Google Θα ανιχνεύει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μέσω της οθόνης του υπολογιστή

Η Google ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει και “εκπαιδεύει” έναν περίπλοκο αλγόριθμο με απώτερο στόχο να μπορεί σε λίγα χρόνια να εντοπίζει πρώιμα σημάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε ασθενείς, μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους!



Σύμφωνα με τα τα όσα ελπίζει η Google να πετύχει ο νέος της αλγόριθμος, αυτό θα επιτυγχάνεται με έναν τρόπο παρόμοιο με εκείνον που οι οφθαλμίατροι πραγματοποιούν μια εξέταση για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Στόχος είναι να ελεγχθεί το πίσω μέρος του ματιού για συμπτώματα της ασθένειας.

Η Google συνεργάστηκε με μια ομάδα γιατρών στην Ινδία και τις ΗΠΑ για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων από 128.000 εικόνες, τις οποίες εν συνεχεία χρησιμοποίησε για να “εκπαιδεύσει” ένα περίπλοκο ενσύρματο νευρωνικό δίκτυο που θυμίζει εγκέφαλο, προκειμένου να μπορεί να ανιχνεύει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association και επικυρώθηκαν από ανεξάρτητη ομάδα οφθαλμιάτρων.

Ο αλγόριθμος της Google μπορεί στο εγγύς μέλλον να βοηθήσει ασθενείς να πάνε στον κανονικό τους οφθαλμίατρο πολύ νωρίτερα από ό,τι πηγαίνουν σήμερα με συμπτώματα αμφιβληστροειδοπάθειας, αν και υπογραμμίστηκε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί ευρέως.

“Οι αυτοματοποιημένες, υψηλής ακρίβειας μέθοδοι εξέτασης έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους γιατρούς στην αξιολόγηση περισσοτέρων ασθενών και να αποφασίζουν γρήγορα για την ενδεδειγμένη θεραπεία” είπε η δρ Lily Peng και πρόσθεσε: “Ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα είναι μία από πολλές μελλοντικές που θα αποδείξουν την ικανότητα της εκμάθησης μηχανών για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στον τομέα της υγείας”.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια πλήττει τα άτομα με διαβήτη και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή και είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ των διαβητικών, σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google δοκιμάζει κάποια τεχνολογία στον τομέα φροντίδας των ματιών. Το 2014 συνεργάστηκε με την ελβετική Novartis για την ανάπτυξη “έξυπνων” φακών επαφής. (από: iatropedia.gr)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια