Apple, Google, Facebook, Shell και Walmart παράγουν περισσότερα χρήματα από όλον τον υπόλοιπο κόσμο!

Οι 10 πιο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Apple, Google, Facebook, Shell και Walmart, συνδυαζόμενες έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από τις 180 φτωχότερες χώρες του κόσμου, σε σύνολο 195 ανεξάρτητων κρατών



Σύμφωνα με άρθρο του Russia Today, τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε η Global Justice Now δείχνουν πως η Apple, η Shell, η Google, η Facebook και η Walmart είναι πλέον πλουσιότερες από τη Ρωσία, το Βέλγιο και τη Σουηδία.

Οι 69 από τις 100 ισχυρότερες οικονομίες είναι πλέον εταιρείες και όχι χώρες! Συγκριτικά με πέρυσι, οι εταιρείες ήταν οι 63 από τις 100. Από τις συνολικά 200 παγκόσμιες «συμμετοχές» με την ισχυρότερη – πλουσιότερη οικονομία, οι 153 είναι εταιρείες και οι 47 χώρες.

Οι ισχυρότερες οικονομίες από τις 200 είναι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας και του Καναδά.

Η Global Justice Now δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της σε μια προσπάθεια θα αυξηθεί η πίεση στην Βρετανική κυβέρνηση σε σχέση με την επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ.

Η σύνοδος διοργανώνεται από τον Ισημερινό, με σκοπό τη δημιουργία συνθήκης που θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τα προνόμια που απολαμβάνουν οι πολύ μεγάλες εταιρείες.

Ο υπεύθυνος της Global Justice Now, Nick Darden, πιστεύει πως η Βρετανική κυβέρνηση ευθύνεται για τη γιγάντωση των πολυεθνικών, μέσω προνομιακών φορολογιών, εμπορικές συμφωνίες και προγράμματα που ωφελούν μόνο τις εταιρείες.

«Η πλήρης υποστήριξη στη συμφωνία TTIP, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, είναι το τελευταίο παράδειγμα της κυβερνητικής υποστήριξης προς τις μεγάλες business, ενώ δυσκολεύει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναγκάσουν τις πολυεθνικές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια