Alienware 15 [2015]

Η Alienware είναι από τις εταιρείες που έχουν καταφέρει να συνδέσουν την επωνυμία τους με το gaming όσο λίγες άλλες, κι όταν μάθαμε πως θα έφτανε στα εργαστήρια του περιοδικού το πιο ισχυρό gaming laptop της στις 15 ίντσες, ξέραμε εκ των προτέρων πως θα είχαμε να κάνουμε με ένα “κτήνος”.
 Για το 2015, η Alienware άλλαξε τη σύνθεση της γκάμας, καταργώντας τα μοντέλα των 14 και 18 ιντσών, για να τα αντικαταστήσει με ένα μοντέλο 15 κι ένα 17 ιντσών. Η γκάμα ολοκληρώνεται από το notebook των 13 ιντσών, το οποίο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά πέρυσι.
H σχεδίαση του Alienware 15 [2015]

Σχεδιαστικά, η Dell δεν έχει κάνει αλλαγές, και όλα τα μοντέλα διατηρούν το καπάκι που χωρίζεται σε τρία τμήματα, με το κεφάλι του εξωγήινου στην κορυφή και τους έντονους αεραγωγούς. Οι διαστάσεις είναι αρκετά μεγάλες, με έμφαση κυρίως στο πάχος, το οποίο ξεπερνά τα 30 χιλιοστά. Βέβαια, αυτό είναι αναγκαίο κακό, αφού το Alienware 15 είναι κατασκευασμένο για μέγιστες επιδόσεις, και το αυξημένο πάχος είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρχει σύστημα ψύξης ικανό να δεχτεί τους πιο γρήγορους επεξεργαστές και τις πιο γρήγορες κάρτες γραφικών, χωρίς φαινόμενα thermal throttling.Alienware 15 [2015]Αντίστοιχα υψηλό είναι και το βάρος, που ξεπερνά τα 3 κιλά, οπότε αν θέλετε κάποια πιο φορητή gaming λύση θα πρέπει είτε να ρίξετε τις ίντσες αν επιμείνετε στην γκάμα της Alienware ή να στραφείτε προς κάποιο άλλο gaming laptop, όπως το Blade της Razer. Tα υλικά κατασκευής είναι υψηλής ποιότητας, αν και έχουμε αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, η εξωτερική επιφάνεια δεν κατασκευάζεται πλέον από ανοδιωμένο αλουμίνιο, αλλά από ανθρακονήματα.


Το υπόλοιπο σασί είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ενώ παντού υπάρχει μαλακή πλαστική επίστρωση. Το πλαίσιο της οθόνης είναι ενισχυμένο από κράμα μαγνησίου. Στο κάτω μέρος, υπάρχουν τέσσερα ευμεγέθη ελαστικά ποδαράκια που κρατάνε τον φορητό σε απόσταση από το γραφείο ώστε να υπάρχει επαρκής ροή αέρα, ενώ το ένα τέταρτο της βάσης καλύπτεται από μεταλλικό πλέγμα για τον ίδιο σκοπό. Η πρόσβαση στο εσωτερικό παρέχεται από ένα αφαιρούμενο πάνελ, το οποίο συγκρατούν δύο βίδες, και ανοίγοντάς το μπορείτε να αλλάξετε μνήμες και αποθηκευτικό μέσο.

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των προϊόντων της Alienware είναι ο φωτισμός, και εδώ οι επιλογές σας είναι πολλές. Συνολικά, το laptop διαθέτει δέκα ζώνες φωτισμού τις οποίες μπορείτε να ρυθμίσετε ανεξάρτητα από το ειδικό software AlienFX, στην απόχρωση της επιθυμίας σας. Από αυτές, οι τέσσερις ζώνες ανήκουν στο πληκτρολόγιο, ενώ φωτιζόμενη είναι μέχρι και η επιφάνεια του touchpad.
Alienware 15 [2015]: Το hardware

Η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας είναι η κορυφαία διαθέσιμη. Η οθόνη είναι αφής με ανάλυση UHD, ενώ υπάρχει και επιλογή για οθόνη FHD χωρίς χαρακτηριστικά αφής, με διαγώνιο 15,6 ιντσών. Η οθόνη είναι τεχνολογίας IPS LCD με πολύ καλές γωνίες θέασης. Η μέγιστη φωτεινότητα που μετρήσαμε ήταν χαμηλότερη από την ονομαστική, 299cd/m2 αντί για 350cd/m2, όμως ο λόγος αντίθεσης ήταν πολύ υψηλός, στο 1.107:1.Alienware 15 [2015]Στο εσωτερικό, συναντήσαμε έναν Intel Core i7-4710HQ. Πρόκειται για επεξεργαστή 5ης γενιάς, με τέσσερις πυρήνες στα 2,5GHz που μπορούν να ανέβουν μέχρι τα 3,5GHz στο Turbo Mode. Ο επεξεργαστής διαθέτει ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών και συγκεκριμένα ένα Intel HD Graphics 4600. Φυσικά, σε ένα gaming laptop δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, και στη δική μας σύνθεση υπήρχε μία Nvidia GeForce GTX980M με 4GB μνήμης GDDR5 –αν πάλι είστε fans της AMD, υπάρχει και δυνατότητα αγοράς του laptop με μία Radeon HD R9 295X, επίσης με 4GB μνήμης.


Αν κάποιος πιστεύει πως εδώ τελειώσαμε με τα γραφικά, κάνει τεράστιο λάθος. Βλέπετε, το Alienware 15 δεν ήρθε μόνο του στα PC Labs, αλλά μαζί με τη μονάδα Graphics Amplifier. To Graphics Amplifier είναι ένα εξωτερικό case, το οποίο διαθέτει δικό του τροφοδοτικό και μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του μία κανονική desktop κάρτα γραφικών –το δικό μας Graphics Amplifier είχε κάρτα γραφικών GTX 980. Στη βασική μορφή του, το Graphics Amplifier διατίθεται σκέτο, ώστε στη συνέχεια να εγκαταστήσετε σε αυτό την κάρτα της επιλογής σας, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα να το αγοράσετε και με προεγκαταστημένη κάρτα γραφικών με τις επιλογές σας να φτάνουν μέχρι και το επίπεδο της GeForce GTX Titan. Η επικοινωνία του Graphics Amplifier γίνεται μέσω proprietary θύρας, η οποία χρησιμοποιεί τέσσερα lanes PCIe 3.0, που ισοδυναμούν με bandwidth 3,9GB/sec. Η σύνδεση του Graphics Amplifier με το φορητό συνεπάγεται άμεση κατάργηση της εσωτερικής κάρτας γραφικών και δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των δύο –χωρίς αποσύνδεση– ούτε δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας.

Όσον αφορά στη μνήμη του συστήματος, το Alienware 15 διαθέτει δύο slots στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν είτε 8GB είτε 16GB μνήμης. Στη δική μας περίπτωση η εγκαταστημένη μνήμη ήταν 12GB, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για κανονικό εμπορικό δείγμα. Στον τομέα της αποθήκευσης, η Dell έχει επιλέξει διπλή λύση. Έτσι, το boot drive είναι ένα M.2 SSD χωρητικότητας 256GB, και για όλα τα υπόλοιπα αρχεία σας υπάρχει ένας παραδοσιακός HDD χωρητικότητας 1TB στις 7.200rpm. Αυτός ο συνδυασμός είναι και ο κορυφαίος που προσφέρει η Dell, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για μικρότερες χωρητικότητες ή και καθόλου SSD.

Παρά το μεγάλο πάχος, το Alienware δεν διαθέτει οπτικό drive, οπότε αν χρειάζεστε τέτοια λειτουργικότητα, θα χρειαστεί να στραφείτε προς εξωτερική μονάδα. Για τον ήχο φροντίζουν δύο ηχεία της Klipsch, χωρίς subwoofer, ενώ υπάρχει και το λογισμικό Χ-Fi MB3 της SoundBlaster που προσφέρει κάποια επιπλέον εφέ, λειτουργίες gaming, ΕQ δέκα ζωνών και συμβατότητα με την τεχνολογία EAX Advanced HD 5.0. H ενσωματωμένη κάρτα ήχου είναι η Creative Core3D.
Κeyboard, mouse και συνδεσιμότητα του Alienware 15 [2015] με Graphics Amplifier

Αν και από πλευράς διαστάσεων το Alienware μπορεί να φιλοξενήσει πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους, εντούτοις τα πλήκτρα του είναι πιο στριμωγμένα από άλλες ανταγωνιστικές λύσεις. Η σχεδίαση των πλήκτρων είναι κλασική και όχι chiclet, με διαδρομή 2,6mm και δύναμη ενεργοποίησης 60g. Το πληκτρολόγιο δεν διαθέτει numerical keypad, αλλά μία σειρά με πέντε προγραμματιζόμενα macro πλήκτρα. Το touchpad έχει επιφάνεια 10x10,5cm, με το αριστερό και το δεξί πλήκρο του mouse να βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Alienware 15 [2015] Graphics AmplifierΗ αίσθηση και η ακρίβεια του touchpad είναι σε υψηλά επίπεδα, όμως για σοβαρό gaming θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κανονικό mouse. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τόσο το πληκτρολόγιο όσο και το touchpad είναι φωτιζόμενα με δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης του χρώματος του φωτισμού.
Στη συνδεσιμότητα οι επιλογές είναι ικανοποιητικές, και οι θύρες είναι μοιρασμένες στις πλευρές του φορητού. Στην αριστερή μεριά, υπάρχουν τα mini-jack για τη σύνδεση των ακουστικών και του μικροφώνου, δύο θύρες USB 3.0, μία υποδοχή για κλειδαριά Noble και η υποδοχή του τροφοδοτικού. Στη δεξιά πλευρά, θα βρείτε έναν αναγνώστη για κάρτες μνήμης, δύο ακόμη θύρες USB 3.0 και Gigabit θύρα Ethernet. Η θύρα της δικτύωσης είναι της Killer NIC, ενώ της ίδιας εταιρείας είναι και το module της ασύρματης δικτύωσης, που προσφέρει συνδεσιμότητα Wi-Fi ac καθώς και Bluetooth 4.0.

Η proprietary θύρα για το Graphics Amplifier είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του laptop, στο ίδιο σημείο βρίσκονται και οι έξοδοι της εικόνας για σύνδεση με οθόνη, ενώ το Alienware 15 διαθέτει μία έξοδο HDMI 1.4 και μία mini DP 1.2. Επάνω στο Graphics Amplifier θα βρείτε τέσσερις ακόμη θύρες USB 3.0, οι οποίες μοιράζονται το bandwidth με την κάρτα γραφικών και καλό είναι να μην τις χρησιμοποιείτε όταν παίζετε.
Επιδόσεις του Alienware 15 [2015] με Graphics Amplifier και συμπεράσματα

Με τέτοιο hardware δεν είχαμε αμφιβολία για τη δυνατότητα του Alienware 15 να αντεπεξέλθει στο gaming, Alienware 15 [2015] με Graphics Amplifier 3DMark Cloud Gateαν και το UHD θα σας αναγκάσει σε ορισμένα παιχνίδια είτε να χαμηλώσετε την ανάλυση είτε να χαμηλώσετε τις ρυθμίσεις του εκάστοτε τίτλου –κατά την γνώμη μας, είναι ορθότερο να προτιμήσετε την οθόνη FHD κι ας μη διαθέτει αφή. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε έγιναν τόσο με την εσωτερική κάρτα γραφικών του φορητού όσο και με το Graphics Amplifier.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, η εξωτερική κάρτα γραφικών έχει σαφώς το προβάδισμα και Alienware 15 [2015] με Graphics Amplifier Tomb Raiderοι φόβοι μήπως το περιορισμένο bandwidth της θύρας σύνδεσης αποτελούσε τροχοπέδη, αποδείχτηκαν αβάσιμοι.

Πολύ καλές ήταν και οι επιδόσεις εκτός gaming, με το σκορ στη ρουτίνα Home του PCMark 8 να είναι στα 2.544 pcmarks και στη ρουτίνα Creative στα 2.985 pcmarks. Ιδιαίτερα γρήγορο αποδείχτηκε και το M.2 Drive, το οποίο μας έδωσε 464MB/sec στηνανάγνωση και 399MB/sec στην εγγραφή.

Αν αναρωτιέστε για την αυτονομία, Alienware 15 [2015] με Graphics Amplifier Unigine Valleyτο Alienware 15 διαθέτει μπαταρία 8-cell που, σύμφωνα με την Dell, επαρκεί για 7 ώρες. Φυσικά, αυτός ο χρόνος μπορεί να ισχύσει μόνο σε light λειτουργία, και στο σενάριο Balanced του PowerMark με τη φωτεινότητα ρυθμισμένη στο μέγιστο εμείς πήραμε 170 λεπτά,χρόνος αρκετά ικανοποιητικός δεδομένης της φύσης του laptop.

Κάπως έτσι φτάνουμε και στο δια ταύτα: Αναμφίβολα, το Alienware 15 διαθέτει το κορυφαίο hardware που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, και από πλευράς προδιαγραφών δεν μπορούμε να του ασκήσουμε κριτική. Alienware 15 [2015] με Graphics Amplifier Metro Last NightΊσως κάποιοι να ήθελαν και Blu-ray drive, ωστόσο δεν θεωρούμε τη συγκεκριμένη έλλειψή καθοριστική. Στα 3,2kg και με αυτές τις διαστάσεις, η φορητότητα είναι αμφισβητήσιμη, όμως με αυτό τον τρόπο δεν έχετε θέμα υπερθέρμανσης και άρα περιορισμού των επιδόσεων, οπότε θα πρέπει να σταθμίσετε τι σας ενδιαφέρει περισσότερο: οι απόλυτες επιδόσεις ή η λίγο πιο εύκολη μεταφορά, αφού κακά τα ψέματα κανένα gaming laptop δεν είναι “πούπουλο”. Alienware 15 [2015] με Graphics Amplifier Unigine Heaven 4.0

Φυσικά, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να βάλετε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η σύνθεση της δοκιμής [με 16GB μνήμης] απαιτεί €2.850. Βέβαια, στην αγορά υπάρχουν εξίσου ισχυρά gaming laptops, όπως το ASUS ROG G750 που με αντίστοιχη σύνθεση [17άρα FHD οθόνη και Blu-ray drive] κοστίζει 20% λιγότερο. Αν θέλετε και το Graphics Amplifier, η μονάδα σκέτη χωρίς κάρτα γραφικών κοστίζει €260, ενώ αν θέλετε και την GTX980 προεγκαταστημένη, τότε θα πρέπει να προσθέσετε περί τα €650 επιπλέον. Με το σύνολο να ξεπερνά τα 3.700 ευρώ, είναι βέβαιο πως σε αυτό το κόστος θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα πολύ ισχυρότερο desktop PC. Αν όμως θέλετε ένα μεταφέρσιμο gaming rig τότε το συγκεκριμένο Alienware είναι ό,τι καλύτερο σε αυτές τις ίντσες.http://gr.pcmag.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια