Ο Έλληνας Καθηγητής Μηχανολογίας και Ωκεανομηχανικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υποβρύχιας Τηλεανίχνευσης και ειδικός στην ακουστική μουσικών οργάνων

Ο Νικόλας Μακρής είναι Καθηγητής Μηχανολογίας και Ωκεανομηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υποβρύχιας Τηλεανίχνευσης και ειδικός στην ακουστική μουσικών οργάνων



Πήρε το πτυχίο του στη Φυσική το 1983 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συνέχισε με το διδακτορικό του στην Ωκεανομηχανική το 1991, και πάλι στο ΜΙΤ. Από το 1991 ως το 1997 εργάστηκε στο Εργαστήριο Ναυτικής Έρευνας των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις στην καριέρα του σαν επικεφαλής επιστήμονας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στην εξερεύνηση των ωκεανών, την υποβρύχια τηλεανίχνευση της θαλάσσιας ζωής και τα γεωφυσικά φαινόμενα, την ακουστική των μουσικών οργάνων και την εξέλιξή τους, και άλλα.

Η μελέτη που διεξήγαγε ο Μακρής σχετικά με την ακουστική ισχύ που έχουν τα βιολιά προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. Ο Μακρής δεν είχε σκοπό εξαρχής να ασχοληθεί με μια τέτοια μελέτη. Η δουλειά του επικεντρώνεται κυρίως στην εξερεύνηση των ωκεανών και την ακουστική, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογία για την ανίχνευση της θαλάσσιας ζωής και των φαινομένων σε μεγάλα ωκεανικά συστήματα. Όμως πριν από μια δεκαετία, ξεκίνησε ένα νέο χόμπι. Άρχισε να μαθαίνει λαούτο.

«Ειδικεύομαι στην ακουστική, αλλά υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δε θα σκεφτόμουν τίποτα σχετικό με την ακουστική του οργάνου, απλώς θα μάθαινα να το παίζω», θυμάται ο Μακρής.

Το σκεπτικό αυτό δεν κράτησε πάρα πολύ, καθώς ο Μακρής ξεκίνησε να μιλά με κατασκευαστές του οργάνου και παίκτες, σε μια προσπάθεια να καταλάβει καλύτερα το όργανο - που ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη, όμως άρχισε να εκλείπει μέσα στους αιώνες, μέχρι την επανεμφάνισή του.

Η ομάδα έρευνας του Μακρή ανακάλυψε ότι το συνολικό σχήμα των προγόνων του βιολιού εξελίχθηκε σταδιακά ώστε να είναι ακουστικά πιο ισχυρό και πλήρες, αν και όχι απαραιτήτως από ηθελημένο σχεδιασμό. «Πιστεύουμε πως αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν γίνει ακόμη και στο πλαίσιο της φυσικής μετάλλαξης», λέει ο Μακρής.

Ο Μακρής λέει πως τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας μπορεί να είναι χρήσιμα για κορυφαίους κατασκευαστές βιολιών που θέλουν να φτιάξουν πιο ισχυρά όργανα και με πληρέστερο ήχο - αν και παραδέχεται ότι είναι πολλά περισσότερα που απαιτούνται για την παραγωγή ενός ποιοτικού βιολιού από την προσαρμογή απλώς μερικών παραμέτρων.

«Το μυστήριο είναι καλό πράγμα και η κατασκευή βιολιών έχει κάτι το μαγικό», λέει ο Μακρής. «Μερικοί κατασκευαστές, δεν ξέρω πώς το κάνουν, είναι μια μορφή τέχνης. Έχουν τις τεχνικές και τις μεθόδους τους. Αλλά εμείς εδώ, προσπαθούμε να καταλάβουμε όσα περισσότερα μπορούμε στο επιστημονικό κομμάτι του πράγματος».
Από: ellines.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια