Social Media !

Γράφει ο Κώστας Δημητριάδης:
 
Τι είναι blog;
Blog είναι ένας τύπος μιας ιστοσελίδας, που μοιάζει με ημερολόγιο, όπου κάποιος δημοσιεύει κάποια άρθρα, σαν να έγραφε στο ημερολόγιό του. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι το περιεχόμενο που βάζει, προβάλλεται από το πιο καινούριο, προς το πιο παλιό, υπό μορφή "λίστας". Το blog το δημιουργεί κάποιος για να γράφει καθημερινά για τα προσωπικά του, για το τι έκανε, που πήγε, κλπ και δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων. Μπορεί να αποδώσει σε κάθε άρθρο του ετικέτες (tags) και να το προσθέσει σε κάποια κατηγορία, ώστε όλα τα άρθρα του να είναι "τακτοποιημένα" μέσα σε αυτές.

Επίσης:

♦ δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αφήσει σχόλια,

♦ μπορεί σε αυτό να γράφουν ένα ή περισσότερα άτομα,

♦ έχουν ποικίλη θεματολογία,

♦ μπορεί να έχουν διάφορα άλλα links προς άλλα blogs,

κλπ.

Πλέον τα blogs σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως, μιας και είναι πολύ φιλικά και απλά προς τον επισκέπτη και τις μηχανές αναζήτησης. Η λέξη αυτή προέρχεται από τις λέξεις weB LOG, δηλαδή "καταγραφή στο διαδίκτυο" = καταγράφει και αποτυπώνει στιγμιότυπα της ζωής του κάποιος, εγγράφως, στο web.Blogger είναι ο άνθρωπος αυτό ο οποίος δημοσιεύει άρθρα σε ένα blog, το οποίο είτε είναι δικό του, είτε όχι. Αν για παράδειγμα γράφω άρθρα στο τάδε blog, τότε ονομάζομαι blogger, αν όμως βάζω περιεχόμενο σε μία ιστοσελίδα που δεν είναι τέτοιου τύπου, τότε δεν θεωρούμαι τέτοιος.

Τι είναι ιστοσελίδα;

 
Ιστοσελίδα είναι όπως το λέει και η λέξη, μία σελίδα υπό μορφή ιστού, στο διαδίκτυο.
Αν δεν το καταλαβαίνετε όμως αυτό, ας το δούμε λίγο καλύτερα.
Η ιστοσελίδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εμπλουτισμένο έγγραφο (= έγγραφο με κείμενο, εικόνες, βίντεο, links, κλπ). Μία τέτοια μπορεί να περιέχει "πολλές σελίδες", όπως δηλαδή και ένα βιβλίο. Για να περιηγηθούμε όμως στις "σελίδες της", υπάρχουν τα links τα οποία όταν τα πατάμε, μεταβαίνουμε από τη μία "σελίδα", στην άλλη. Και όλα αυτά σε ένα μέρος, το οποίο ονομάζεται domain, που είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας στο internet.

Αν την/το πληκτρολογήσουμε, τότε απλά την επισκεπτόμαστε.

Φτιάχνεται για ένα σκοπό: στο να προβάλλει περιεχόμενο όπως άρθρα, εικόνες, βίντεο, προϊόντα, κλπ.  Για παράδειγμα μία εταιρεία κατασκευάζει ρολόγια. Φτιάχνει μία ιστοσελίδα όπου μέσα της βάζει όλα τα προϊόντα της.  Τηνπροωθεί και ο κόσμος μπαίνει σε αυτήν για να τα δει (και πιθανόν να τα αγοράσει αν την έχει κάνει υπό μορφή eshop).
Εξυπηρετεί κάποιον συγκεκριμένο σκοπό και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες τέτοιων, που εξυπηρετούν το σκοπό του κάθε ιδιοκτήτη της (να έχει μέσα της άρθρα που θα τα δει ο κόσμος, να παρουσιάσει κάποιο άτομο, να προβάλλει κάποια προϊόντα, να ψυχαγωγήσει τον κόσμο, κλπ).

Κάποιοι τέτοιοι τύποι, είναι το blog, eshop, portal, κλπ.
Στα αγγλικά ονομάζεται website που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.


Τι είναι personal website;

 
Personal website είναι η προσωπική ιστοσελίδα κάποιου που μπορεί να είναι και σε μορφή blog.
Είναι μία γενική έννοια και υποδηλώνει ένα website το οποίο μιλάει για κάποιον άνθρωπο.
Για παράδειγμα μπορεί εγώ να έχω ένα personal website και να έχω εκεί φωτογραφίες μου, το βιογραφικό μου, με τι ασχολούμαι, τα hobbies μου, κλπ.

Τι είναι δυναμική ιστοσελίδα;

 
Δυναμική ιστοσελίδα είναι η ιστοσελίδα αυτή στο διαδίκτυο, η οποία έχει έναν πίνακα ελέγχου από πίσω της και μπορεί κάποιος να την επεξεργαστεί χωρίς να έχει γνώσεις προγραμματισμού ιστοσελίδων. Αντίστοιχα, δυναμική ιστοσελίδα θεωρείται αυτή που το περιεχόμενό της ενημερώνεται ή αναθεωρείται αυτόματα, χωρίς την παρέμβασή μας.

Για παράδειγμα:


έστω έχω ένα website το οποίο έχει άρθρα.
Έχω και έναν πίνακα ελέγχου και κάνω login σε αυτόν και γράφω / δημοσιεύω τα άρθρα μου εκεί μέσα. Αυτή λοιπόν θεωρείται δυναμική ιστοσελίδα, μιας και για να βάλω ένα άρθρο, δεν χρειάζεται να δημιουργήσω ένα έγγραφο html, να το βάλω εκεί μέσα με κώδικα και να το ανεβάσω στον server. Όλα αυτά, τα κάνει το σύστημα αυτόματα. Εγώ το μόνο που έχω να κάνω είναι να γράψω και να μορφοποιήσω το άρθρο μου σε κάποιον κειμενογράφο που μου δίνει ο πίνακας ελέγχου που προαναφέραμε. Ό,τι ενέργειες κάνουμε μέσα στον πίνακα ελέγχου, το σύστημα "τις μεταφράζει" σε κώδικα και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.
Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι απλά να πατήσουμε λίγα κουμπιά.
Είναι κατάλληλη αν ενημερώνουμε το περιεχόμενο συχνά, σε αντίθεση με την στατική ιστοσελίδα η οποία έχει άλλη φιλοσοφία και σκοπό.


Τι είναι http;

 
Http είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας στο internet, το οποίο για να το πούμε απλά, μας εμφανίζει τις ιστοσελίδες. Στο http συνδεόμαστε με κάποιον φυλλομετρητή (browser) για να δούμε μία ιστοσελίδα ή γενικά κάποιο έγγραφο σε κάποιον server. Έτσι αφού πληκτρολογήσουμε στον browser την ιστοσελίδα που θέλουμε μέσω του http, ο server το καταλαβαίνει ότι επικοινωνούμε με αυτό το πρωτόκολλο και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μας εμφανίζει το αντίστοιχο έγγραφο - ιστοσελίδα.
Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων HyperText Transfer Protocol.
Αντίστοιχο πρωτόκολλο, για μεταφορά αρχείων όμως, είναι το ftp.

Τι είναι στατική ιστοσελίδα;

 
Στατική ιστοσελίδα είναι μία ιστοσελίδα στο internet που για να επεξεργαστούμε το περιεχόμενό της, θα πρέπει να έχουμε γνώση προγραμματισμού ιστοσελίδων.
Στην στατική ιστοσελίδα δεν μας παρέχεται κάποιος πίνακας ελέγχου και ότι αλλαγές, προσθήκες, διαγραφές, κλπ θέλουμε να κάνουμε επάνω στο περιεχόμενο, θα πρέπει να τις κάνουμε στον κώδικα της σελίδας.  Είναι λιγότερο ευέλικτη από τη δυναμική ιστοσελίδα αλλά είναι συνήθως πιο φθηνή και εξυπηρετεί στο να προβάλλουμε περιεχόμενο το οποίο δεν πρόκειται να ενημερώνουμε συχνά.

Τι είναι portal;

 
Portal είναι μία ιστοσελίδα - πύλη που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα: περιέχει μεγάλη γκάμα περιεχομένου και θεματολογίας για κάτι συγκεκριμένο.
Σε αυτού του τύπου την ιστοσελίδα, συγκεντρώνεται και προβάλλεται υλικό είτε από άλλες ιστοσελίδες - πηγές, είτε από τους ιδιοκτήτες του.
Το portal έχει γενικά τη φιλοσοφία να παρέχει τα πάντα στους επισκέπτες και δεν επικεντρώνεται σε έναν "συγκεκριμένο χαρακτήρα" θεματολογίας και προβολής περιεχομένου όμως εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη μερίδα του κόσμου, σε αντίθεση με το vortal.
Για παράδειγμα μπορεί ένας Δήμος να κάνει ένα τέτοιο ώστε να ενημερώνει τους δημότες του για τον καιρό, τα events, την πορεία των έργων στο Δήμο, τα νέα του, κλπ.
Επίσης προτείνει, παραπέμπει και χρησιμοποιεί πολλές φορές άλλες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες άλλων, ώστε να έχει μέσα του συγκεντρωμένα τα πάντα.

Τι είναι flash website;Flash website είναι η ιστοσελίδα αυτή που είναι φτιαγμένη με την τεχνολογία flash και προβάλλει το περιεχόμενό της με animation στο διαδίκτυο. Ένα flash website αποτελείται από αρχεία swf τα οποία έχουν παραχθεί από αντίστοιχο πρόγραμμα (πχ Adobe Flash). Συνήθως προβάλλει το περιεχόμενο με εντυπωσιακά εφέ και ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους και να κάνει ότι θα έκανε και σε μία κανονική ιστοσελίδα. Πλέον τείνουν να καταργηθούν μιας και οι μηχανές αναζήτησης δυσκολεύονται να διαβάσουν το περιεχόμενό τους. Η χρυσή τομή ανάμεσα στα εφέ και στην ευκολία ανάγνωσης από τις μηχανές αναζήτησης, ήρθε με τις τεχνολογίες web 2.0 και συγκεκριμένα με την AJAX και την JQuery.

Τι είναι directories;

Directories είναι ιστοσελίδες οι οποίες φιλοξενούν μέσα τους links προς άλλες ιστοσελίδες.
Τα directories υπάρχουν μόνο για αυτόν τον λόγο και με αυτή τη θεματολογία:
να παρουσιάζουν ιστοσελίδες άλλων και να παραπέμπουν τους επισκέπτες τους σε αυτές.
Συνήθως είναι κατηγοριοποιημένες μέσα σε αυτό και έχουν και κάποιες πληροφορίες, ώστε ο επισκέπτης ενός τέτοιου directory να πάει στην κατηγορία που τον ενδιαφέρει και να δει όλες τις σχετικές ιστοσελίδες που υπάρχουν.  Παράδειγμα ενός τέτοιου είναι το greek-sites.gr, από τα πιο ποιοτικά στην Ελλάδα και που αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για να καταλάβετε τι είναι το directory.

Τι είναι eshop;

Eshop είναι μία ιστοσελίδα στο internet που έχει τον χαρακτήρα ενός καταστήματος, είναι δηλαδή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Πως δηλαδή πάμε βόλτα στην αγορά, εντοπίζουμε κάτι στη βιτρίνα ενός καταστήματος και μπαίνουμε μέσα και το αγοράζουμε, έτσι και το eshop στο διαδίκτυο.
Είναι μία ιστοσελίδα η οποία έχει μέσα της προϊόντα με τις περιγραφές τους, τις φωτογραφίες τους, κλπ.  Υπάρχει ένα καλάθι αγορών, όπου μπορούμε μέσα σε αυτό να βάλουμε τα προϊόντα που θέλουμε να αγοράσουμε και καθορίζουμε και σε τι ποσότητα. Όλα αυτά με λίγα κλικ.  Έπειτα, προχωράμε στη διαδικασία παραγγελίας, όπου γράφουμε τα ταχυδρομικά μας στοιχεία και πληρώνουμε τα προϊόντα αυτά απευθείας online είτε με την πιστωτική μας κάρτα, είτε με paypal, κλπ. Φυσικά ένα eshop είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο μιας και πολλά πράγματα λειτουργούν "στον αυτόματο πιλότο". Είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά για να προβάλλει προϊόντα και να κάνει πωλήσεις απευθείας online.

Τι είναι φόρουμ;

Φόρουμ ή forum είναι σε γενικές γραμμές ένα μέρος με μία συγκεκριμένη φιλοσοφία:
συγκεντρώνονται διάφοροι άνθρωποι σε αυτό με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων ή την απόκτηση γνώσεων από άλλους ανθρώπους, με τη μορφή της συζήτησης και του διαλόγου.
Γι να μπορεί να συμμετέχει κάποιος στις συζητήσεις ενός φόρουμ, θα πρέπει να "πιστοποιηθεί" ή να δηλώσει ταυτότητα, ώστε να ξέρουνε και οι άλλοι ότι είναι "άξιος" να συμμετέχει ή τέλος πάντων να ξέρουνε ποιος είναι αυτός. Forums υπάρχουν και στο internet είτε με συγκεκριμένα αντικείμενα συζητήσεων, είτε και πιο γενικά.  Σε αυτά, μπορεί και ένας απλός επισκέπτης να δει συζητήσεις που δεν είναι κλειδωμένες και να λάβει μία πληροφορία που αναζητάει.  Τώρα, αν θέλει να συμμετέχει στις συζητήσεις ή να δει τις "κλειδωμένες" - κρυφές συζητήσεις, απλά γίνεται μέλος και όσο περισσότερο συμμετέχει, συνήθως τόσο του δίνονται και περισσότερα προνόμια και γίνεται "πιο σημαντικός". Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα μεγαλύτερα ελληνικά forum και να παρακολουθείτε ή να συμμετέχετε σε αυτά.

Τι είναι dropbox;

Dropbox είναι μία ιστοσελίδα στην οποία μας επιτρέπεται να ανοίξουμε ένα λογαριασμό, να ανεβάζουμε αρχεία και να έχουν πρόσβαση σε αυτά, τα άτομα που θέλουμε.
Έτσι με το dropbox μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας από οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, όπως αντίστοιχα να έχουμε και κοινόχρηστα αρχεία με τους συνεργάτες μας.
Επίσης, μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή του και να διαχειριζόμαστε το χώρο που μας δίνει, σαν να είναι απλά φάκελος των Windows. Αν κάποιος συνεργάτης μας αλλάξει κάτι, ο φάκελος αυτός θα ενημερωθεί αυτόματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια