Ποιο είναι το "Facebook" των παιδιών; Που είναι "συνδεδεμένα" τα παιδιά μας σχεδόν όλη μέρα;

Τα παιδιά (θεωρητικά) δεν μπορούν να φτιάξουν λογαριασμό facebook χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους και οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι το facebook δεν είναι για παιδιά. Τα παιδιά λοιπόν έχουν βρει άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα βρίσκονται συνδεδεμένα σε αυτό, σχεδόν όλη μέρα!



Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών είναι το YouTube!
Όλα τα παιδιά, ακόμη και από τις ηλικίες των 2 ετών, έχουν κάποιο tablet ή smartphone (χωρίς sim) για να παίζουν παιχνίδια και να βλέπουν βιντεάκια. Αναγκαστικά για να κατέβουν παιχνίδια στο tablet θα πρέπει να βάλουμε κάποιον λογαριασμό (gmail συνήθως). Με αυτόν τον λογαριασμό συνδέονται, εκτός από το play store και με το youtube.
Στο youtube μπορούν να σχολιάζουν διάφορα video και μέσα από αυτά τα σχόλια δημιουργούν ολόκληρες συζητήσεις σαν κανονικό chat.
Μπορούμε να αποσυνδέσουμε τον λογαριασμό από το youtube αλλά μόλις πατήσει το παιδί στα σχόλια, βγαίνει ένα παραθυράκι που ρωτάει αν θέλει ο χρήστης να συνδεθεί και πατώντας "ναι", συνδέεται και η συσκευή μένει συνδεδεμένη.
Τα παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, από 7 χρόνων και πάνω, φτιάχνουν κανάλια και ανεβάζουν δικά τους video από το tablet τους ή το smartphone τους. Είναι πολύ εύκολο και δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Δημιουργούν λοιπόν τις δικές τους "παιδικές κοινωνίες" μέσα στο youtube.
Ανεβάζουν video παρουσιάζοντας τα παιχνίδια τους, τα βιβλία τους, το δωμάτιο τους, κάνουν θεατρικά σκετς, τραγουδούν ή απλά μιλάνε για κάποιο θέμα.
Αυτό (δική μου άποψη) είναι πολύ θετικό! Διεγείρει τη φαντασία τους και η "κατασκευή" ενός video δίνει στο παιδί κίνητρο για παιχνίδι και δημιουργία. Βέβαια μιλάμε για "ίντερνετ" και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί.
Ευτυχώς το youtube είναι google και η google κάνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα της ασφάλειας. Ελέγχει όλα τα video που ανεβαίνουν, ελέγχει τα σχόλια και δίνει αρκετά εργαλεία για να μπορέσει ο χρήστης να προστατευθεί  από κάποιους "ενοχλητικούς". Παρ' όλα αυτά, χρειάζεται οπωσδήποτε η γονική παρέμβαση. Το παιδί είναι παιδί



Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Η αρχή όλων είναι να βρισκόμαστε "κοντά" στο παιδί και να μην κατακρίνουμε την προσπάθειά του. Δεν πρέπει να του απαγορεύουμε το youtube  ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε με αυτά που βλέπει ή με τα video που ανεβάζει. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε "μαζί".

Φτιάχνουμε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για το παιδί. Δεν γίνεται να λειτουργεί τον δικό μας λογαριασμό και να σχολιάζει πχ "τι ωραία που είναι η κούκλα σου" κι από πάνω να φαίνεται ότι σχολίασε ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, 40ρης με μούσι...(!).

Ενεργοποιούμε όλες τις ειδοποιήσεις μέσω email από το youtube και ελέγχουμε το email του παιδιού, όχι κρυφά (σημαντικό). Με τη συναίνεση του παιδιού, διαβάζουμε μαζί τα σχόλια, απαντάμε (αν χρειαστεί) και γενικά ελέγχουμε τις δραστηριότητες του παιδιού στο youtube.

Αν το παιδί μας θέλει να ανεβάζει video στο youtube, πρέπει να γίνουμε ο προσωπικός του "σκηνοθέτης". Ακόμη κι αν δεν έχουμε ιδέα από βιντεοσκόπηση, μικρές συμβουλές όπως το να μην δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα ή το να μιλάμε και να φαινόμαστε ευπρεπώς, θα βοηθήσουν το παιδί να ενεργεί σωστά.
Συγκεντρώσαμε μερικά κανάλια μικρών μας φίλων που έχουν ξεκινήσει ως "youtubers"
itsmemaria 1, MissAmells, Πετρος Μ, Magic GEORGE, Princess Anastasia, Maria Hawk, alex cat, Desna Heart, Αννα ΛΑΒ, Anna_Tube, Merry Cat, The Unique Unic, Crazy Alex, the.world of.Matina

Για μικρές ηλικίες μπορείτε να συνδεθείτε στο YouTube Kids και για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ασφάλειά σας στο YouTube, επισκεφτείτε το Κέντρο ασφάλειας YouTube



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια