Για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο...

Γράφει ο Κώστας Δημητριάδης:
Το Διαδίκτυο προσφέρει στα παιδιά και τους νέους απίθανες ευκαιρίες να ανακαλύπτουν, να συνδέονται και να δημιουργούν ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η χρήση του Διαδικτύου ενέχει και κινδύνους.
Για παράδειγμα, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε έναν κόσμο που συμμετέχουν και οι ενήλικοι και περιέχει υλικό ακατάλληλο για τα παιδιά.

ολλοί γονείς λένε ότι τα παιδιά σήμερα γεννιούνται computer friendly! Μήπως όμως παρόλα αυτά σε ανησυχεί το θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο και σε τρομάζει η ιδέα πως το μικρό σου σερφάρει και είναι πιθανώς εκτεθειμένο σε κάποιους κινδύνους;

Ναι, έχεις κάθε δίκιο να ανησυχείς για το νέο δεδομένο στη ζωή σου που ακούει στο συνδυασμό παιδί και ίντερνετ. Δεν μπορείς να είσαι διαρκώς δίπλα του και δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις πόσες ώρες σερφάρει στο Internet και κυρίως σε ποιες σελίδες.

Επειδή όμως η αλήθεια είναι πως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο –όταν γίνεται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες ασφαλείας- μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκομίσουν πολλές γνώσεις αλλά και ψυχαγωγία, αντί να το φαβάσαι ή να του το απαγορεύεις είναι καλύτερα να ενημερωθείς και να μάθεις στο παιδί σου όλους τους κανόνες για την ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο.

Κατ’αρχάς, να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το facebook, το twitter, το Google+ και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι τόσο της μόδας, δεν είναι απλά και μόνο παιχνίδια. Πλέον, αποτελούν τις βάσεις για τους εφήβους που ενδεχομένως θα τα χρησιμοποιήσουν, σε δεύτερο χρόνο στην επαγγελματική τους πορεία.

Παιδί και ίντερνετ: οι βασικοί κανόνες ασφάλειας

Καλό είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι και όχι στα υπνοδωμάτια. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είσαι δίπλα του όλη την ώρα που θα είναι στο ίντερνετ, τουλάχιστον θα είσαι τις περισσότερες ώρες στον ίδιο χώρο μαζί του.
Αφιέρωσε χρόνο για να περιηγηθείς με ασφάλεια στο Διαδίκτυο μαζί με το παιδί σου και προσπάθησε να καταλάβεις τις συνήθειές του.

Βεβαιώσου ότι το παιδί σου γνωρίζει ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται αγνώστους που “γνωρίζει” μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο να γνωρίζει πως δεν πρέπει να δίνει ποτέ προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Αν το παιδί σου συνομιλεί σε chatrooms ή έχει σελίδα στο Facebook, εξήγησέ του πόσο εύκολο είναι να προσποιηθεί κάποιος πως είναι κάποιος άλλος.

 Επίσης βεβαιώσου πως γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι να συναντηθεί με κάποιον που γνωρίζει μόνο από το Διαδίκτυο.

Εγκατάστησε στον υπολογιστή του παιδιού κάποιο λογισμικό φίλτρο που να μπλοκάρει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου.
Είναι το Διαδίκτυο το «δάσος με τον κακό λύκο»;

Το αντίθετο. Το Διαδίκτυο είναι πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά αρκεί η χρήση του να γίνεται ορθολογικά και με μέτρο. Το όριο στο χρόνο που το παιδί μπορεί να σερφάρει, τα προγράμματα προστασίας ή φίλτρα που θα υπάρχουν στον υπολογισμό και η από κοινού επιλογή των δικτυακών τόπων που το παιδί μπορεί να επισκεφθεί κάνουν το internet ασφαλές και πολύτιμο στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας.

Στον διαδικτυακό τόπο http://www.saferinternet.gr θα βρεις πάρα πολλές πληροφορίες για την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο, για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στήριξη και βοήθεια στην περίπτωση που ένα παιδί έχει αποκτήσει εξάρτηση από το Διαδίκτυο.


Βήμα πρώτο

H πρώτη παραδοχή που οφείλετε να κάνετε στον εαυτό σας είναι ότι τεχνολογικά θα είστε πάντα πιο πίσω από τα παιδιά σας (όπως και οι γονείς σας από εσάς). Αν «κρυφοκοιτάτε», είναι περισσότερες οι πιθανότητες να ανακαλύψει το παιδί σας ότι παρακολουθείτε κρυφά τα email του και τις κινήσεις του στο Διαδίκτυο και να κρύψει τα πάντα από εσάς. Και αυτό δεν θέλετε να συμβεί! Αν το βλαστάρι σας αρχίσει να κινείται «υπογείως» στο ίντερνετ, έχετε χάσει!

Βήμα δεύτερο

Ενημερωθείτε! Αναζητήστε στο Διαδίκτυο να δείτε ποια είναι τα πιο δημοφιλή sites και προσπαθήστε να δείτε πως λειτουργούν. Μπορεί να μην γίνετε ποτέ … γκουρού αλλά τουλάχιστον όταν βλέπετε μία διεύθυνση στον υπολογιστή του παιδιού σας θα γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.


Βήμα τρίτο

Το τρίτο βήμα είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας (μικρότερης ηλικίας) ότι όπως ο πραγματικός κόσμος έχει κώδικες συμπεριφοράς και επίσης καλούς και «κακούς» ανθρώπους, το ίδιο συμβαίνει και online. Δίχως να τα τρομάξετε θα πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν ότι όπως «δεν μιλάμε με αγνώστους» το ίδιο κάνουμε και στο Διαδίκτυο. Δεν δίνουμε το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό μας, δεν κανονίζουμε ραντεβού και σίγουρα δεν αποστέλλουμε φωτογραφίες μας!

Βήμα Τέταρτο

Μία λύση –τουλάχιστον για μικρές ηλικίες- είναι να συμμετέχουμε διαδικτυακά στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών μας. Αυτό μπορεί να γίνει, κάνοντας το προφανές, δηλαδή να αφιερώσουμε χρόνο με διακριτικό τρόπο. Εννοείται ότι ο υπολογιστής ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο. Στις εφηβικές ηλικίες, εφόσον έχει δομηθεί σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας και έχουν δοθεί οι ανάλογες κατευθύνσεις, μπορεί να συζητηθούν επιμέρους λεπτομέρειες για τα χρονικά όρια, τη χρήση και τους γενικότερους κανόνες στην επικοινωνία.

Βήμα Πέμπτο

Συμμετοχή! Καθίστε με το παιδί σας να συζητήσετε. Μία γενικόλογη «βαρύγδουπη διάλεξη» για το πόσο "κακό" είναι το διαδίκτυο, θα δώσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ζητήστε του να σας πει τι του αρέσει στο Διαδίκτυο, ποια είναι τα τελευταία νέα της τεχνολογίας και άλλα που θα τον κάνουν να νιώσει ότι γνωρίζει περισσότερα από εσάς. Περιηγηθείτε μαζί του στο Διαδίκτυο και αφήστε το παιδί να σας … μάθει όσα ξέρει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια