Pro Evolution Soccer 2016

Tο Pro Evolution Soccer είναι ένα ιστορικό gaming franchise, που στην μακρόχρονη πορεία του έχει περάσει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Για ένα σημαντικό διάστημα αποτέλεσε τον απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού στα football sims, καθώς με το FIFA της EA Sports να βρίσκεται για πολλά χρόνια ένα σκαλί πιο κάτω κατόρθωσε να παίζει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αντίπαλο.
Ωστόσο, στη συνέχεια το Pro πέρασε σε μία περίοδο στασιμότητας, καθώς με ελάχιστες αλλαγές στις ετήσιες versions του το γνωστό football sim άρχισε να κουράζει ακόμη και τους πιο φανατικούς φίλους του. Αυτή τη στασιμότητα εκμεταλλεύθηκε η EA Sports, η οποία ανέβασε τις μετοχές του FIFA, με αποτέλεσμα με αργά (αλλά σταθερά) βήματα βελτίωσης να ξεπεράσει τον προαιώνιο  του αντίπαλο. Ωστόσο, από ότι φαίνεται η Konami δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της λέξη και ήδη από πέρσι το Pro εμφανίζεται πιο βελτιωμένο και μοιάζει ότι έχει αρχίσει να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Για να δούμε κατά πόσο το Pro Evolution Soccer 2016 συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της «ανάκαμψης»…


To περσινό PES 2015 κατόρθωσε να αναπτερώσει σημαντικά το ηθικό των φίλων του Pro, καθώς η αναβαθμισμένη Fox Engine θύμισε τις ένδοξες ημέρες των παλαιότερων Pro. Η υψηλή ποιότητα επέστρεψε, αμβλύνοντας έτσι τις αρνητικές εντυπώσεις του PES 2014. To Pro Evolution Soccer 2016 βασίζεται στο ίδιο πετυχημένο μοτίβο της περσινής έκδοσης, δίνοντας όμως μεγαλύτερη έμφαση στα «σημεία» και γενικότερα σε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που συνήθως όμως κάνουν τη «διαφορά».

Στη φετινή έκδοση η έμφαση δίνεται στην ξεχωριστή αίσθηση που αποκομίζει ο gamer (και fan των football sims) από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Για αυτό το λόγο στη φετινή version του PES οι developers έριξαν το βάρος σε δύο νευραλγικούς τομείς του gameplay: τα physics και την A.I. Ειδικότερα, η εμπλουτισμένη physics engine σε συνδυασμό με την πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, διαμορφώνουν με τρόπο επαναστατικό την εικόνα ενός ποδοσφαιρικού match, ανασύροντας στην επιφάνεια το στοιχείο του «απρόβλεπτου». Η επιτυχία κάθε σουτ, tackling ή πάσας εξαρτάται άμεσα από ένα συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με την κούραση και τις δυνατότητες κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά και με το momentum. Ένα μικρό ανεπαίσθητο τσίμπημα της μπάλας ή μία λάθος εκτίμηση μπορεί άνετα να χαλάσει μία φάση που πριν από λίγο συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες για να καταλήξει σε κάτι καλό, ενώ όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα ένα τραγικό λάθος στην άμυνα με μία λάθος πάσα μπορεί να κάνει τον τερματοφύλακα σας να μαζεύει την μπάλα από το πλεκτό σε χρόνο dt.


Υιοθετώντας αυτή τη λογική ένα match στο Pro Evolution Soccer θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η αποθέωση του ρεαλισμού, καθώς οι developers της PES Productions στη φετινή έκδοση κατάφεραν να κάνουν το Pro πιο αληθοφανές από ποτέ. Αυτή η απόλυτη αίσθηση ρεαλισμού απεικονίζεται πλήρως στις κινήσεις των ποδοσφαιριστών, καθώς οι δημιουργοί του Pro Evolution Soccer 2016 έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά όχι μόνο στις signature moves των μεγάλων αστέρων της στρογγυλής θεάς, αλλά και στον τρόπο που ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους μέσα στο γήπεδο. Έτσι λοιπόν, θα δείτε αρκετές φορές τον Messi να μαγεύει με τις ντρίμπλες-πιρουέτες του ή θα δείτε για παράδειγμα τον Toure να στέκεται ως ογκόλιθος στη μεσαία γραμμή, αναχαιτίζοντας τους επιθετικούς και τον Torres να οδηγεί την μπάλα με μαγικό τρόπο στα αντίπαλα δίχτυα. Ακόμη όμως και στους παίκτες που δεν είναι τόσο μεγάλα ονόματα και εκεί ακόμη καλλιεργείται μία αίσθηση «μοναδικότητας» στον έλεγχο τους. Ουσιαστικά αυτό που κατάφεραν οι δημιουργοί του νέου Pro είναι να καταστήσουν το παιχνίδι αρκετά «προσωπικό», ένα στοιχείο που απεικονίζεται όχι μόνο στον τρόπο που αντιδρούν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στον τρόπο που οι gamers χειρίζονται το σύνολο της ομάδας τους, καθώς δεν είναι μόνο η δεξιοτεχνία στον χειρισμό που μπορεί να οδηγήσει στη νίκη, αλλά και η σωστή αντίληψη των δυνατοτήτων του εκάστοτε ποδοσφαιριστή που αποτελεί μέλος του roster.

Και επειδή αναφερθήκαμε στον «προσωπικό» χαρακτήρα που έχει το παιχνίδι, ένα στοιχείο που οι developers πρόσεξαν ιδιαίτερα έχει να κάνει με την τακτική που θα εφαρμόσει κάθε παίκτης-manager στο χορτάρι. Το PES 2016 ουσιαστικά προτρέπει τους gamers να πειραματιστούν με τον ορισμό της διάταξης της ομάδος τους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μία σωστή επιλογή των ποδοσφαιριστών που θα ριχτούν στη μάχη του 90λεπτού μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω  στον αγώνα. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το παιχνίδι επιβραβεύει τις σωστές αποφάσεις τακτικής, αλλά παράλληλα τιμωρεί τους gamers που εφαρμόζουν λανθασμένα συστήματα (και που σίγουρα θα οδηγούσαν τον γνωστό coach Αλέφαντο σε μία ακόμη από τις γνωστές του εκρήξεις).

Όσον αφορά τα διαθέσιμα modes, οι fans σίγουρα δεν θα απογοητευθούν, καθώς υπάρχει κάτι για όλους στη φετινή έκδοση του Pro Evolution Soccer. Σε ότι έχει να κάνει με τις μεγάλες διοργανώσεις, το νέο Pro «φιλοξενεί» και πάλι το Copa Libertadores και το Champions League, ενώ για μία ακόμη φορά οι gamers θα βρουν το Become a Legend, το οποίο (χωρίς ουσιαστικές μεταβολές σε σύγκριση με την περσινή έκδοση) δίνει τη δυνατότητα στους gamers να καθοδηγήσουν έναν παίκτη στη διάρκεια της καριέρας του. Τα modes φυσικά που θα συγκεντρώσουν την προσοχή των gamers είναι τα Master League και το MyClub. Ειδικότερα, το Master League που εδώ και χρόνια αποτελεί μία σταθερή αξία για τους fans του Pro, έχει στη φετινή έκδοση προσεχθεί και εμπλουτιστεί αρκετά. Αν και η φόρμουλα παραμένει η ίδια, ωστόσο είναι εμφανές η PES productions στο φετινό Master League έχει βρει μία χρυσή τομή, στην οποία συνδυάζονται αρμονικά μία σειρά από managerial στοιχεία, τακτικές και ποδοσφαιρικές επιλογές ενδεδυμένες με τον μανδύα μίας πολύ καλής παρουσίασης. Φυσικά μην περιμένετε εδώ μία συνένωση του Football Manager με το Pro, παρόλα αυτά  η single-player εμπειρία που προσφέρει η Master League σίγουρα δύναται να καλύψει  ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια