MSI GT72S 6QE Dominator Pro G [6QE-657NL]

Η πλειοψηφία των PC gamers, όταν σχεδιάζουν το ονειρικό gaming σύστημα, κατά κανόνα φαντάζονται τεράστιους πύργους με διπλές και τριπλές κάρτες γραφικών και συστοιχίες από οθόνες. Υπάρχει όμως και μία μερίδα gamers που δεν θέλουν να παίζουν “δεμένοι” σε μία καρέκλα σε συγκεκριμένο χώρο, αλλά να
απολαμβάνουν το gaming παντού, ανά πάσα ώρα και στιγμή, και που προτιμούν να δώσουν τα χρήματά τους για την απόκτηση ενός δυνατού gaming laptop. Στο παρελθόν, όταν κάποιος αναζητούσε gaming laptop, το όνειρο άρχιζε και τελείωνε με τα συστήματα της Alienware, πλέον όμως οι gamers έχουν πολύ περισσότερες επιλογές, αφού οι κατασκευαστές έχουν αναγνωρίσει τη δυναμική του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς, και λίγο πολύ όλοι έχουν δημιουργήσει gaming λύσεις.

Λάβετε μέρος στην κλήρωση του PC Magazine και κερδίστε 3 gaming αξεσουάρ MSI!
Αν παρακολουθείτε την αρθρογραφία τού περιοδικού, τότε δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη η παρουσία της MSI σε αυτή τη λίστα, καθώς
η γνωστή εταιρεία των mobos και των καρτών γραφικών δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην κατασκευή laptops, με έμφαση φυσικά στo gaming. Το GT72S 6QE είναι το δεύτερο προϊόν από την τρέχουσα γκάμα της που περνάει από τα PC Labs, και πρόκειται για ένα laptop που στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας.


Όπως τα περισσότερα gaming notebooks έτσι και το GT72S 6QE Dominator Pro G είναι θηριώδες σε διαστάσεις. Αυτό οφείλεται από τη μία στη μεγάλη οθόνη των 17,3 ιντσών και από την άλλη στις απαιτήσεις του συστήματος ψύξης και τροφοδοσίας. Έτσι, το μήκος φτάνει σχεδόν τα 43 εκατοστά, το πλάτος στα 28 και το ύψος τα 5 εκατοστά [με το καπάκι της οθόνης κλειστό]. Σχεδιαστικά, το laptop έχει τα επιθετικά στοιχεία που αναζητά το κοινό της κατηγορίας, με τις μεγάλες γρίλιες για τη σωστή κυκλοφορία τού αέρα, τις κόκκινες λεπτομέρειες, τον gaming δράκο της MSI σε περίοπτη θέση στο καπάκι, και φυσικά το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Το σασί είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο με ένα διακριτικό βουρτσισμένο φινίρισμα, με μόνο αρνητικό ότι συγκεντρώνει εύκολα δαχτυλιές, και για να παραμείνει καθαρό, θα είστε διαρκώς με ένα πανί στο χέρι.


To πληκτρολόγιο είναι κατασκευής SteelSeries τύπου chiclet, με καλή διαδρομή των πλήκτρων και φωτισμό με διαφορετικές ζώνες. Συνοδεύεται από το αντίστοιχο λογισμικό, το SteelSeries Engine, το οποίο σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το χρώμα του φωτισμού ανεξάρτητα ή συνολικά για τις τρεις διαφορετικές ζώνες, το στυλ του φωτισμού [σταθερό, κυλιόμενο, παλλόμενο] και φυσικά να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε διαφορετικά προφίλ με μακροεντολές. Μία ακόμη λειτουργία τού λογισμικού είναι ότι σας επιτρέπει να καταγράψετε τον αριθμό των keystrokes, χαρακτηριστικό χρήσιμο για gamers που τους ενδιαφέρει να παρακολουθούν και να βελτιώνουν τον αριθμό των APM [Actions Per Minute] σε απαιτητικά competitive παιχνίδια. Συνολικά, το λογισμικό καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου gamer, ωστόσο ο τρόπος ρύθμισης των φωτισμών με τη λογική των layers είναι περισσότερο πολύπλοκος απ’ ό,τι θα έπρεπε.Το λογισμικό της SteelSeries σας επιτρέπει εκτός των άλλων να ρυθμίσετε τις διαφορετικές ζώνες φωτισμού.
Όσο για το ίδιο το πληκτρολόγιο έχει καλό μέγεθος, σαφή λειτουργία, όμως, όπως είχαμε διαπιστώσει και στο προηγούμενο gaming laptop της εταιρείας, η διάταξη των πλήκτρων δεν είναι η τυπική, με αποτέλεσμα, αν έχετε συνηθίσει να γράφετε σε τυφλό σύστημα, να κάνετε ορισμένα λάθη μέχρι να εξοικειωθείτε. Εκτός από τα 103 πλήκτρα του keyboard, στην αριστερή πλευρά του laptop κάτω από το πλήκτρο ενεργοποίησης θα βρείτε και τέσσερα πλήκτρα που επιτελούν ειδικές λειτουργίες. Το πρώτο, με την ένδειξη iGPU, σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το σύστημα ώστε να γυρίσει από την εξωτερική κάρτα γραφικών στην onboard του επεξεργαστή, με τη λεπτομέρεια ότι για να γίνει η μετάβαση, το λειτουργικό θα σας ζητήσει επανεκκίνηση. Το δεύτερο, με τον ανεμιστήρα, αλλάζει το προφίλ λειτουργίας του συστήματος ψύξης, θέτοντάς το σε mode υψηλής λειτουργίας, για πολύ καλύτερη απαγωγή της θερμότητας σε περιπτώσεις που είτε θέλετε να παίξετε έχοντας κάνει overclocking το σύστημα, είτε γιατί θέλετε να αποφύγετε φαινόμενα thermal throttling, όταν είναι καλοκαίρι στην Ελλάδα με 40 βαθμούς.

Όπως διαπιστώσαμε στην πράξη και μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στο σχετικό διάγραμμα, οι διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ των δύο modes λειτουργίας του συστήματος ψύξης κυμαίνονται από 10°C έως 15°C, οπότε το σύστημα αποδίδει και μάλιστα καλά. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως στη ρύθμιση High ο θόρυβος από το laptop γίνεται ενοχλητικός, και το ντεσιμπελόμετρο δείχνει πάνω από 60dB, οπότε η χρήση τού συγκεκριμένου mode θα σας κουράσει –εκτός κι αν παίζετε με headset, αλλά ακόμα και τότε είναι σίγουρο ότι θα ενοχλεί τους γύρω σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια