Τι θα μάθουμε σήμερα: Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης.

Τι είναι domain parking;

Domain parking είναι μία λειτουργία που μπορείτε να κάνετε σε κάποιο domain name, το οποίο δεν αντιστοιχίζεται σε κάποια ιστοσελίδα.
Κατά το domain parking, το domain που δεν έχει ιστοσελίδα, μπορείτε να το κάνετε να
παραπέμπει σε κάποια άλλη ιστοσελίδα σας, ή και σε κάποια άλλη διαφημιστική υπηρεσία, ώστε να το εκμεταλλευτεί για λογαριασμό σας.
Έτσι, αν δεν το κάνετε αυτό για το συγκεκριμένο, όταν κάποιος προσπαθήσει να επισκεφτεί το domain σας, θα του βγάζει ότι η σελίδα δεν βρέθηκε.
Ενώ αν το ενεργοποιήσετε προς μια άλλη σελίδα σας, τότε όταν κάποιος θα προσπαθεί να μπει, θα του φορτώνει η άλλη σελίδα, στην οποία έχετε κάνει το "parking".
Την υπηρεσία αυτή την παρέχει συνήθως η εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων ή και η εταιρεία από την οποία έχετε αγοράσει το domain.

Τι είναι dns;

Dns είναι τα αρχικά των λέξεων Domain Name System.
Τα dns είναι στην ουσία απλά ένας πίνακας σε κάποιον server που έχουν όλοι πρόσβαση, στο οποίον αντιστοιχίζεται μία ip σε ένα domain name.
Έτσι όταν κάποιος γράφει ένα url, τότε πχ ο internet provider που μας δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο ανατρέχει σε κλάσματα δευτερολέπτου σε έναν τέτοιο dns πίνακα.

Του κάνει την ερώτηση: 
ποια είναι η IP του domain αυτού; 

απαντάει το dns, κι έτσι συνδέεται στην ip αυτήν - στον server και φέρνει τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας σε αυτόν που την κάλεσε.

Επειδή στην ουσία για να μπορέσουμε να δούμε μία ιστοσελίδα, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ip της μιας και το domain από μόνο του δεν είναι τίποτα, παρά μόνο μια "φιλική ονομασία" για να τη θυμόμαστε.
Οπότε αφού τη θυμόμαστε, πληκτρολογώντας την μπορούμε να μπαίνουμε σε αυτήν, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε την ip της, μιας και αυτή τη δουλειά την αναλαμβάνουν τα dns.

Τι είναι database server;

Database server είναι ο server αυτός που φιλοξενεί μέσα του μία ή περισσότερες βάσεις δεδομένων.
Ο database server στην ουσία είναι στημένος με τέτοιον τρόπο ώστε να κάνει πράγματα μόνο σχετικά με τις βάσεις δεδομένων που έχει μέσα του, όταν τον καλέσει μία πχ ιστοσελίδα.
Για παράδειγμα μία ιστοσελίδα μπορεί να έχει προϊόντα.
Τα προϊόντα αυτά (χαρακτηριστικά, τιμές, κατηγορίες, κλπ) είναι όλα καταχωρημένα σε μία βάση δεδομένων.
Όταν λοιπόν μπει κάποιος επισκέπτης σε κάποιο προϊόν, τότε η ιστοσελίδα θα ζητήσει από τον database server να της δώσει όλα τα δεδομένα για το προϊόν αυτό ώστε να τα μορφοποιήσει και να τα δείξει στον επισκέπτη.

Τι είναι phpmyadmin;

Phpmyadmin είναι ένα περιβάλλον από το οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα τις βάσεις τύπου mysql σε έναν database server.
Το phpmyadmin υπάρχει για παράδειγμα στο cpanel και στο plesk της εταιρίας web hosting στην οποία φιλοξενούμε την ιστοσελίδα μας.
Μπαίνοντας σε αυτό μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα σχετικά εύκολα από τις βάσεις δεδομένων μας.
Είναι στην ουσία μία εφαρμογή που μας δείχνει όλα τα σχετικά και μπορούμε να κάνουμε τα πάντα στους πίνακες και στα δεδομένα.

Τι είναι cron job;

Cron job είναι μία λειτουργία που παρέχεται σε διάφορους πίνακες ελέγχου στην εταιρεία web hosting που φιλοξενούμε την ιστοσελίδα μας.
Τέτοιοι πίνακες ελέγχου είναι πχ το cpanel, plesk, κλπ και πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό που μας επιτρέπει να γίνονται διάφορα πράγματα αυτόματα, σε κάποια συγκεκριμένη ώρα, χωρίς να χρειάζεται να τρέξουμε κάτι εμείς χειροκίνητα.
Μπορούμε μέσα από έναν πίνακα ελέγχου, να ρυθμίσουμε να τρέχει ένα cron job:
δηλαδή να ρυθμίσουμε μία ημερομηνία, ποιο script να τρέξει, κάθε πότε, κλπ.
Έτσι αυτό θα αναλάβει όταν φτάσει η ημερομηνία - ώρα εκείνη, να το τρέξει, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς.

Τι είναι cpanel;

Cpanel είναι ένας πίνακας ελέγχου που μας δίνει σε αυτόν πρόσβαση η εταιρεία web hosting, ώστε να μπορούμε να κάνουμε εύκολα διάφορα πράγματα στις ιστοσελίδες μας, μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος.
Μέσα από το cpanel μπορούμε να κάνουμε απλά με λίγα κλικ διάφορα πράγματα όπως:
♦ να προσθέσουμε ένα καινούριο domain, subdomain, κλπ,
♦ να ανεβάσουμε τα αρχεία των ιστοσελίδων μας,
♦ να δημιουργήσουμε emails, autoresponders, κλπ, για αυτές,
♦ να δημιουργήσουμε και να διαχειριστούμε διάφορες βάσεις δεδομένων,
♦ να εγκαταστήσουμε διάφορα cms με ένα κλικ (joomla,wordpress,drupal,κλπ),
♦ να ρυθμίζουμε να τρέχουν διάφορα scriptάκια αυτόματα (cron jobs),
♦ να βλέπουμε τους διαθέσιμους πόρους του server,
Το cpanel λειτουργεί σε server που έχει λειτουργικό σύστημα Linux και η άδειά του για να το χρησιμοποιήσουμε, δεν είναι δωρεάν.
Χωρίζεται σε 3 επίπεδα χρήσης:
♦ του administrator (το λεγόμενο WHM),
♦ του reseller,
♦ του τελικού χρήστη που έχει τις ιστοσελίδες.

Τι είναι webalizer;

Webalizer είναι μία εφαρμογή σε κάποιον web hosting server που μας δείχνει διάφορα στατιστικά για την ιστοσελίδα μας.
Μέσα από αυτήν μπορούμε να δούμε διάφορα στατιστικά:
♦ ανά μήνα,
♦ ανά ημέρα και
♦ ανά ώρα,
για: 
♦ πόσοι επισκέπτες ήρθαν,
♦ πόσοι από αυτούς ήρθαν για πρώτη φορά,
♦ πόσες σελίδες αλλάξανε,
♦ από που ποιο site ήρθαν,
♦ από ποια χώρα,
♦ πόσα kb κατέβασαν,
♦ με τι browser είδαν τη σελίδα μας,
♦ και με τι λέξη κλειδί ήρθαν σε αυτήν.
Και όλα αυτά μόνο με ένα κλικ μέσα από πχ cpanel, plesk, κλπ στο εικονίδιο webalizer.
Είναι πιο "φτωχή" εφαρμογή σε σύγκριση με την awstats.

Τι είναι leech protect;

Leech protect είναι μία λειτουργία που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε στον server μας που μας προστατεύει από το να μας κλέβουν πχ εικόνες.
Μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε από το cpanel, εκεί που κάνουμε web hosting (εκεί που φιλοξενείται η ιστοσελίδα μας) ή και από άλλον τέτοιον πίνακα ελέγχου όπως πχ το plesk.
Οπότε στην ουσία όταν ενεργοποιήσουμε το leech protect και κάποιος πάει να χρησιμοποιήσει μία εικόνα από την ιστοσελίδα μας (αν την τραβάει από τον server μας), τότε δεν θα του εμφανίζεται.
Φυσικά αν την κατεβάσει στον υπολογιστή του και μετά την ανεβάσει σε δικό του server, τότε μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κανονικά.

Τι είναι tmp αρχείο;

TMP είναι αρχεία τα οποία δημιουργούνε διάφορα προγράμματα ώστε να τοποθετήσουν μέσα τους κάποια προσωρινά δεδομένα.
Η επέκταση αυτή, προέρχεται από τα γράμματα TeMPorary files.
Αυτά τα αρχεία συνήθως με το που κλείνει το πρόγραμμα, σβήνονται.
Τα tmp αρχεία εξυπηρετούν στο να μπορούν τα προγράμματα να αποθηκεύσουν κάποια προσωρινά δεδομένα τα οποία μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθούν πιο μετά, ενώ παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα.
Αυτά τα δεδομένα που περιέχονται μέσα τους, είναι συνήθως αυτά που χρησιμοποιεί ο χρήστης του προγράμματος πιο σπάνια.
Έτσι αντί για να κρατιούνται στη μνήμη ram (για να μην τη γεμίζει, ή και μπορεί και να μην χωράνε καν στη μνήμη ram αν είναι πολύ μεγάλα), κρατιούνται στα tmp αρχεία και ανακαλούνται από εκεί προς τη μνήμη ram, μόλις ο χρήστης τα χρειαστεί.

Τι είναι ai αρχείο;


AI αρχείο είναι ένας τύπος αρχείου εικόνας που παράγει το πρόγραμμα κατασκευής vector γραφικών adobe illustrator.
Το ai προέρχεται από τα αρχικά των δύο λέξεων του ίδιου προγράμματος (Αdobe Illustrator).
Σε αντίθεση με άλλου τύπου αρχείων, τα ai αρχεία "κρατάνε" μέσα τους όλη τη δομή των επιπέδων (layers) που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή του, όπως και διαφόρου άλλου τύπου ιδιότητες, με αποτέλεσμα όταν το ανοίγουμε με το illustrator, να μπορούμε να επεξεργαστούμε την εικόνα - το γραφικό εκτενώς.
Αν ήταν ένα απλό γραφικό, δεν θα μπορούσαμε πχ να αλλάξουμε σκιές, να μετακινήσουμε μεμονωμένα τμήματα μέρους του γραφικού, να αλλάξουμε την "κλίση" μιας καμπύλης με ένα απλό "σύσρσιμο" του ποντικιού, κλπ κλπ.
Για να ανοίξετε τα ai αρχεία χωρίς όμως να υπάρχει η δομή και οι ιδιότητές του (αυτά μόνο με το adobe illustrator), και για να δείτε το γραφικό που περιέχει μέσα του, καθώς επίσης και για να το σώσετε σε άλλου τύπου αρχείο, μπορείτε να κατεβάσετε το δωρεάν πρόγραμμα Ai Viewer.


Τι είναι avi αρχείο;

AVI είναι τα αρχικά των λέξεων Audio Video Interleave και είναι αρχεία τύπου βίντεο όπως πιθανόν να γνωρίζετε.
Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορεί να είναι encoded (κωδικοποιημένα) σε πολλές μορφές, για λόγους συμπίεσης, ώστε να έχουν μικρότερο μέγεθος με αρκετά καλή ποιότητα βίντεο.
Τα αρχεία avi αν και ανοίγουν σχεδόν με οποιοδήποτε πρόγραμμα, όπως με τον Windows Media Player που έχουμε όλοι στον υπολογιστή μας, υπάρχει περίπτωση μερικές φορές το encoding τους να μην υποστηρίζεται από αυτά και να χρειαστεί να κατεβάσετε είτε τους codecs, είτε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής που τους περιέχει.
Το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής avi που περιέχει και μέσα του όλους τους codecs, μπορείτε να το βρείτε εδώ (K lite codec pack).

Τι είναι περιφερειακές συσκευές;

Περιφερειακές συσκευές είναι ας το πούμε έτσι απλά, μία κατηγορία hardware του υπολογιστή μας.
Η ιδιαιτερότητα που έχουν οι περιφερειακές συσκευές σε σχέση με όλο το υπόλοιπο υλικό του υπολογιστή (hardware), είναι ότι πρόκειται για συσκευές με τις οποίες και χωρίς αυτές, θα μπορούσε να λειτουργήσει ο υπολογιστής μας.
Είναι ας το πούμε βοηθητικές - συμπληρωματικές συσκευές που μας βοηθάνε να κάνουμε κάποιες επιπλέον δουλειές και χωρίς αυτές, πάλι μπορούμε να λειτουργήσουμε τον υπολογιστή μας.
Κάποια παραδείγματα περιφερειακών συσκευών είναι ο εκτυπωτής, η κάμερα, τα ηχεία, ο εξωτερικός σκληρός δίσκος, κλπ.
Ενώ στον αντίποδα, κάποια παραδείγματα μη περιφερειακών συσκευών, είναι ο επεξεργαστής, ο εσωτερικός σκληρός δίσκος, η μητρική πλακέτα, η κάρτα γραφικών, κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες :
www.allaboutcomputerstv.blogspot.gr
www.thetech.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια