Παρελθόν για την αγορά smartphones οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης

Ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά σε μονοψήφιο πλέον ποσοστό, αναμένεται να καταγράψει, το 2016, η παγκόσμια αγορά smartphones. Φέτος, αναμένεται να διατεθούν στη...
διεθνή αγορά 1,5 δις συσκευές “έξυπνων” κινητών, αριθμός αυξημένος κατά μόλις 7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αν και δύσκολα θα χάσει το ρόλο της “ατμομηχανής” των συσκευών, ο τομέας των smartphones, σύμφωνα με ανάλυση της Gartner, αποχαιρετά τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης του πολύ κοντινού παρελθόντος (σ.σ. η αγορά διευρύνθηκε το 2015 κατά 14,4% έναντι του 2014).Τόσο η αναμενόμενη επίδοση για το τρέχον έτος, όσο και ο πήχης των εκτιμήσεων για το 2020, που τοποθετεί την αγορά στα 1,9 δις τεμάχια, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι τα smartphones αφήνουν πίσω τους τα “φρενήρη” ποσοστά ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι η αγορά κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2010, όταν οι πωλήσεις ενισχύθηκαν ποσοστιαία κατά 73% σε ετήσια βάση.

Η επιβράδυνση της αγοράς και τα εμφανή σημάδια κόπωσης, προφανώς, συνδέονται με το γεγονός ότι η παγκόσμια διείσδυση των smartphones αγγίζει, πλέον, το 90% στις θεωρούμενες ως “ώριμες” αγορές της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης, της Ιαπωνίας και τμήματος της Ασίας - Ειρηνικού. Επιπλέον, όπως διαπιστώνει η Gartner, σε αυτές τις αγορές οι χρήστες αντικαθιστούν, πλέον, το smartphone τους με ρυθμό σαφώς βραδύτερο των τελευταίων ετών.


Κύκλος ζωής

“Στις “ώριμες” αγορές, οι κάτοχοι premium συσκευών έχουν επεκτείνει τον κύκλο ζωής των συσκευών τους πέραν των 2,5 ετών και αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον”, σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν την αλλαγή πολιτικής εκ μέρους των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική των επιδοτήσεων και της νέας συσκευής κάθε δύο χρόνια.

Στις αναδυόμενες αγορές, η μέση διάρκεια ζωής των premium συσκευών κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,5 ετών, ενώ τα basic κινητά έχουν κύκλο άνω των 3 ετών. Η Gartner παρατηρεί, πάντως, ότι το 2015 ήταν η χρονιά που οι πωλήσεις smartphones ξεπέρασαν εκείνες των συμβατικών κινητών στην Υποσαχάρια Αφρική, γεγονός που καθιστά την περιοχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την παγκόσμια αγορά των “έξυπνων” κινητών.

Το Ελ Ντοράντο της Ινδίας

Η Ινδία αναδεικνύεται, πλέον, κατά τους αναλυτές, σε “νούμερο ένα” στόχο για τους κατασκευαστές. Δεδομένου ότι οι “ώριμες” αγορές έχουν αγγίξει επίπεδα κορεσμού το επίκεντρο της προσοχής μεταφέρεται στην Ινδία και την Κίνα. Ειδικά η Ινδία θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη δυναμική για μελλοντική ανάπτυξη, καθώς στην Κίνα, ήδη, από το 2015 οι πωλήσεις είναι στάσιμες. Η Gartner εκτιμά ότι φέτος θα πωληθούν στην ινδική αγορά 139 εκατ. smartphones, αριθμός αυξημένος κατά 29,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: www.tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια