Το νέο πρωτόκολλο καλύπτει διπλάσιο χώρο και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια

Η οργανισμός Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε επίσημα τον νέο τύπο WiFi standard με ονομασία “HaLow” ή WiFi 802.11ah, το οποίο προορίζεται για χρήση από τις έξυπνες οικιακές συσκευές και το περίφημο Internet of Things (IoT).


Το νέο πρωτόκολλο λειτουργεί στην μπάντα των 900MHz και θεωρητικά μπορεί να καλύψει διπλάσιο χώρο συγκριτικά με το δίκτυο των 2.4GHz που συνήθως χρησιμοποιείται στα σπίτια, διαπερνώντας με μεγαλύτερη ευκολία τοίχους και εμπόδια, ενώ καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Αυτό το μικρό ενεργειακό “κόστος” το καθιστά ιδανικό για χρήση από θερμοστάτες, αισθητήρες κίνησης, έξυπνες κλειδαριές κ.ά. συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρίες.


Οι μικρές ενεργειακές απαιτήσεις οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του WiFi 802.11ah, καθώς η αποστολή της πληροφορίας γίνεται περιοδικά σε μικρά, συγκεντρωμένα πακέτα. Γι’ αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει ή έστω να λειτουργεί συμπληρωματικά με το Bluetooth για την εξυπηρέτηση φορετών συσκευών (π.χ. fitness trackers και smartwatches).

Οι πρώτες πιστοποιήσεις WiFi 802.11ah θα δοθούν σε εμπορικές συσκευές κατά το 2018.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια