INTERNET & ΖΩΗ ! Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης.

Σήμερα, η επικοινωνία του ανθρώπου πραγματοποιείται μέσω της τεχνολογίας και κατά κύριο λόγω μέσω του διαδικτύου. Ψηφιακός ακτιβισμός, χάκερς, επαναστάσεις που ανθίζουν μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι μόνο η αρχή για να καταλάβουμε πώς το Διαδίκτυο άλλαξε τη ζωή μας και πόσο πολύ θα την αλλάξει στο μέλλον.
Παρατηρώντας τον κόσμο του Διαδικτύου αντιλαμβανόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια μέσω την ψηφιακής ταχύτητας και της δύναμης της άμεσης συνδεσιμότητας οι άνθρωποι διαμορφώνουν σχέσεις, κοινωνούν δράσεις, διαμορφώνουν ταυτότητες και συνειδήσεις. Η ζωή των ανθρώπων από την πρώτη έξαρση της τεχνολογίας μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει και αλλάζει καθημερινά.

Με άλλα λόγια, η τεχνολογία σήμερα, δεν είναι απλά το σύγχρονο ναρκωτικό μας αλλά είναι αυτή που διαμορφώνει ριζικά τον τρόπο που γεννιόμαστε, κοιμόμαστε, παράγουμε, καταναλώνουμε, ονειρευόμαστε, μαλώνουμε ακόμα και πεθαίνουμε!

Ο άνθρωπος εξελίσσεται και μαζί με αυτόν και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον σύγχρονο «πολιτισμένο» κόσμο που να μην χρησιμοποιεί κάποιο από αυτά. Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά και μας βοηθάει σε πολλά πράγματα όπως η δουλειά μας, η προσωπική μας ζωή, η διασκέδαση μας , η ενημέρωσή μας, η επικοινωνία με ανθρώπους που βρίσκονται μακρυά .

Σίγουρα είναι δύσκολο. Κανείς δε μπορεί να φανταστεί πλέον τη ζωή του χωρίς αυτό το «παράθυρο» στον έξω κόσμο που ακούει στο όνομα «Διαδίκτυο». Το Internet  απομακρύνθηκε από την αρχική του μορφή που ήθελε να περιμένεις ώρες πίσω από έναν υπολογιστή και πλέον φέρνει σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα εκατομμύρια δεδομένα μπροστά στα μάτια σου. Στον υπολογιστή σου, στη ταμπλέτα σου, στο κινητό σου.

Πριν από 25 χρόνια, ο Αμερικανός εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου Μάρτιν Κούπερ -εργαζόμενος τότε της Motorola- δε θα μπορούσε να προβλέψει πως μια συσκευή που ζύγιζε τότε ένα κιλό θα επηρέαζε τόσο τις ζωές μας σήμερα.

Ο υπολογιστής που έχετε απέναντί σας δεν είναι πια ένα μαύρο κουτί, κατάλληλο μόνο για γραφή κειμένων, άντε και για αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Νέες δυνατότητες δημιουργούνται διαρκώς σε συνδυασμό με την επέκταση του Διαδικτύου. Φθηνές τηλεφωνικές κλήσεις, oline ενημέρωση, κατέβασμα ταινιών και τραγουδιών, ακόμα και διαμόρφωση του προσωπικού τηλεοπτικού προγράμματος, χωρίς μάλιστα τις ανεπιθύμητες διαφημίσεις.Οι ειδήσεις διαβάζονται όλο και περισσότερο στην οθόνη του υπολογιστή. Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των επισκέψεων στις ηλεκτρονικές σελίδες των αμερικανικών εφημερίδων κατά περίπου 10% ετησίως. Ανάλογη είναι και η πτώση της αναγνωσιμότητας (όχι της κυκλοφορίας) των τυπωμένων εκδόσεων.

 Η ηλεκτρονική σελίδα του βρετανικού «Guardian» δέχεται εννιά εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, ενώ οι κυκλοφορίες των λαϊκίστικων εφημερίδων υποχωρεί, όχι όμως και των πιο ποιοτικών. Ολες οι μεγάλες εφημερίδες του κόσμου και τα πρακτορεία ειδήσεων έχουν ηλεκτρονικές σελίδες, ενώ ανθούν και οι ενημερωτικοί ιστότοποι, αρκετοί εναλλακτικοί. Μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να εγκαινιαστεί η συνεργασία της Microsoft με το πρακτορείο ειδήσεων Accosiated Press για τη δημιουργία oline ειδήσεων, με συνοδεία οπτικού υλικού.

Το Ιντερνετ διεκδικεί μια σημαντική φέτα από την πίτα της ενημέρωσης, καθώς οι χρήστες του μπορούν να επιλέξουν μεταξύ άπειρων πηγών, να συγκρίνουν και να ερευνήσουν, ενώ θεωρούν ότι οι ειδήσεις του Διαδικτύου έχουν αξιοπιστία. Βέβαια, η διαδικτυακή ενημέρωση δεν είναι άσπιλη. Στο κυνήγι της πρωτιάς στην άμεση ενημέρωση δεν αποφεύγονται σημαντικά λάθη, ενώ ο βομβαρδισμός με «νέα» δυσκολεύει τον στοχασμό και την κριτική.

Η εκρηκτική επέκταση του Ιντερνετ, με τις 600 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες (περίπου 100 για κάθε άνθρωπο!), δεν αποτελεί πια μια παρωνυχίδα των εξελίξεων, καθώς σε μεγάλο βαθμό τροποποιεί μια σειρά λειτουργίες και δραστηριότητές μας. Ο τρόπος που επικοινωνούμε, που ακούμε μουσική ή διαβάζουμε τις ειδήσεις έχει αλλάξει. Κι αυτό χάρη και στο Ιντερνετ. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου η πρόοδος του Ιντερνετ είναι ιδιαίτερα αργή, κυρίως αν συγκριθεί με τη συνολική της ανάπτυξη. Μόλις το 25% των ατόμων μεταξύ 15-65 ετών σερφάρει στο Ιντερνετ, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα της VPRC. Αν και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των πιο νέων ηλικιών, το ανησυχητικό είναι ότι οι τάσεις ανόδου της χρήσης, που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ανακοπεί.

Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα μας, μπορείς να μην «μπαίνεις» στο Ιντερνετ, αλλά δεν μπορείς να «βγεις» από τον κόσμο που αλλάζει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια