Βελτιώστε την επαγγελµατική σας δικτύωση

Η δικτύωση απαιτεί προσπάθεια. Όλοι µας ξέρουµε ότι πρέπει να το κάνουµε, ωστόσο είναι δύσκολο. Και µια αποτελεσµατική δικτύωση προϋποθέτει άψογη οργάνωση στο βιβλίο διευθύνσεων αλλά και εντυπωσιακή µνήµη, σωστά;


 Αρκετές εφαρµογές µπορούν να διευκολύνουν σηµαντικά την όλη διαδικασία –αρκεί, βέβαια, να ξέρετε πώς να τις χρησιµοποιήσετε. Οι παρακάτω συµβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ώστε να χειρίζεστε καλύτερα αλλά και αποτελεσµατικότερα το επαγγελµατικό σας δίκτυο.

Τελειοποιήστε τη βάση δεδοµένων των επαφών σας
Πώς µπορείτε να δικτυωθείτε αποτελεσµατικά εάν τα στοιχεία επικοινωνίας για τα άτοµα που εντάσσονται στο δίκτυό σας είναι διασκορπισµένα σε προσωπικό και επαγγελµατικό email, Facebook, LinkedIn, Twitter και ποιος ξέρει πού αλλού; Συγχωνεύστε όλες τις διάσπαρτες πηγές µε το Brewster, το οποίο είναι διαθέσιµο για Web, Android και iOS. Αντλεί πληροφορίες από όλα αυτά τα διαφορετικά σηµεία και πολλά ακόµη, και σας επιτρέπει να αναζητήσετε το άτοµο που πρέπει να βρείτε. Διαθέτει επίσης εργαλείο για τη συγχώνευση διπλών επαφών.
Μην ξεχνάτε τα καλοπιάσµατα

Η κολακεία ανοίγει πολλές πόρτες, γι’ αυτό µην ξεχνάτε να καλοπιάνετε τους άλλους. Η εφαρµογή Cloze [για Web, iOS και Android] συνδέεται στο email και τους λογαριασµούς σας στα social media, δηµιουργεί καρτέλες για άτοµα που είναι σηµαντικά για εσάς και σας ενηµερώνει για τα πεπραγµένα τους.
Cloze

Το Cloze αντιλαµβάνεται, για παράδειγµα, βασιζόµενο στο ιστορικό επικοινωνίας σας µε τον προϊστάµενό σας, ότι προφανώς πρόκειται για ένα σηµαντικό άτοµο στο δίκτυό σας. Οπότε, όταν ανοίξετε το πρωί την εφαρµογή, θα βρείτε το δικό του tweet πρώτο πρώτο στο feed σας. Έτσι, σας βοηθά να θυµάστε να δίνετε προσοχή στη δραστηριότητά του, και να απαντάτε όποτε αυτό σας αφορά. Το Cloze διαθέτει επίσης εργαλεία και φίλτρα προκειµένου να διατηρείτε καρτέλες για άτοµα που έχουν µεγάλη σηµασία για εσάς.

Φρεσκάρετε τη µνήµη σας πριν από µια δεύτερη συνάντηση
Το χειρότερο πράγµα που µπορείτε να πείτε σε κάποιον µε τον οποίο έχετε ήδη γνωριστεί παλαιότερα είναι “Χαίροµαι που σας γνωρίζω” [προτιµήστε κάτι του στυλ “Χαίροµαι που σας βλέπω”]. Η mobile εφαρµογή LinkedIn Connected [µέχρι πρότινος LinkedIn Contacts] θα σας γλιτώσει από τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις.


Αντλεί πληροφορία από το ηµερολόγιό σας, το email, το βιβλίο διευθύνσεων και φυσικά το LinkedIn, και σας ενηµερώνει πότε είδατε ή επικοινωνήσατε τελευταία φορά µε το εν λόγω άτοµο. Θα δείτε ένα ιστορικό επικοινωνίας σε αποσπάσµατα, µαζί µε γρήγορους συνδέσµους για να στείλετε email ή να καλέστε τη συγκεκριµένη επαφή. Μπορείτε επίσης να δείτε τις κοινές επαφές σας, καθώς και το background του ατόµου αυτού, έτσι όπως έχει καταχωριστεί στο LinkedIn. Η εφαρµογή σάς παρέχει µια σύντοµη περίληψη, προκειµένου να µπαίνετε στις συναντήσεις σας µε πολύ µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δεδοµένου ότι γνωρίζετε τουλάχιστον λίγα πράγµατα για τα άτοµα µε τα οποία συναντιέστε αλλά και το µεταξύ σας ιστορικό.

Απαλλαγείτε από τις επαγγελµατικές κάρτες


Στην εποχή της ψηφιακής πληροφορίας και των υψηλής τεχνολογίας δυνατοτήτων αναζήτησης, τι στο καλό κάνετε µε αυτή τη στοίβα από κάρτες; Οι άνθρωποι εξακολουθούν να τις µοιράζουν [ποιος ξέρει γιατί] και φυσικά πρέπει από ευγένεια να τις δεχτείτε. Μόλις βρεθούν στην κατοχή σας, όµως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τις σκανάρετε και να τις ψηφιοποιήσετε ώστε να γίνει η σχετική πληροφορία αναζητήσιµη.

Η mobile εφαρµογή του Evernote [διαθέσιµη στα περισσότερα smartphones] διαθέτει ένα χαρακτηριστικό σκαναρίσµατος µιας επαγγελµατικής κάρτας, µε το οποίο βγάζετε µια-δυο φωτογραφίες και αυτόµατα αναλύετε στοιχεία επικοινωνίας. Ας υποθέσουµε ότι βρίσκεστε σε ένα συνέδριο ή µια έκθεση κι έχετε συγκεντρώσει έναν σωρό από επαγγελµατικές κάρτες.

Για τη συγκεκριµένη περίπτωση, χρειάζεστε την εφαρµογή Scannable –ιδιοκτησία επίσης της Evernote. Το Scannable µπορεί να διαβάσει µια στοίβα επαγγελµατικών καρτών, χωρίς να χρειαστεί να πατήσετε το κουµπί της κάµερας. Απλώς σκανάρει και µάλιστα γρήγορα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα δεδοµένα που συλλέχθηκαν στο Evernote ή σε κάποιο άλλο σηµείο της επιλογής σας, είτε στη Ροή φωτογραφιών σας είτε στα αρχεία vCard.

Χρησιµοποιήστε το LinkedIn εξυπνότερα

Επιστρέφουµε στα καλοπιάσµατα: Ξέρετε τι απεχθάνονται οι χρήστες του LinkedIn; Απεχθάνονται όταν, σε µια προσπάθεια να τους καλοπιάσετε, κάνετε endorse µια ικανότητά τους που δεν σχετίζεται µε τον τρέχοντα ρόλο τους.
Για παράδειγµα, ποτέ [µα ποτέ!] µην κάνετε endorse έναν αρχισυντάκτη για τις δεξιότητές του στην επιµέλεια κειµένων.

Πρέπει να χρησιµοποιείτε το LinkedIn για να δικτυωθείτε, χρησιµοποιήστε το όµως έξυπνα. Ξεκινήστε αναθερµαίνοντας σχέσεις µε άτοµα σε προσωπικό επίπεδο όταν βλέπετε ότι βρίσκονται στην αγορά εργασίας ή βίωσαν πρόσφατα µια στιγµή επιτυχίας. Ένα προσωπικό email ή ένα µήνυµα στην πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης της επιλογής τους –προτιµήστε το Twitter DM από το LinkedIn In-Mail– έχει πολύ µεγαλύτερη βαρύτητα από ένα απλό “like” στη δραστηριότητά τους στο LinkedIn.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια