Στον κόσμο της νέας διανομής του Linux

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες διανομές της Ubuntu θα βρουν αρκετά οικείο το νέο περιβάλλον της Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, καθώς οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες και όλα γίνονται με εύκολο και απλό τρόπο.
Για να κατεβάσετε τη διανομή, αρκεί να πάτε στο ubuntu.com και να επιλέξετε την έκδοση που επιθυμείτε. Εδώ προφανώς μπορείτε να κατεβάσετε και άλλες, παλαιότερες εκδόσεις, ενώ στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθείτε με την Ubuntu 15.04. Στο σημείο εκείνο, θα μπορέσετε να βρείτε και όλα τα release notes, καθώς και χρήσιμες συμβουλές και tips στην περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα με την εγκατάσταση, ή δεν γνωρίζετε ποια είναι η κατάλληλη διανομή για εσάς.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα δείτε το γνώριμο περιβάλλον της Ubuntu, με την πανταχού παρούσα μπάρα του Unity, η οποία οδηγεί –όπως γίνεται σε όλες τις τελευταίες διανομές του Linux– στα επιμέρους προγράμματα και τα υπομενού του λειτουργικού συστήματος. Στη νεότερη εκδοχή της Ubuntu, έχουμε το Unity 7.3, το οποίο εμφανίζεται ανανεωμένο, με διόρθωση κάποιων bugs, ενώ υπάρχει η επιλογή Always Show στα μενού των εφαρμογών.


Μέσα στο λειτουργικό, υπάρχουν default προγράμματα, όπως είναι για παράδειγμα ο Mozilla Firefox, ο οποίος όταν ελαχιστοποιείται, πηγαίνει αυτόματα στο Unity με ένα εικονίδιο που δείχνει ότι είναι ανοιχτός τη δεδομένη στιγμή. Με ένα κλικ επάνω στο εικονίδιο αυτό, μπορείτε να επαναφέρετε το πρόγραμμα και να συνεχίσετε να εργάζεστε σε αυτό. Εδώ είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι μέσα στο λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνεται και η σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice, στην τελευταία της εκδοχή, επομένως κανένας δεν θα έχει πρόβλημα στην επεξεργασία εγγράφων. Αναλυτικότερα, με τη νέα Ubuntu έχετε διαθέσιμα τα Libre Office 4.4, Firefox 37, Thunderbird 31.6, Shotwell 0.20.2, Nautilus 3.14.2, Evince 3.14.2, Rythmbox 3.1, Totem 3.14.1 και GNOME Terminal 3.14.

Αλλαγμένο είναι και το Ubuntu Developer Tools Center, το οποίο στη νεότερη έκδοση της διανομής τού Linux ονομάζεται πλέον Ubuntu Make. Πρόκειται για ένα εργαλείο που κάνει πιο εύκολη τη ζωή ενός developer που θέλει να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του software development kits για διάφορες πλατφόρμες, προκειμένου να δημιουργήσει τις δικές του εφαρμογές.

Η ευκολία του Ubuntu Software Center παραμένει, με την εύρεση, ενημέρωση και εγκατάσταση νέων εφαρμογών να θυμίζει περισσότερο το κατάστημα εφαρμογών ενός mobile λειτουργικού συστήματος και όχι εκείνου ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, τόσο σε ευκολία όσο και σε ποικιλία. Η εγκατάσταση εφαρμογών στην Ubuntu είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι, ενώ το πλήθος των διαθέσιμων εφαρμογών είναι τέτοιο που κυριολεκτικά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.


Η ίδια ευκολία διαπιστώνεται και στο networking, τη ρύθμιση των δικτύων, καθώς και στην αλλαγή των ρυθμίσεων του συστήματός σας από τα System Settings. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα στοιχεία της Ubuntu 15.04 είναι το System init, ένα ειδικό λογισμικό που εκκινεί με το άνοιγμα του υπολογιστή και φορτώνει όλα τα modules και τις διεργασίες που πρέπει να λειτουργούν στο παρασκήνιο.

Νέα διανομή είναι διαθέσιμη και για τους χρήστες της Kubuntu, των οποίων τα συστήματα θα τους ενημερώνουν για το update του λειτουργικού τους στη νέα έκδοση που είναι βασισμένη στην Ubuntu 15.04. Στη νέα έκδοση, το interface είναι σημαντικά ανανεωμένο, πιο μοντέρνο και με καλύτερη διαχείριση των επιμέρους συστημάτων του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στον θαυμαστό κόσμο του Linux είναι κάτι που συνιστούμε ανεπιφύλακτα, ενώ η Ubuntu 15.04 αποτελεί μία πολύ καλή εισαγωγή ακόμη και για τον χρήστη που νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς το γνώριμο περιβάλλον των Windows. Με την εν λόγω διανομή του Linux, ο υπολογιστής σας θα σας θυμίσει σε ευκολία χρήσης το smartphone ή το tablet σας, επομένως αξίζει να το δοκιμάσετε, ειδικά εάν έχετε έναν παλιό υπολογιστή που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια