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πάθηση



Ήταν ήδη γνωστό ότι η υπέρταση -βασική αιτία καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και χρόνιας νεφροπάθειας παγκοσμίως- έχει κληρονομική διάσταση περίπου κατά το ήμισυ. Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί περίπου 60 γονίδια που εξηγούσαν μόνο το 2% του γενετικού κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι τρεις νέες μελέτες, σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα η καθεμία, που παρουσιάσθηκαν στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», με επικεφαλής επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Χάρβαρντ, ανακάλυψαν δεκάδες νέα γονίδια. Έτσι, αυξάνουν πλέον σε περισσότερους από 100 τους γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου και αναμένεται να συμβάλουν στην αναζήτηση νέων θεραπευτικών στρατηγικών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να φέρουν στο φως και αρκετά ακόμη γονίδια, πιθανώς εκατοντάδες, που εμπλέκονται στην υπέρταση, μια βασική αιτία πρόωρου θανάτου διεθνώς. Περίπου ο ένας στους τρεις ενηλίκους έχει πίεση υψηλότερη από το κανονικό και εξ αυτών μόνο οι μισοί τη θέτουν υπό έλεγχο με φάρμακα.

Στις μελέτες συμμετείχε μια πλειάδα Ελλήνων επιστημόνων του εσωτερικού και της διασποράς, μεταξύ των οποίων οι: Φώτης Δρένος, Πάνος Δελούκας, Γιώργος Δεδούσης, Γενοβέφα Κολοβού, Ευάγγελος Ευαγγέλου, Όλγα Γιαννακοπούλου, Ανδριανός Γιόρκας, Αλίκη Ελένη Φαρμάκη, Ειρήνη Μαρούλη, Γιώργος Παπανικολάου, Σταυρούλα Κανόνη, Λουκιανός Ραλλίδης και Λάζαρος Λατανιώτης
Από: zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια