Ποιος είναι ο «αναρχικός του Διαδικτύου» που εντάχθηκε στην Google

Έχει χαρακτηριστεί ο «αναρχικός του διαδικτύου», ο «Μαρκ Ζούκεμπεργκ του underground Διαδικτύου». Ο Christopher Poole, ο ιδρυτής του αμφιλεγόμενου ιστότοπου 4chan, θεωρείται από τους πιο έμπειρους και
ταλαντούχους ανθρώπους στην δημιουργία και διαχείριση μεγάλων online κοινοτήτων. Μάλιστα το 2008 είχε ανακηρυχθεί, μετά από μεγάλη ψηφοφορία των Times, ως ο πιο σημαντικός άνθρωπος του πλανήτη!

Ο άνθρωπος που στέγασε σε ηλικία μόλις 15 χρόνων και για δώδεκα ολόκληρα χρόνια εκατομμύρια ανώνυμους χρήστες του Διαδικτύου στο 4chan προστέθηκε πρόσφατα στο ανθρώπινο δυναμικό της Google.

Τα χαρμόσυνα νέα ανακοίνωσε ο ίδιος στο προσωπικό του blog το οποίο έχει τίτλο «My next chapter»:

«Σήμερα είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εντάχθηκα στην οικογένεια της Google. Οι συναντήσεις μου με νυν και πρώην μέλη της εταιρείας με έκαναν να εκτιμήσω την ευφυΐα, το πάθος και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της. Είμαι εντυπωσιασμένος από τους στόχους της Google, η οποία ενώνει τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους ώστε να αντιμετωπίσει κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μετά από 12 χρόνια δουλειάς πάνω σε online κοινότητες νιώθω ανυπόμονος να εργαστώ γι' αυτήν την απίθανη εταιρεία».

Παιδί χωρισμένων γονιών, ο Christopher Poole από τη Νέα Υόρκη στα 12 έφτιαξε τον δικό του υπολογιστή και στα 15 ξεκίνησε ένα φόρουμ στο οποίο θα μπορούσε να συζητά για άνιμε (ιαπωνικά κινούμενα σχέδια) με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόταν το ίδιο ενδιαφέρον. Κάπως έτσι την 1η Οκτωβρίου 2003 γεννήθηκε το 4chan, το οποίο ήταν αρκετά επηρεασμένο από το αντίστοιχο γιαπωνέζικο 2chan το οποίο λειτουργούσε ήδη από το 1999.

Με τον καιρό το 4chan άρχισε να μεγαλώνει και ο καθένας μπορούσε να συζητήσει ό,τι θέμα ήθελε αλλά και να ανεβάσει ανώνυμα και χωρίς να φτιάξει κάποιο λογαριασμό φωτογραφίες και κινούμενες εικόνες (.gif). Άλλωστε στο 4chan δεν υπάρχουν διαχειριστές που να επιβλέπουν την τήρηση κανόνων. Το 4chan έγινε γρήγορα ένα αγαπημένο διαδικτυακό στέκι.

Ο καθένας έχει το προνόμιο της απόλυτης ανωνυμίας, μπορεί να ανεβάσει ό,τι θέλει, δίχως περιορισμούς. Γυμνές φωτογραφίες και βίντεο, εικόνες ωμής βίας, ναρκωτικά και αρκετά ακόμα πράγματα που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα στον καθένα, βρίσκονται σε αυτό το διάσημο σάιτ, που πριν έναν χρόνο βρισκόταν μέσα στις 700 ιστοσελίδες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Ακόμα και ο ίδιος ο Poole ήταν ανώνυμος στο 4chan, αρχικά επειδή ήταν ανήλικος. Στη συνέχεια με το ψευδώνυμο «moot» έστησε τη ζωή του στην κοινότητα.

Το όνομα του Poole έχει συνδεθεί και με τους Anonymous, αφού το 4chan ήταν το μέρος όπου πρωτοσυστάθηκε η γνωστή-άγνωστη ομάδα χάκερ. Στη συνέχεια σειρά είχε το σκάνδαλο που έγινε ευρέως γνωστό με τον όρο «The Fappening». Ήταν Αύγουστος του 2014, όταν σταρ του Χόλιγουντ είδαν τις γυμνές στιγμές τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Σε έναν από τους πίνακες ή τα boards, όπως τα ονομάζει η ίδια η πλατφόρμα του 4chan, ανέβηκαν όλες εκείνες οι φωτογραφίες που «σήκωσαν» άγνωστοι από τους λογαριασμούς διαφόρων σταρ του Χόλιγουντ στο iCloud. Ανάμεσα στα θύματα ήταν η Jennifer Lawrence, η Rihanna, η Amber Heard, η Avril Lavigne, η Kate Upton, η Kirsten Dunst, η Becca Tobin και πολλές ακόμη.

Ο δράστης άρχισε το «χτύπημα» με την γνωστή ηθοποιό Jennifer Lawrence μέσω της ιστοσελίδας 4chan ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του πιπεράτες φωτογραφίες καθώς και ένα δίλεπτο βίντεο στο οποίο η ηθοποιός επιδίδεται σε στοματικό σεξ, το οποίο και θα έστελνε σε όποιον πλήρωνε για να το δει.
Δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι έπιασαν δουλειά και γρήγορα έπεσαν πάνω στο 4chan.

Όμως τα χέρια τους ήταν δεμένα. Το περιεχόμενο που ανέβαινε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αφενός δεν ήταν δικό του και αφ’ ετέρου έμενε online για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι που αναμείχθηκε το FBI και έτσι το 4chan υποχρεώθηκε να υιοθετήσει μία πολιτική που ονομαζόταν DMCA (Digital Millennium Copyright Act): εφόσον το 4chan ενημερώνεται ότι υλικό που είναι live στην πλατφόρμα του δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, είναι υποχρεωμένο να το κατεβάσει χωρίς καν να ζητήσει την άδεια εκείνου που το ανέβασε αρχικά.
Το αντίο του «moot» και η νέα σελίδα στη Google

Τον Ιανουάριο του 2015 ο ιδρυτής και μοναδικός administrator του, ο 27χρονος Christopher Poole, ανακοινώνει ξαφνικά την αποχώρηση του από το 4chan. Για λίγους μήνες, το σάιτ τρέχει στον αυτόματο πιλότο και τελικά πριν ένα χρόνο πωλείται στον Hiroyuki Nishimura, τον δημιουργό δηλαδή του 2chan.

Ο Christopher Poole, ανήκει πλέον στην οικογένεια της Google η οποία και θεωρεί ότι με την κίνησή της αυτή θα ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο των social media και κυρίως απέναντι στο Facebook.
Μέχρι και ο διευθυντής της Google, Bradley Horowitz έσπευσε να εκφράσει τον ενθουσιασμό του: «είμαι πολύ εντυπωσιασμένος που εντάχθηκε μαζί μας, στην Google. Καλώς ήρθες, Κρις».

Πρόκειται για μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έχει πάρει ο διαδικτυακός κολοσσός τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος του ίντερνετ αναρωτιέται πώς η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης που έχει κατ' επανάληψη υποστηρίξει ότι πρέπει οι χρήστες των υπηρεσιών της να εμφανίζονται με το πραγματικό τους όνομα, εντάσσει στο δυναμικό της τον Νο1 ευαγγελιστή της ανωνυμίας στο διαδίκτυο.

«Η ταυτότητά μας είναι πολλαπλή, θα έπρεπε να έχουμε επιλογές. Η πολιτική που ακολουθούν Facebook και Google δεν συνάδει με το ανθρώπινο πρόσωπό μας» έχει πει σε συνεντεύξεις του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια