Intel NUC [NUC6i5SYH]

Την πλατφόρμα NUC την γνωρίσαμε στα τέλη του 2012, όταν η Intel επιχειρούσε να δημιουργήσει μια νέα γενιά από SFF υπολογιστές. Η υλοποίηση μπορεί να μη γνώρισε εμπορική επιτυχία, ωστόσο συνεχίζει να εξελίσσεται ακολουθώντας κάθε φορά τις τάσεις και το hardware της κάθε περιόδου.
Το NUC6i5SYH είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην πλατφόρμα και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και ισχυρό έχει να προσφέρει η Intel σε αυτό το form factor.

Χαρακτηριστικά και σχεδίαση

Βασικό γνώρισμα δεν είναι άλλο από την υποστήριξη της 6ης γενιάς επεξεργαστών Core της οικογένειας Skylake. Πιο συγκεκριμένα, το προϊόν χρησιμοποιεί έναν Core i5-6260U, έναν επεξεργαστή Ultra Low Voltage με ΤDP στα 15W, που αποτελείται από δύο πυρήνες χρονισμένους στα 1,9GHz, μέγιστη συχνότητα λειτουργίας με Turbo στα 2,8GHz, και με υποσύστημα γραφικών Iris Graphics 540. Το NUC6i5SYH έχει ακολουθήσει και τις τάσεις στον τομέα της μνήμης, και το σύστημα δέχεται μέχρι και δύο SO-DIMM DDR4 στα 2.133MHz, έως 16GB ανά slot.

Mία λεπτομέρεια είναι ότι η Intel προσφέρει την εν λόγω σύνθεση σε δύο διαφορετικά σασί. Το μοντέλο με κωδικό SYH έρχεται στο “ψηλό” σασί [115x111x48mm], το οποίο εκτός από ένα drive Μ.2 μήκους 42mm ή 80mm, διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για να φιλοξενήσει κι ένα κανονικό drive 2,5", αρκεί να μην ξεπερνά τα 9 χιλιοστά σε ύψος. Αντίθετα, το case του μοντέλου με κωδικό SYK είναι χαμηλού προφίλ, με διαστάσεις 115x111x32mm. Από κει και πέρα, τα δύο μοντέλα δεν έχουν άλλες διαφορές ούτε στη σύνθεση ούτε στις θύρες.

Η συνδεσιμότητα είναι ιδιαιτέρως πλούσια και περιλαμβάνει τέσσερις θύρες USB 3.0, δύο στην πρόσοψη και δύο στο backpanel, εκ των οποίων η μία υποστηρίζει και fast charging. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε δύο ακόμη θύρες USB 2.0 αν αξιοποιήσετε το διαθέσιμο header. Στην πρόσοψη, υπάρχει ένα mini-jack για τη σύνδεση headset, ενώ στην αριστερή μεριά θα βρείτε μία υποδοχή για κάρτες μνήμης SD.

Η σύνδεση με οθόνη πραγματοποιείται μέσω είτε της υποδοχής HDMI είτε της miniDP στην πλάτη του NUC, ενώ η πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει σύνδεση με οθόνες 4K. Τέλος, σύγχρονες είναι και οι προδιαγραφές της δικτύωσης, καθώς το NUC υποστηρίζει τόσο ενσύρματη σύνδεση μέσω Gigabit LAN όσο και ασύρματη δικτύωση επιπέδου Wi-Fi ac, ενώ δεν λείπει η υποστήριξη για Bluetooth 4.1.

Τις δυνατότητες ολοκληρώνει ένα header που προσθέτει λειτουργικότητα NFC, ενώ αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε το NUC στο σαλόνι σας κάτω από την τηλεόραση, θα μπορέσετε να το λειτουργήσετε με τηλεχειρισμό, καθώς παρέχεται δέκτης IrDA. Πολύ καλές ήταν και οι επιδόσεις του συστήματος, με τα νούμερα να θυμίζουν σύγχρονο Ultrabook, ενώ το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών δεν θα πει όχι στο casual gaming. Παράλληλα, η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τα 32W σε πλήρη φόρτο και τα 25 Watts σε τυπική λειτουργία.

Επιδόσεις και συμπεράσματα


Η δική μας σύνθεση ήρθε με προεγκαταστημένο ένα M.2 drive χωρητικότητας 120GB, καθώς κι ένα DIMM των 4GB, με φορτωμένα τα Windows 8.1 Pro –η εμπορική έκδοση είτε δεν θα διαθέτει λειτουργικό είτε θα “φορά” Windows 10–, αφού το δείγμα που αξιολογήσαμε δεν ήταν τελικό αλλά εργοστασιακό. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και από τα διπλανά διαγράμματα, το NUC είναι απόλυτα ικανό micro PC, με επιδόσεις που θυμίζουν καλό Ultrabook. Για άλλη μία φορά όμως η διάδοση της πλατφόρμας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κόστος. Το εν λόγω μοντέλο με τον επεξεργαστή Core i5 ξεκινά από τα 470 ευρώ σε barerbone μορφή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσθέσετε τις δικές σας μνήμες, το δικό σας drive και φυσικά το δικό σας λειτουργικό. Αν υπολογίσουμε λοιπόν ένα μέσο κόστος για τα 4GB μνήμης DDR4, το 120άρι M.2 και τα Windows 10 Ηome, η τελική τιμή αυξάνεται κατά 220 ευρώ, οπότε φτάνουμε σχεδόν τα 700 ευρώ για ένα λειτουργικό και ολοκληρωμένο σύστημα.


Αυτό το κόστος είναι πιθανό να αποθαρρύνει πολλούς, είτε γιατί το NUC δεν “γεμίζει το μάτι” σε αυτά τα χρήματα, είτε γιατί κάποιος που γνωρίζει, θα μπορέσει να φτιάξει ένα SFF PC με παραπλήσιο κόστος και ελαφρώς καλύτερη επεκτασιμότητα, χρησιμοποιώντας ένα mobo mATX που θα δέχεται εξωτερική κάρτα γραφικών. Παρόλα αυτά, αν εσείς προτιμάτε τις έτοιμες λύσεις, το NUC6i5SYH μπορεί να παίξει πιο εύκολα από το παρελθόν τόσο τον ρόλο του media PC όσο κι ενός PC για εφαρμογές γραφείου, social media, browsing και casual gaming.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Επεξεργαστής Intel Core i5-6260U Dual Core @1.9GHz [2,8GHz Turbo]
Chipset Intel QS170 Express
Υποσύστημα γραφικών Intel Iris Graphics 450
Υποδοχές μνήμης 2x SO-DIMM DDR4 2.133MHz έως 32GB
Υποσύστημα ήχου Intel HD Audio 7.1 [από τις θύρες HDMI και miniDP]
Θύρες επέκτασης 1x SATA 3 [για drives 2.5" έως 9mm πάχους], 1x M.2 [22x42 ή 22x80]
Συνδεσιμότητα 4x USB 3.0, 2x USB 2.0 [από header], 1x HDMI 1.4b, 1x miniDP 1.2, 1x Headset mini jack
Δικτύωση Gigabit Ethernet, Wi-Fι ac, Bluetooth 4.1, NFC [με header]
Άλλα χαρακτηριστικά Δέκτης ΙrDA, αναγνώστης SDXC, υποστήριξη Wireless Display, Kensington lock
Διαστάσεις 115x111x48mm

Βάρος 681g

Διάθεση Intel Ελλάς, 210-6752 000, www.intel.gr

Εγγύηση 3 έτη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια