Φωτονική μνήμη 100 φορές ταχύτερη από SSD

Τα chip φωτονικής μνήμης δεν είναι κάτι νέο. Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε chip αποθήκευσης που λειτουργούν με φως πριν από δεκαετίες.


 Το μειονέκτημα των φωτονικών μνήμων είναι η αστάθεια τους και η απαίτηση για συνεχή ηλεκτρική τροφοδοσία για την αποθήκευση των δεδομένων. Για πρώτη φορά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούη λένε ότι ξεπέρασαν αυτό το εμπόδιο.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Harish Bhaskaran στην Οξφόρδη και τον Wolfram Perice στην Καρλσρούη χρησιμοποίησε την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα επανεγγράψιμα CD-RW, DVD-RW και BD-RW για να δημιουργήσουν μη-ασταθή chip μνήμης. Η εγγραφή γίνεται με ακτίνα laser και η ανάγνωση από μία ασθενέστερη. Η επιφάνεια εγγραφής είναι μία επίστρωση νανοσωματιδίων από κράμα γερμανίου, τελλουρίου και αντιμονίου [GTA]. Οι επιστήμονες λένε ότι η μέθοδος αποθήκευσης είναι αποτελεσματικότερη από τις δυαδικές ηλεκτρονικές μεθόδους, καθώς κατόρθωσαν να αποθηκεύσουν data 8bit σε μία μόνο τοποθεσία.
Αρχή λειτουργίας για τα chip φωτονικής μνήμης


Η φωτονικές μέθοδοι αποθήκευσης μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις επιδόσεις των υπαρχουσών αρχιτεκτονικών computing μειώνοντας τις καθυστερήσεις [latencies] που σχετίζονται με τις ηλεκτρικές μνήμες, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις οπτοηλεκτρικές μετατροπές.

Η λύση που προτείνουν οι ερευνητές οδηγεί σε μη-ασταθείς μνήμες, αλλά μέχρι να φτάσει να γίνει εμπορικό προϊόν πρέπει να λυθούν κάποια προβλήματα, ακόμη. Το σημαντικότερο είναι το μέγεθος, καθώς τα φωτονικά πρωτότυπα αποθήκευσης δεδομένων είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερα από τα εμπορικά chip μνήμης. Είναι όμως και 100 φορές ταχύτερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια