Οι άνθρωποι διεγείρονται ακόμα και από... τα ρομπότ

Αυτό διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει ότι στον μελλοντικό κόσμο όπου τα ρομπότ θα ζουν γύρω μας, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να νιώθουν τις ίδιες ντροπές - αν όχι τους ίδιους πειρασμούς.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τζέιμι Λι του Τμήματος Επικοινωνίας, θα παρουσιάσουν την μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Επικοινωνίας στην Ιαπωνία.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με το ανθρωπόμορφο ρομπότ ΝΑΟ της εταιρείας Aldebaran Robotics. Εθελοντές κλήθηκαν να αγγίξουν το ρομπότ σε διάφορα σημεία, από τα συνήθη (χέρια, ώμους κ.α.) έως τα πιο 'ευαίσθητα' και 'προσωπικά'.

Οι αντιδράσεις των ανθρώπων καταγράφονταν από ειδικό αισθητήρα (Affectiva Q-Sensor), που βρισκόταν προσαρτημένος στα δάχτυλά τους και μετρούσε αφενός την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος,
μια κλασική ένδειξη για τον βαθμό ερεθισμού, και αφετέρου τον χρόνο αντίδρασής τους.

Όταν οι εθελοντές καλούνταν να αγγίξουν το ρομπότ σε περιοχές του σώματος που οι άνθρωποι δεν αγγίζουν (είτε επρόκειτο για τα οπίσθια, είτε για τα μάτια), ένιωθαν μεγαλύτερη βιολογική και συναισθηματική διέγερση. Επιπλέον, όσο πιο «ευαίσθητη» ήταν η περιοχή, τόσο οι άνθρωποι δίσταζαν να την αγγίξουν και εμφάνιζαν μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης στην εντολή που τους δινόταν

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια