Προσοχή! SMS μπορεί να καταστρέψει το iPhone σας!


Μία δυσλειτουργία (bug) στο λειτουργικό σύστημα iOS της Apple μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα iPhone, όταν η συσκευή λάβει ένα συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα το οποίο περιέχει μη λατινικούς χαρακτήρες. Το σφάλμα αυτό στο iOS παρέχει σε οποιονδήποτε τη δυνατότητα να προκαλέσει την κατάρρευση ενός iPhone, αποστέλλοντας απλά μία συγκεκριμένη ακολουθία χαρακτήρων μέσω ενός μηνύματος.Όταν ο χρήστης της συσκευής παραλάβει το bug, αυτό προκαλεί αυτόματα την κατάρρευση του iPhone και την εξαναγκασμένη επανεκκίνησή του, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Η επίθεση φαίνεται ότι προκαλείται από μια δυσλειτουργία στον τρόπο με τον οποίο το iOS της Apple, το οποίο τρέχει στα iPhone, iPad και iPod, επεξεργάζεται το μη λατινικό κείμενο που περιλαμβάνεται στο μήνυμα. Όταν το μήνυμα εμφανίζεται, το σύστημα της φορητής συσκευής επιχειρεί να «ερμηνεύσει» το κείμενο παραλείποντας ορισμένες λέξεις. Όταν το κείμενο τοποθετηθεί στη μέση ενός συνόλου μη λατινικών χαρακτήρων, όπως αραβικά, μαράτι (της Ινδίας) και κινέζικα, προκαλείται η διακοπή της λειτουργίας του συστήματος και η επανεκκίνηση της φορητής συσκευής. Το bug αποστέλλεται μέσω ενός iMessage ή SMS.

Η δυσλειτουργία αυτή στο λειτουργικό σύστημα της Apple χρησιμοποιείται κυρίως ως ένα είδος φάρσας, κάτι που έχει προκαλέσει πληθώρα καταγγελιών στο Twitter από χρήστες που είδαν τις συσκευές τους να «αποβιώνουν». Όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια δυσλειτουργία, οι χάκερς είναι πιθανό να μετατρέψουν το bug σε μία μέθοδο επίθεσης, πέραν της απλής φάρσας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σφάλμα προκαλεί τέτοιου είδους προβλήματα στις συσκευές της Apple. Ορισμένα bugs τα οποία περιλαμβάνονται σε εφαρμογές τρίτων, έχουν επίσης προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους χρήστες, ιδιαίτερα των iPhones. Τα bugs αυτά επέτρεπαν στους επιτιθέμενους να κατακλύζουν τις συσκευές με πληροφορίες, αναγκάζοντας τη διακοπή λειτουργίας της συσκευής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια