Λεξικό Ορολογίας Υπολογιστών

Γράφει ο Κώστας Δημητριάδης.
Το διαδίκτυο μπορεί να είναι για όλους, όμως για πολλούς η ορολογία του φαντάζει δύσκολη. Λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας αλλά είναι απαραίτητες σε προγράμματα και διαδικτυακές εφαρμογές.

Σας παρουσιάζουμε ορισμένους από τους βασικότερους και πιο διαδεδομένους όρους του Internet που πρέπει να γνωρίζετε.


Τι είναι apk αρχείο;

APK είναι αρχεία τα οποία χρησιμοποιούνται από android συσκευές. Η πλήρης ονομασία των αρχείων αυτών είναι android application packages.

Το apk είναι ένα αρχείο συμπιεσμένο (όπως πχ είναι τα zip) που περιέχει μέσα του όλα τα απαραίτητα αρχεία και πληροφορίες, για να εγκατασταθεί μία εφαρμογή πχ σε ένα android smartphone.

Για παράδειγμα μία εφαρμογή android μπορεί να περιλαμβάνει 10 αρχεία. Όλα αυτά τα αρχεία βρίσκονται συμπιεσμένα μέσα σε ένα μόνο τέτοιο αρχείο. Αυτή λοιπόν η εφαρμογή έρχεται στο κινητό τηλέφωνο σε ένα τέτοιο αρχείο όπου κατά την εγκατάστασή της, αποσυμπιέζονται τα 10 αρχεία που περιέχονται μέσα στο apk κι έτσι εγκαθίσταται.

Πολύ απλά, είναι ένα πακετάκι που περιλαμβάνει μέσα του τα πάντα για την εφαρμογή που κατεβάζουμε.

Για να ανοίξετε ένα apk αρχείο στον υπολογιστή σας και να δείτε τα περιεχόμενά του, μπορείτε να κατεβάσετε το δωρεάν πρόγραμμα 7 zip.


Τι είναι dll αρχείο;

DLL είναι τα λεγόμενα αρχεία συστήματος.

Με τον όρο αρχεία συστήματος, εννοούμε τα αρχεία αυτά που χρησιμοποιούνται από προγράμματα ή το λειτουργικό μας σύστημα, τα οποία είναι πολύ βασικά για να λειτουργήσει σωστά το λειτουργικό μας σύστημα ή τα προγράμματα που τα περιλαμβάνουν.

Είναι ουσιαστικά "βιβλιοθήκες" που περιέχουν μέσα τους κώδικα και δεδομένα, υπεύθυνα ώστε να τρέξει σωστά μία λειτουργία ενός προγράμματος η του λειτουργικού συστήματος.

Τα αρχεία dll είναι τα αρχικά από τις λέξεις Dynamic Link Library.

Καλό είναι να μην τα πειράζουμε και αν εντοπιστεί κάποιος ιός σε κάποιο από αυτά, θα πρέπει να τον καθαρίσουμε με κάποιο antivirus και σε καμία περίπτωση να μη σβήσουμε το αρχείο αν δεν είμαστε σίγουροι που χρησιμοποιείται.


Τι είναι ai αρχείο;


AI αρχείο είναι ένας τύπος αρχείου εικόνας που παράγει το πρόγραμμα κατασκευής vector γραφικών adobe illustrator.

Το ai προέρχεται από τα αρχικά των δύο λέξεων του ίδιου προγράμματος (Αdobe Illustrator).

Σε αντίθεση με άλλου τύπου αρχείων, τα ai αρχεία "κρατάνε" μέσα τους όλη τη δομή των επιπέδων (layers) που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή του, όπως και διαφόρου άλλου τύπου ιδιότητες, με αποτέλεσμα όταν το ανοίγουμε με το illustrator, να μπορούμε να επεξεργαστούμε την εικόνα - το γραφικό εκτενώς.

Αν ήταν ένα απλό γραφικό, δεν θα μπορούσαμε πχ να αλλάξουμε σκιές, να μετακινήσουμε μεμονωμένα τμήματα μέρους του γραφικού, να αλλάξουμε την "κλίση" μιας καμπύλης με ένα απλό "σύσρσιμο" του ποντικιού, κλπ κλπ.

Για να ανοίξετε τα ai αρχεία χωρίς όμως να υπάρχει η δομή και οι ιδιότητές του (αυτά μόνο με το adobe illustrator), και για να δείτε το γραφικό που περιέχει μέσα του, καθώς επίσης και για να το σώσετε σε άλλου τύπου αρχείο, μπορείτε να κατεβάσετε το δωρεάν πρόγραμμα Ai Viewer.


Τι είναι mkv αρχείο;

MKV είναι αρχεία σε μορφή matroska. Θα δούμε στη συνέχεια τι είναι αυτό.

Πιο απλά, είναι αρχεία βίντεο που μπορεί να έχουν μέσα τους όλων των ειδών τα πολυμέσα, όπως βίντεο, υπότιτλους, εικόνες, ήχος και μπορεί να τα περιλαμβάνουν όλα αυτά, μέσα μόνο σε ένα mkv αρχείο, χωρίς να χρειάζεται να "τραβάνε" από εξωτερικά αρχεία.


Τώρα, το Matroska Multimedia Container είναι μία μορφή, η οποία προέρχεται από τη ρωσική λέξη Матрёшка, που δεν είναι άλλο από την μπαμπούσκα (τις κούκλες που μπαίνει η μία μέσα στην άλλη), συμβολισμός που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της τεχνολογία αυτής.

Είναι μία εναλλακτική λύση των αρχείων avi. Αντίστοιχα υπάρχουν και τα mka (μόνο για audio) και mks (μόνο για υπότιτλους). Ενώ τα mkv περιλαμβάνουν τα δύο προαναφερθέντα + video + εικόνες.

Για να παίξετε mkv αρχεία, μπορείτε να χρησιμοποιήστε τον δωρεάν VLC player (κλικ για να τον κατεβάσετε).

Αν θέλετε να κάνετε μετατροπή από mkv σε avi και αντίστροφα, δωρεάν, χωρίς να αφήνει watermark και χωρίς να χαλάει την ποιότητα, ένας πολύ καλός μετατροπέας είναι ο avidemux.


Τι είναι mts αρχείο;

MTS είναι αρχεία τύπου video υψηλής ευκρίνειας (με πολύ καλή ποιότητα).

Συνήθως διάφορες ψηφιακές βιντεοκάμερες γράφουν σε τέτοιου είδους αρχεία χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία της Sony σε συνεργασία με την Panasonic, την AVCHD (Advanced Video Codec High Definition).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή ποιότητα αποτύπωσης του video και του ήχου, συνδυάζοντας τα παρακάτω: το βίντεο σε μορφή - συμπίεση mpeg4 και ο ήχος σε Dolby AC-3. Αυτά τα δύο ουσιαστικά "βρίσκονται" μέσα σε ένα mts αρχείο.

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για τα M2TS αρχεία με τη μόνη διαφορά ότι τα video M2TS αποθηκεύονται με μορφή Blue-ray BDAV, κατάλληλα για εγγραφή σε Blue-ray δίσκους για αναπαραγωγή με τις αντίστοιχες Blue-ray συσκευές.

Αν θέλετε να κατεβάστε κάποιον δωρεάν μετατροπέα από mts σε avi, mpeg, wmv, κλπ, κατεβάστε τον Total Movie Converter, θα σας κάνει εξαιρετική δουλειά.

Τι είναι ogg αρχείo;

Ogg είναι μία επέκταση αρχείων audio και video, που παρέχει πολύ καλό streaming, πολύ καλή ποιότητα προβολής και άριστη ποιότητα ήχου.


Δημιουργήθηκε από την Xiph.Org Foundation και μπορεί να περιέχει μέσα του βίντεο, audio, υπότιτλους και metadata.

Η ονομασία των ogg αρχείων προέρχεται από την ορολογία ogging που είναι ένας όρος που υπάρχει σε ένα multiplayer παιχνίδι που ονομάζεται Netrek.

Για να αναπαράγεται τα ogg αρχεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δωρεάν VLC Media Player.

Επίσης, αν θέλετε να κάνετε μετατροπή από ogg σε mp3, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Free MP3/WMA/OGG Converter μετατροπέα που είναι δωρεάν.

Τέλος, αν θέλετε να κάνετε μετατροπή από ogg σε avi, μπορείτε να το κάνετε με τον δωρεάν μετατροπέα ogmtoavi.

Τι είναι aac αρχείο;

Aac αρχείο είναι αρχείο τύπου ήχου. Το aac αρχείο είναι συμπιεσμένου τύπου που περιέχει μέσα του ήχο - μουσική, όπως δηλαδή και τα γνωστά σε όλους μας mp3.

Είναι δηλαδή ένα συμπιεσμένο audio αρχείο με πολύ καλή ποιότητα, αλλά με πολύ μικρότερο μέγεθος.

Η διαφορά aac με mp3 έγκειται στο γεγονός ότι στα ίδια bit rates, τα aac έχουν καλύτερη ποιότητα.

Είναι τα αρχικά των λέξεων Advanced Audio Coding και πρόκειται για τον "διάδοχο" των mp3 αρχείων.

Αυτός ο τύπος αρχείων ήχου, χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές γνωστές υπηρεσίες και συσκευές που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς, όπως πχ το youtube, iphone, nintendo, playstation 3, κλπ.

Το aac αρχείο είναι το καταλληλότερο για τα προαναφερθέντα μιας και αποδίδει καλύτερη ποιότητα μουσικής - ήχου με τη μέγιστη συμπίεση - έχει εν τέλει μικρότερο μέγεθος.

Μπορείτε να τα ανοίξετε με τον Windows Media Player αν εγκαταστήσετε αυτό το plugin.

Εναλλακτικά μπορείτε να τα αναπαράγετε με τον VLC player, όπως επίσης και με πληθώρα άλλων προγραμμάτων που έχουν τους κατάλληλους codecs.


Τι είναι asf αρχείο;

ASF είναι ένα αρχείο τύπου media της Microsoft. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Advanced Systems Format (ή και εναλλακτικά: Advanced Streaming Format, Active Streaming Format).

Τα asf αρχεία μπορεί να περιέχουν μέσα τους ήχο ή και βίντεο.

Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε να παίζετε το audio ή video ενός asf αρχείου, προτού γίνει streaming μέχρι το τέλος. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πχ να έχετε κατεβάσει ολόκληρο το αρχείο για να το δείτε (video) ή ακούσετε (audio) ή να περιμένετε να φορτώσει εξ' ολοκλήρου για να ξεκινήσετε να το βλέπετε (αν το βλέπετε online).

Μπορούν να αναπαραχθούν με το πρόγραμμα Windows Media Player αν έχετε το κατάλληλο extension. Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε έναν δωρεάν asf player, τον GOM Media Player.

 Authentication -
Σημαίνει το αυθεντικό, την πιστοποίηση, δηλ. την αναγνώριση της παρεχόμενης ασφάλειας ενός δικτύου υπολογιστών, το οποίο καθορίζει την ταυτότητα του χρήστη.

Bandwidth - 
Είναι το εύρος ζώνης μεταφοράς δεδομένων από μια συγκεκριμένη σύνδεση. Όσο μεγαλύτερο είναι τόσο ταχύτερη είναι η σύνδεση, δηλ. μεταφέρεται περισσότερος όγκος δεδομένων σε μιρκότερο χρονικό διάστημα. Μετριέται σε bps (bits per second).

Bookmark - 
Η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που την έχουμε αποθηκεύσει για εύκολη αναφορά όποτε την χρειασθούμε. Είναι γνωστή και με τον όρο Αγαπημένα.

Cyberspace - 
Αναφέρεται και ως "Κυβερνοχώρος" και αποτελεί έναν άλλον ορισμό για το Internet και τις υπηρεσίες του.

DNS - Domain Name System,
δηλ. Υπηρεσία Ονομάτων Περιοχής. Είναι μια σύμβαση που επιτρέπει τη μετατροπή των αριθμητικών διευθύνσεων του Internet σε ισοδύναμες αντίστοιχες διευθύνσεις κειμένου, που είναι καλύτερα κατανοητές από τους χρήστες, και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, η αριθμητική διεύθυνση 207.68.137.41 αντιστοιχεί στη διεύθυνση κειμένου microsoft.com.

Encyption -
 Είναι η διαδικασία της κρυπτογράφησης, δηλ. η μέθοδος που χρησιμοποιείται στο Internet, αλλά και αλλού, για την ασφαλή αποστολή δεδομένων, τα οποία κωδικοποιούνται με πολύπλοκους αλγόριθμους.

Η ορολογία του Internet που χρειάζεται να γνωρίζετεHost - Ένας κεντρικός και ισχυρός διακομιστής (server), που έχει μεγάλη αποθηκευτική δυνατότητα και έχει εγκατεστημένες εφαρμογές για χρήση από τους χρήστες του Διαδικτύου.

HTML - 
HyperText Markup Language, δηλ. Γλώσσα Σήμανσης Υπερ-Κειμένου. Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού (στην ουσία σήμανσης) με την οποία δημιουργούμε ιστοσελίδες. Ένα έγγραφο που είναι γραμμένο σε HTML, μπορούμε να το δούμε μ’ έναν φυλλομετρητή ιστού (browser). Μπορούμε να γράψουμε τον κώδικα HTML μ' έναν απλό κειμενογράφο, όπως είναι το Σημειωματάριο (Notepad) των Windows.

HTTP - HyperText Transfer Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερ-Κειμένου. Είναι το πρότυπο τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιείται στο Internet και δίνει τη δυνατότητα σ’ έναν φυλλομετρητή ιστού να διαβάζει κείμενο, γραφικά, ήχους και άλλες πληροφορίες από έναν διακομιστή ιστού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια