Τι είναι LED;

Γράφει ο Κώστας Δημητριάδης:
Led είναι ένα πολύ μικρό λαμπάκι τελευταίας τεχνολογίας το οποίο φέγγει αρκετά "δυνατά" συγκριτικά με το ρεύμα που καταναλώνει και έχει κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πλεονεκτημάτων και των εφαρμογών που παρέχει.


Ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή δίοδο (δύο ειδικά συρματάκια κλεισμένα σε γυάλινο περίβλημα) στην οποία αν εφαρμόσουμε κάποια τάση (ρεύμα) τότε θα παράγει φως.


Χρησιμοποιούνται για εσωτερικό φωτισμό, διακοσμητικό φωτισμό, βοηθητικών χώρων, ξενοδοχεία, πισίνες, ταμπέλες, στις τηλεοράσεις LED, κλπ.

Μία τέτοιου τύπου λάμπα που μπορεί να αντικαταστήσει την κλασσική αλογόνου, περιέχει 1 ή περισσότερα LED, συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους.

Μία ταινία led περιέχει πολλά τέτοια λαμπάκια σε σειρά και την τροφοδοτούμε με ρεύμα από τη μία μεριά της, κάνοντάς τα έτσι να ανάβουν όλα μαζί.

Αντίστοιχα μία φωτεινή επιγραφή ή ταμπέλα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτήν, περιέχει χιλιάδες τέτοια, όπου για να αποτυπώσει το κείμενο που θέλουμε, ειδικό κύκλωμα ρυθμίζει ώστε να ανάβουν μόνο κάποια συγκεκριμένα κάθε φορά.


Επίσης τα "λαμπάκια" αυτά εκπέμπουν φως και σε διάφορα χρώματα (κόκκινο, πράσινο, κλπ) οπότε μπορούμε να επιλέξουμε το χρώμα της αρεσκείας μας.

Μπορείτε να δείτε εδώ τα πλεονεκτήματα των led συγκριτικά με τη χρήση άλλου τύπου λαμπών.

Η λέξη LED προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Light Emmiting Diode και στα ελληνικά ονομάζεται φωτοδίοδος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια