Πόντιος επιστήμονας στην κορυφή της Microsoft!

Ο 41χρονος Σάββας Παραστατίδης είναι ένας Ελληνας επιστήμονας, ο οποίος δηλώνει περήφανος για την Ποντιακή του καταγωγή και ερωτευμένος με τη δουλειά του. Είναι επικεφαλής αρχιτέκτονας των σχεδιαστών της νέας εφαρμογής «Ψηφιακής βοηθού» της Microsoft για smartphones με την ονομασία Cortana.


Ο Σάββας Παραστατίδης είναι γιος του πρώην Αντιδήμαρχου Αβδήρων Γιώργου Παραστατίδη και κατάγεται από το Ποντιακό χωριό Πετεινός της Ξάνθης. Από μικρή ηλικία είχε εκδηλώσει την κλίση του στους υπολογιστές.

Το παιχνίδι μου ήταν να σκαλίζω ή μάλλον να χαλάω τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι!


«Μεγαλώνοντας ανακάλυψα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι γονείς μου, για να μην χαλάω όλο μου το χαρτζιλίκι σε αίθουσες με ηλεκτρονικά, δανείστηκαν από έναν φίλο τους, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η κίνηση αυτή ήταν καταλυτική για την υπόλοιπη ζωή μου» συμπληρώνει.

Όπως επισημαίνει, δεν θα είχε φτάσει εδώ χωρίς την υποστήριξη της οικογένειας του: «Οι γονείς μου, Φωτεινή και Γιώργος, έδιναν έμφαση στη μάθηση και με βοήθησαν να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου».


Μετά από 3μιση χρόνια στο τμήμα Πληροφορικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκη, πήγε με Erasmus στο Leeds της Αγγλίας και στη συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Newcastle, το οποίο ολοκλήρωσε μετά από ένα χρόνο. Με υποτροφία κατάφερε να ξεκινήσει ερευνητικές σπουδές, με στόχο την κατάκτηση διδακτορικού τίτλου, στην επιστήμη των υπολογιστών.

Στις ΗΠΑ μετακόμισε το 2005 μετά από πρόταση που δέχθηκε από την Microsoft και δούλεψε στον ερευνητικό τομέα της εταιρείας για 4 χρόνια, όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.

Στη συνέχεια του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε ένα καινούργιο project, την δημιουργία ενός ψηφιακού βοηθού, της Cortana. Ως υπεύθυνος σχεδίασης δούλευε 14 με 18 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ωστόσο το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Η κούραση πολλή, αλλά ο ίδιος νιώθει τυχερός γιατί κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα: «Δεν θεωρώ ότι δουλεύω, γιατί απλώς ακολουθώ το όνειρο μου. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και να προσπαθώ για αυτό».

Ο Σάββας Παραστατίδης μπορεί να έχει καταφέρει να φτάσει ψηλά, αλλά δεν ξεχνάει την καταγωγή του και δηλώνει περήφανος για αυτήν:

«Αγαπώ το Seattle όπου μένω τα τελευταία 10 χρόνια, όμως το παραδοσιακό Ποντιακό χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ο Πετεινός στην Ξάνθη, είναι πάντα στην καρδιά μου!».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια