ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ; Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης.

Τι είναι bookmarks;

Πρόκειται για μία λειτουργία που μας παρέχουν οι φυλλομετρητές (web browsers: chrome, firefox, κλπ) ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε γρήγορα διάφορες ιστοσελίδες που θέλουμε να επισκεφτούμε ξανά στο μέλλον.
Όταν επισκεφτούμε μία ιστοσελίδα,
όπως πχ το ti-einai.gr, μπορεί να μας αρέσει και να θέλουμε να μπαίνουμε ανά τακτά διαστήματα.
Για να μην την ξεχάσουμε, την κάνουμε bookmark στον browser με τον οποίο σερφάρουμε στο internet:
δηλαδή την αποθηκεύουμε με μία φιλική ονομασία, και μπορούμε αύριο - μεθαύριο ή στο μέλλον, απλά να την κάνουμε ένα κλικ και ο browser μας να μας πάει σε αυτήν.
Τα bookmarks μπορούμε να τα οργανώσουμε, να τα κατηγοριοποιήσουμε σε φακέλους, κλπ, ώστε να είναι τακτοποιημένα.
Σε άλλους browsers θα δούμε ακριβώς την ίδια λειτουργία να αναφέρεται και ως favorites ή αγαπημένα.

Τι είναι pop up;

Πρόκειται για ένα καινούριο παράθυρο που ανοίγει από μόνο του ενώ σερφάρουμε στο internet, όταν πχ μπαίνουμε μέσα σε μία ιστοσελίδα.
Ανοίγει μόνο του και εμφανίζεται μπροστά από την ιστοσελίδα που βλέπουμε - μπροστά μας δηλαδή.
Αντίστοιχα μπορεί να γίνει ενώ περιηγούμαστε σε αυτήν:
πατάμε ένα link της ιστοσελίδας αυτής και με το που το πατάμε, ενώ πάει να φορτώσει, ξεπετάγεται ένα τέτοιο pop up (που δεν έχει σχέση με τη σελίδα του προορισμού που μόλις κάναμε κλικ για να πάμε σε αυτήν).
Επειδή δεν γίνεται με τη συναίνεση και εν γνώση του επισκέπτη, είναι συνήθως ενοχλητικό και το περιεχόμενό του είναι συνήθως κάποια διαφήμιση.
Υπάρχουν όμως plugins για όλους τους browsers που τα μπλοκάρουν ή μας ρωτάνε αν θέλουμε να ανοίξουν (ονομάζονται pop up blockers) ή και κάποιοι από αυτούς το περιέχουν ήδη.
Κάτι παρόμοιο είναι και το pop under που μπορεί να έχετε ακουστά.




Τι είναι login;

Η λειτουργία login για παράδειγμα μιας ιστοσελίδας, απαιτεί την προσθήκη κάποιου username και password από έναν χρήστη, ώστε να έχει περαιτέρω πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες.
Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι το email που μπορεί να έχουμε πχ στην hotmail, yahoo, gmail, κλπ:
για να έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό μας και να μπορούμε να διαβάσουμε, να στείλουμε, κλπ διάφορα emails, πρώτα θα πρέπει να κάνουμε login: να συμπληρώσουμε το username ή email μας και τον κωδικό σε μία φόρμα και τότε μας επιτρέπεται να έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό μας.
Αφού γίνει η ταυτοποίηση κατά το login, τότε έχουμε πρόσβαση στις "προστατευμένες" λειτουργίες και στον προσωπικό μας λογαριασμό.

Τι είναι 403 forbidden;


Το 403 forbidden συνήθως αν βγαίνει σε εμάς, βγαίνει και σε όλους για την ίδια σελίδα.
Ο server προστατεύει τη σελίδα αυτή, μιας και της έχουν ανατεθεί τέτοια δικαιώματα που δεν επιτρέπεται στο κοινό να την δει.

Τι είναι logout;

Η είσοδός μας με τη χρήση ενός κωδικού και username σε κάποια προστατευόμενη περιοχή πχ μιας ιστοσελίδας, ονομάζεται login.
Για να βγούμε όμως από αυτή την "περιοχή", κάνουμε logout: έτσι αυτός που θα κάτσει μετά στον υπολογιστή που χρησιμοποιούσαμε, για να ξαναμπει στην προστατευμένη περιοχή της ιστοσελίδας, θα πρέπει να γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασης.
Έτσι, το logout - η έξοδος μας δίνει τη δυνατότητα να μην μπορεί να ξαναμπει κάποιος στο λογαριασμό μας αν δεν γνωρίζει τους κωδικούς.
Είναι μία λειτουργία που μας δίνεται σε προστατευμένες περιοχές που έχουμε κάνει login και θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για να είμαστε σίγουροι ότι κάποιος άλλος (αν καθόμαστε πχ σε έναν δημόσιο υπολογιστή) που θα κάτσει μετά από εμάς, δεν θα έχει πρόσβαση στο λογαριασμό που είχαμε κάνει login.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια