Τι μάθαμε σήμερα; Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης

Τι είναι apps;

Για παράδειγμα τα Office, το Skype και άπειρα άλλα, είναι apps.
Πρόκειται για προγράμματα που εγκαθιστούμε και μας επιτρέπουν να κάνουμε κάτι, που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε. Είναι η συντομογραφία από τη λέξη APPlicationS (=εφαρμογές)
Δεν είναι τα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, Linux, κλπ.Τι είναι plugin;

Plugin είναι ένα μικρό κομμάτι λογισμικού το οποίο είναι σχεδιασμένο να εγκαθίσταται σε ένα πρόγραμμα και να κάνει κάτι που δεν κάνει ήδη αυτό το πρόγραμμα.
Το plugin δεν έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία που έχει κατασκευάσει το πρόγραμμα, αλλά από κάποια άλλη εταιρεία συνήθως και "κουμπώνει" σε όλα τα προγράμματα όλων των εταιρειών, που είναι παρόμοια με αυτό που προαναφέραμε.
Παράδειγμα:
το shockwave flash είναι ένα plugin φτιαγμένο από την Adobe, που όμως "κουμπώνει" σε όλους τους browsers (Firefox, Chrome, Internet Explorer, κλπ) και μας επιτρέπει έτσι να βλέπουμε βίντεο (πχ από το youtube).

Διαφορά plugin - addon:

το addon δεν είναι ένα ανεξάρτητο κομμάτι λογισμικού, αλλά είναι ένας σύντομος κώδικας που αποτελεί συνέχεια του ήδη υπάρχοντος και είναι συμβατό μόνο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Έχει κατασκευαστεί από την ίδια την εταιρεία που το έχει (και έχει και τον κώδικα του προγράμματος).
Σαν στόχο έχει να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα λειτουργικότητα ή να διορθώσει κάποια σφάλματα και δεν εγκαθίσταται σε άλλα παρόμοια προγράμματα άλλων εταιρειών, παρά μόνο στο συγκεκριμένο.
Αυτή λοιπόν είναι και η διαφορά plugin - addon εν συντομία και με απλά λόγια.

Τι είναι open source;

Open source είναι μία έννοια που υποδηλώνει πως κάποιο πρόγραμμα ή λειτουργικό σύστημα είναι ανοιχτού κώδικα και μπορούμε να επέμβουμε στον τρόπο λειτουργίας του.
Το οpen source δηλαδή σημαίνει ότι μπορεί κάποιος απλός χρήστης να επέμβει στον κώδικα που τρέχει για να επιτελέσει διάφορες λειτουργίες, και να το κάνει να τρέχει όπως θέλει αυτός, ή να προσθαφαιρέσει διάφορα πραγματάκια, ώστε να το φέρει στα μέτρα του.
Αυτή είναι και η σημασία του open source - ανοιχτού κώδικα και μόνη προϋπόθεση για να το κάνει αυτό, είναι να γνωρίζει προγραμματισμό ώστε να είναι ικανός να επέμβει σωστά και να μην τα κάνει "μαντάρα".
Ενώ προγράμματα που είναι κλειστού κώδικα, είναι ας το πούμε fix: τρέχουν μόνο με ένα συγκεκριμένο τρόπο και δεν μπορεί κανένας να επέμβει, παρά μόνο ο/οι προγραμματιστής/ές που το φτιάξανε.
Ένα λειτουργικό σύστημα που είναι open source είναι το Linux και ένα από τα πάρα πολλά προγράμματα είναι το OpenOffice που είναι και δωρεάν, σε αντίθεση με τα Windows και τα Office που είναι κλειστού κώδικα και δεν είναι δωρεάν.

Τι είναι fifo;

Fifo είναι ότι συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, στις ουρές στην τράπεζα, στην εφορία, κλπ.
Δηλαδή όταν κάτι μπαίνει στο τέλος μιας ουράς και περιμένει πρώτα να βγουν τα άλλα και στο τέλος να βγει και αυτό.
Έστω ότι έχουμε την εξής ουρά:
5,10,15
Πρώτο θα αναχωρήσει το 15, μετά το 10 και μετά το 5.
Αν θέλουμε να βάλουμε το 100 σε αυτήν την ουρά, αυτό θα μπει εδώ:
100,5,10,15
και άρα βάσει fifo, θα αναχωρήσει μόνο αφού έχουν αναχωρήσει και τα υπόλοιπα (το πρώτο στοιχείο που μπήκε στην ουρά, θα αναχωρήσει πρώτο)
Η έννοια αυτή προκύπτει από τα αρχικά του First In First Out και τη χρησιμοποιούν προγραμματιστές που διαχειρίζονται δεδομένα, παράγοντας κώδικα που τα μεταχειρίζεται με τον τρόπο αυτό.


Τι είναι κλειστός κώδικας;

Κλειστός κώδικας είναι ο κώδικας ενός προγράμματος ή μίας εφαρμογής ο οποίος δεν είναι σε μορφή που μπορούμε να τον πειράξουμε ώστε να αλλάξουμε κάτι στη λειτουργία του προγράμματος.
Ο κλειστός κώδικας είναι δηλαδή το αντίθετο του λίγο πολύ σε όλους μας γνωστό open source (ανοιχτός κώδικας).
Αυτό σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικας τον οποίο θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε δεν είναι διαθέσιμος προς το κοινό (παρά μόνο στην εταιρία που έφτιαξε το πρόγραμμα).
Άρα αν είναι κάποιος προγραμματιστής, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο λειτουργίας του.

Τι είναι chain mail;


Chain mail είναι το λεγόμενο αλυσιδωτό email το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα είδος spam, μιας και εξυπηρετεί κάποιους επιτήδειους, εκμεταλλευόμενοι και ενοχλώντας τον κόσμο.
Τα chain mails έχουν την εξής φιλοσοφία:
♦ λαμβάνουμε ένα email που αναφέρει ότι πχ αν το προωθήσουμε σε 10 φίλους μας, θα σώσουμε μία ζωή,
♦ εμείς το στέλνουμε σε 10 φίλους μας και ο καθένας από αυτούς, πρέπει να κάνει το ίδιο,
♦ ο καθένας από αυτούς το προωθεί λοιπόν σε άλλους 10 και πάει λέγοντας.
Φυσικά με την πράξη αυτή δεν σώσαμε καμία ζωή, απλά "κυκλοφορήσαμε" τα emails φίλων μας σε άλλους κοκ.
Έτσι αυτή η προώθηση της προώθησης, περιέχει δεκάδες ή και εκατοντάδες email διευθύνσεις μέσα της, που θα πέσουν στα χέρια κάποιων (από φίλο φίλου) κι έτσι αυτοί θα αρχίσουν να κάνουν spamming στα άτομα αυτά για τα δικά τους συμφέροντα.

Τι είναι spammers;

Spammers είναι τα άτομα τα οποία παραβαίνουν κάποιους κανόνες για να δημοσιεύσουν αυτό που θέλουν αυτοί για προσωπικό τους συμφέρον και να το δουν άλλα άτομα παρά τη θέλησή τους.
Για παράδειγμα spammers είναι αυτοί που στέλνουν emails ασύστολα στο internet σε χρήστες που δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους να λαμβάνουν τα emails αυτά.
Το περιεχόμενο που συντάσσει ο spammer και το στέλνει - προβάλλει σε άτομα παρά τη θέλησή τους ονομάζεται spam.


Για περισσότερες πληροφορίες :
www.allaboutcomputerstv.blogspot.gr
www.thetech.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια