TP-Link AC1900 Modem/Router

Αν και οι περισσότεροι χρήστες για τις ανάγκες της σύνδεσής τους στο Ιnternet έχουν την τάση να χρησιμοποιούν το modem/router που προσφέρει ο πάροχος με την υπογραφή του συμβολαίου, εντούτοις η αγορά ενός καλού modem/router είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε ουσιαστικά το τοπικό σας δίκτυο.
To Αrcher D9 [AC1900] της TP-Link είναι μια τέτοια συσκευή που υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, χωρίς η τιμή του να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Σχεδιαστικά, το προϊόν της TP-Link μπορεί να μη φέρνει επανάσταση στην κατηγορία –εδώ τα πρωτεία κατέχει η D-Link, που κατά καιρούς έχει δώσει ορισμένες πολύ ξεχωριστές προτάσεις–, όμως παραμένει ένα προϊόν κομψό και διακριτικό που μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς πρόβλημα στους περισσότερους οικιακούς χώρους. Ο προσανατολισμός του είναι κάθετος, ωστόσο η χρήση του είναι αποκλειστικά γραφείου και δεν μπορείτε να το βιδώσετε σε κάποιον τοίχο. To Αrcher D9 διαθέτει τρεις αποσπώμενες κεραίες, που βιδώνουν στο επάνω μέρος της συσκευής, ενώ ακριβώς μπροστά τους βρίσκονται όλες οι ενδεικτικές λυχνίες.


Οι θύρες είναι συγκεντρωμένες στο πίσω και κάτω μέρος του router, και περιλαμβάνουν μία RJ-11 για τη σύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής και τέσσερις θύρες Gigabit-LAN –η τελευταία εξ αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως WAN θύρα, σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή μόνο ως router. Εδώ εντοπίζεται και το πρώτο πρόβλημα, αφού παρόλο που το D9 διαθέτει 4-port switch, στην πρόσοψη υπάρχει μόνο μία ενδεικτική λυχνία για το LAΝ αντί για τέσσερις, κι αν κάποια από αυτές παρουσιάσει πρόβλημα, θα χρειαστεί να ψάξετε όλα τα καλώδια για να το εντοπίσετε.

Τη λίστα με τις θύρες συμπληρώνει μία USB 3.0 για τη σύνδεση εξωτερικών μέσων αποθήκευσης ή εκτυπωτών. Στο ίδιο σημείο, θα βρείτε και τον διακόπτη on/off, τον διακόπτη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του Wi-Fi, καθώς και τον διακόπτη WPS.


Το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα modem/router όμως είναι το Web UI, και εδώ το Archer D9 τα πάει πολύ καλά. Αν και το εκτεταμένο μενού στο αριστερό τμήμα της οθόνης του WebUI μπορεί να τρομάξει ορισμένους χρήστες, στην ουσία αυτό που έχει κάνει η TP-Link είναι να φέρει μπροστά πολλές από τις επιλογές που σε αντίστοιχα προϊόντα θα βρείτε κρυμμένες σε κάποιο υπομενού. Από τις λειτουργίες του ξεχωρίσαμε τη δυνατότητα δημιουργίας guest δικτύου Wi-Fi, τη δυνατότητα ομαδοποίησης των θυρών LAN και τις ξεχωριστές επιλογές για IPTV. Το D9 διαθέτει ενσωματωμένο firewall και ρυθμίσεις parental control, όμως οι τελευταίες περιορίζονται στο να δημιουργήσετε μια λίστα με ασφαλείς διευθύνσεις ανά MAC address με δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού, κάτι που απαιτεί αρκετή δουλειά εκ μέρους σας, και αν θέλετε πραγματικό parental control, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κάποια λύση software.


Σε ό,τι αφορά την ασύρματη σύνδεση, το D9 υποστηρίζει dual-band Wi-Fi ac. Στις μετρήσεις μας, είδαμε μέγιστη ταχύτητα στα 72Mbps σε ό,τι αφορά το Wi-Fi N 2,4GHz και 150Mbps στα 5GHz, ενώ το bandwidth ξεπέρασε τα 430Mbps σε σύνδεση Wi-Fi ac. Οι τιμές αυτές δεν είναι οι υψηλότερες της αγοράς, αφού θεωρητικά το εύρος ζώνης ξεπερνά το Gigabit για τα προϊόντα AC1900, όμως οι ταχύτητες αυτές αφορούν στη σύνδεση με ένα Xperia Z3, καθώς δεν είχαμε κάποια άλλη Wi-Fi ac συσκευή στην κατοχή μας. Όσο για τη θύρα USB, σε σύνδεση με stick USB 3.0 πήραμε ταχύτητα της τάξης των 35Mb/sec.

Στο δια ταύτα, το Archer D9 είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν, χωρίς ουσιαστικά μειονεκτήματα, και θα αποτελέσει μία καλή αναβάθμιση από το modem/router του παρόχου.


Χαρακτηριστικά TP-Link Αrcher D9 [AC1900]
Υποστηριζόμενα πρωτόκολλα ADSL2/2+, IEEE 802.3/u/ab
Θύρες 1x Giga Ethernet [WAN], 3x Gigabit LAN, 1x RJ11, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0

Ασύρματη συνδεσιμότητα Dual band Wi-Fi b/g/n/ac

Άλλα χαρακτηριστικά Πλήκτρο factory reset, διακόπτης WiFi on/off, πλήκτρο WPS, ενσωματωμένο firewall, υποστήριξη VPN, δίκτυο guest, ATM QoS, γονικός έλεγχος, υποστήριξη Samba/FTP/Media server/Print server, απομακρυσμένη διαχείριση, command line interface

Διαστάσεις 221x86x168,5mm

Web TP-Link Αrcher D9 [AC1900]

Διάθεση TP-Link Ελλάς, 210-6148 834

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια