Τι θα μάθουμε σήμερα: Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης.

Τι είναι sql;

Sql είναι οι εντολές με τις οποίες κάνουμε τα πάντα σε μία βάση δεδομένων (ή στα αγγλικά database).  Η λέξη sql είναι τα αρχικά από το Structured Query Language.Για να διαβάσουμε δεδομένα μέσα από τη βάση, για να τα επεξεργαστούμε και για να τα σβήσουμε, να δημιουργήσουμε συσχετίσεις, πεδία, κλπ, χρησιμοποιούμε τις εντολές αυτές.
Επίσης με αυτές τις εντολές μπορούμε να δημιουργήσουμε - επεξεργαστούμε - διαγράψουμε πίνακες, να δημιουργήσουμε συσχετίσεις, κλπ.
Αντίστοιχα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε sql και για να δημιουργήσουμε - επεξεργαστούμε και να διαγράψουμε ολοκληρωτικά μία βάση δεδομένων ολόκληρη.
Όλες οι βάσεις δεδομένων όπως είναι η mysql, mssql, κλπ χρησιμοποιούν αυτές τις εντολές που τις έχουν ενσωματωμένες μέσα τους.

Τι είναι mysql;

Mysql είναι ένα σχεσιακό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα.
Μάλλον δεν καταλάβατε τίποτα, οπότε ας το πάρουμε αλλιώς...
Η mysql είναι ένα σύστημα που διαχειρίζεται βάσεις δεδομένων: βάζει δεδομένα σε αυτές, τα διαγράφει και τα επεξεργάζεται.
Με αυτήν μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε σχέσεις μεταξύ των δεδομένων (πχ το τάδε προϊόν να ανήκει στην τάδε κατηγορία).
Είναι ανοιχτού κώδικα που σημαίνει ότι αν κάποιος είναι προγραμματιστής, μπορεί να επέμβει στον τρόπο λειτουργίας της.
Και η mysql είναι και δωρεάν.
Η ονομασία αυτή προέκυψε από την κόρη του δημιουργού της, την "My" και τα αρχικά των λέξεων Structured Query Language.

Τι είναι data mining;

Data mining είναι η εξόρυξη συγκεκριμένων δεδομένων υπό συνθήκες από πχ μία βάση δεδομένων.
Πιο απλά το data mining είναι η διαδικασία κατά την οποία σε κάποιο σύστημα που έχει μέσα του δεδομένα, προσπαθούμε να βρούμε αυτά που θέλουμε - κάποια συγκεκριμένα (υπό συνθήκες δηλαδή).  Το data mining το κάνουμε με συγκεκριμένες μεθόδους και με έξυπνο τρόπο, ώστε το σύστημα που "ρωτάμε" και έχει τα δεδομένα, να μας δώσει μόνο αυτά που θέλουμε.

Τι είναι data entry;

Data entry είναι μία διαδικασία που κάνουμε για να εισάγουμε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων πχ σε κάποιον υπολογιστή, σε κάποια βάση δεδομένων, σε κάποια ιστοσελίδα, κλπ.
Αυτό αποτελεί τη διαδικασία εισαγωγής των δεδομένων αυτών (data) από τον άνθρωπο πολλές φορές.  Για παράδειγμα, αν θέλουμε να περάσουμε - να πληκτρολογήσουμε 100 στοιχεία πελατών σε μία φόρμα και έπειτα να τη σώσουμε στη βάση δεδομένων, αυτή η διαδικασία πληκτρολόγησης και εισαγωγής, είναι το data entry.

Τι είναι διπλοεγγραφή;

Διπλοεγγραφή είναι η έννοια αυτή που υποδηλώνει ότι μία ολόιδια εγγραφή, υπάρχει ακόμα μία φορά. Δηλαδή, σύνολο δύο φορές.  Για παράδειγμα μπορεί να έχουμε μία βάση δεδομένων με χρήστες μέσα.  Αν μέσα σε αυτήν ένας χρήστης υπάρχει δύο φορές, τότε έχουμε διπλοεγγραφή.

Τι είναι odt αρχείο;

Odt είναι αρχεία τα οποία παράχθηκαν είτε με το πρόγραμμα OpenOffice, είτε με το StarOffice.
Είναι ουσιαστικά ότι και τα αρχεία doc (Microsoft Word), με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούν μια τεχνολογία OASIS OpenDocument XML standard, που τους επιτρέπεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ διαφόρων λειτουργικών συστημάτων και προγραμμάτων.
Ένα odt αρχείο είναι ένα αρχείο κειμένου που κρατάει μέσα του και τις μορφοποιήσεις (χρώματα, bold, πίνακες, κλπ) όπως και διάφορα πολυμέσα που μπορεί να εισάγαμε (εικόνες, βίντεο, κλπ), ότι ακριβώς και το doc.
Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Office Document Text.
Η διαφορά των doc με τα odt αρχεία είναι στην ουσία αυτή που προαναφέραμε στη δεύτερη παράγραφο. Επίσης τα πρώτα δεν υποστηρίζονται από το Microsoft Office σε αντίθεση με τα doc που υποστηρίζονται από όλα.
Αν θέλετε να κάνετε μετατροπή από odt σε doc, απλά ανοίξτε το με το OpenOffice ή StarOffice και σώστε τα ως doc ( file / save as , αρχείο / αποθήκευση ως).
Το OpenOffice και το StarOffice (κλικ για να τα κατεβάσετε) είναι δωρεάν προγράμματα και είναι οι καλύτερες εναλλακτικές του Microsoft Office.

Τι είναι txt αρχείο;

Txt αρχείο είναι ένας πολύ απλός τύπος αρχείου ο οποίος περιέχει μέσα του απλό κείμενο.
Λέγοντας απλό κείμενο εννοούμε το κείμενο αυτό που δεν έχει μορφοποιήσεις (χρώματα, bold, μέγεθος, κλπ).
Για αυτό κιόλας το txt αρχείο έχει πολύ μικρό μέγεθος και γενικά δεν είναι "βαρύ" κατά το άνοιγμά του.
Ανοίγει με όλα τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου.
Το πιο κλασσικό πρόγραμμα στα windows είναι το notepad.
Είναι τα αρχικά της λέξης ΤεΧΤ (κείμενο).

Τι είναι pdf αρχείο;


PDF είναι αρχεία που περιέχουν μέσα τους, υπό μορφή εικόνας, διάφορα κείμενα, εικόνες, links (συνδέσμους), κλπ που μοιάζει για να το πούμε έτσι απλά, με ένα εκτυπωμένο έγγραφο.
Ένα pdf αρχείο μπορείτε να το δείτε στον υπολογιστή σας, να το εκτυπώσετε, ή να το στείλετε ηλεκτρονικά. Όλα τα δεδομένα που περιέχει, βρίσκονται μέσα του (εικόνες, κείμενα, μορφοποιήσεις, links που παραπέμπουν σε ένα website, κλπ), μέσα δηλαδή σε ένα μόνο αρχείο.
Η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Portable Document Format.
Για να δείτε τα αρχεία pdf, θα πρέπει να κατεβάστε και να εγκαταστήσετε τον δωρεάν Acrobat Reader της Adobe.
Αν θέλετε να μετατρέψετε από pdf σε word αρχείο, είναι εύκολο και μπορείτε να το κάνετε online από εδώ ή εδώ.
Για να επεξεργαστείτε ή να δημιουργήσετε pdf αρχεία, μία καλή λύση είναι η εξής: 

♦ κατεβάζετε το OpenOffice, 
♦ δημιουργείτε το έγγραφό σας με το OpenOffice Writer (σαν το Word), 
♦ το σώζετε ως pdf (file / export as pdf) και είστε έτοιμοι!

Τι είναι gif;


GIF είναι αρχεία εικόνας τα οποία έχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλου τύπου αρχεία εικόνας.

Τα αρχικά του προέρχονται από τα αρχικά των λέξεων Graphics Interchange Format. 
Τώρα, πιο αναλυτικά, ένα gif αρχείο εικόνας, υποστηρίζει μέχρι 256 χρώματα πράγμα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, μιας και σε εικόνες με ιδιαίτερες απαιτήσεις χρώματος, δεν αποδίδει πολύ καλή ποιότητα εικόνας.
Στον αντίποδα όμως, αν η εικόνα μας δεν είναι πλούσια σε χρώματα, τότε είναι ότι πιο ιδανικό, μιας και συμπιέζει την εικόνα μας αρκετά, έχοντας σαν αποτέλεσμα ένα αρχείο εικόνας με πολύ μικρό σχετικά μέγεθος σε kb.
Επίσης, υποστηρίζει transparency. Το transparency είναι μια ιδιότητα που κάνει το γραφικό να φαίνεται χωρίς background. Αυτό σημαίνει πρακτικά το εξής:
αν για παράδειγμα έχουμε μια μπάλα και θέλουμε να τη βάλουμε στην ιστοσελίδα μας, αν εφαρμόσουμε το transparency, τότε το γραφικό μας δεν θα έχει background και όπου το βάλουμε (πχ πάνω σε μία πολύχρωμη μπάρα), η μπάλα μας θα πάρει σαν background την πολύχρωμη μπάρα.
Αν όμως το γραφικό μας έχει κάποιες σκιές, τότε το transparency δεν είναι ιδανικό στα αρχεία gif μιας και δεν αποτυπώνεται ιδιαίτερα καλά, σε σχέση με ένα αρχείο png.
Τέλος, τα αρχεία gif σε αντίθεση με τα png, υποστηρίζουν animation. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τέτοιο αρχείο μπορούμε να έχουμε κίνηση, που μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα από μια σειρά τέτοιων αρχείων, με ενοποίηση μέσα σε ένα μόνο αρχείο.


Για περισσότερες πληροφορίες :
www.allaboutcomputerstv.blogspot.gr
www.thetech.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια