Σήμερα θα Μάθουμε το (Γλωσσάρι) για smartphones. Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης.

AMOLED και Super AMOLED
Είναι ένας τύπος οθόνης που χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό από smartphones τελευταίας γενιάς. Με απλά λόγια, είναι οθόνες υψηλής ευκρίνειας που έχουν υψηλούς ρυθμούς απόκρισης προσφέροντας ευκρινείς εικόνες χωρίς είδωλα ενώ έχουν και υψηλό contrast.


Retina Display 
Είναι μία ορολογία που χρησιμοποιεί αποκλειστικά η Apple για να περιγράψει τις οθόνες των συσκευών της. Στην πράξη, είναι μια οθόνη που έχει πιο πυκνά pixels σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

True HD IPS
Πρόκειται για μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την Hitachi και πλέον χρησιμοποιεί η LG και η οποία θεωρητικά έχει καλύτερη φωτεινότητα και ακρίβεια χρωμάτων ενώ κάνει μεγάλη οικονομία στη μπαταρία. Μάλιστα, έχει και περισσότερα pixels ανά ίντσα.

 Λειτουργικά συστήματα

iOS
Είναι το λειτουργικό που υπάρχει στα κινητά της Apple. Είναι απλό, εύχρηστο, σταθερό, διαθέτει πάνω από 1.000.000 εφαρμογές, όμως δε δέχεται πολλές παραμετροποιήσεις.

Android
Το λειτουργικό της Google το οποίο βρίσκεται στην πλειοψηφία των συσκευών που υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως. Εύχρηστο και ευέλικτο, επιδέχεται μεγαλύτερης παραμετροποίησης, όμως δεν είναι εξίσου σταθερό με το iOS.

Windows Phone 8
Ο νέος «παίκτης» στα λειτουργικά από τη Microsoft, υποστηρίζεται «φανατικά» από τη Nokia ενώ το βρίσκουμε πλέον και σε άλλες συσκευές όπως HTC και Samsung. Διαθέτει ένα νέο «φρέσκο» και εύχρηστο περιβάλλον ενώ έχει ενσωματωμένο και το Microsoft Office.

BlackBerry OS
Είναι το λειτουργικό που βρίσκεται σε όλες της BlackBerry συσκευές και έχει χαρακτηριστεί σαν το «δεξί χέρι του επαγγελματία». Παρέχει μεγάλη προστασία δεδομένων, ενώ η διαχείριση της μπαταρίας προσφέρει μεγάλο χρόνο αναμονής και ομιλίας.

Symbian
Είναι το λειτουργικό το οποίο μέχρι πρότινος υπήρχε σε όλες τις συσκευές της Nokia μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα Windows Phone. Μεγάλο του «όπλο» η ταχύτητά του και η ευκολία στη χρήση.

 Επεξεργαστές

Πλήθος πυρήνων
Εδώ ισχύει το «όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο». Πλέον, υπάρχουν κινητά ακόμα και με… τέσσερεις πυρήνες ενώ πιο συνηθισμένα είναι τα διπύρηνα. Όσο περισσότερους πυρήνες έχει ένας επεξεργαστής τόσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται στις εντολές.

Χρονισμός
Ο χρονισμός του πυρήνα δείχνει την «ωμή» δύναμή του. Ακόμα και μία συσκευή με έναν πυρήνα αν είναι χρονισμένη πάνω από 1GHz μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά. Με απλά λόγια, όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα τόσο πιο άμεσα εκτελεί τις εφαρμογές και προσφέρει ομαλή εμπειρία πλοήγησης μέσα στο λειτουργικό.

Άλλα χαρακτηριστικά

Gorilla Glass
Πρόκειται για ένα «ανθεκτικό γυαλί» το οποίο ραγίζει και σπάει πολύ δύσκολα. Το βρίσκουμε σε πολλά smartphones και συνδυάζει την αισθητική με την προστασία.

NFC
Μία τεχνολογία που επιτρέπει ασύρματη μεταφορά δεδομένων φέρνοντας δύο NFC συσκευές κοντά τη μία με την άλλη.

QWERTY πληκτρολόγιο
Είναι το πλήρες πληκτρολόγιο που έχουν μερικά chatphones και επαγγελματικά smartphones. Το όνομα βγαίνει από τα πρώτα έξι γράμματα που υπάρχουν σε ένα κανονικό πληκτρολόγιο ξεκινώντας από πάνω αριστερά.

Flash
Το Flash είναι μια πλατφόρμα φτιαγμένη από την Adobe για αναπαραγωγή multimedia αρχείων σε ιστοσελίδες. Τα προϊόντα της Apple (iPhone, iPad) δεν το υποστηρίζουν ενώ πλέον έχει σταματήσει και η υποστήριξή του στο Android.

DLNA
Πρωτόκολλο που ενσωματώνεται σε συσκευές όπως smartphones και tablets με σκοπό να συνδέονται μεταξύ τους ασύρματα και να μοιράζονται τα αρχεία που περιέχει η κάθε μία χωρίς την ανάγκη ειδικού software.

Τι είναι smartphone;

Τα smartphones δεν είναι τα κλασσικά κινητά τηλέφωνα τα οποία απλά στέλνουν μηνύματα και παίρνουν τηλέφωνο.
Έχουν μέσα τους λειτουργικό σύστημα (όπως ένας υπολογιστής έχει πχ τα windows, linux) το οποίο συνήθως είναι το android.
Δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να εγκαθιστά εφαρμογές και να κάνει σχεδόν ότι κάνει και σε έναν υπολογιστή.
Επίσης, μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με κάποιο δίκτυο και να έχει πρόσβαση στο internet, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο: να σερφάρει, να λάβει / στείλει email, να κάνει downloading, να δει βίντεο στο youtube, κλπ.
Πλέον τα smartphones δεν έχουν πλήκτρα, αλλά εικονικό πληκτρολόγιο.
Για αυτό το λόγο και για πάρα πολλούς άλλους, έχουν μεγάλη οθόνη η οποία είναι αφής (touch screen).
Έτσι ο χρήστης αλληλεπιδράει με το κινητό του τηλέφωνο απλά ακουμπώντας την οθόνη, σέρνοντας το δάχτυλό του επάνω της, κλπ, δίνοντας έτσι απεριόριστες δυνατότητες στο να κάνει πολλά πράγματα και να το διαχειριστεί με έξυπνο τρόπο.

Τι είναι android;

Όταν λέμε λειτουργικό σύστημα, φανταστείτε ότι είναι... τα windows του κινητού ή των tablets!
Στο android, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές (όπως επεξεργαστές κειμένου, φωτογραφίας, αναπαραγωγή μουσικής, παιχνίδια, κλπ κλπ), να το κάνουμε επανεκκίνηση, να συνδεθούμε σε δίκτυα και να έχουμε internet και πολλά άλλα.
Ότι δηλαδή περίπου κάνουμε και στα windows.
Απλά αυτό το λειτουργικό σύστημα, είναι σχεδιασμένο ώστε να εκμεταλλεύεται τους πόρους ενός κινητού τηλεφώνου - smartphone ή tablet, και είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτά (βάσει των ιδιαιτεροτήτων τους και της διαφορετικότητάς τους από τους κοινούς υπολογιστές) κι όχι για υπολογιστή desktop ή laptop.
Γι' αυτό και τα προγράμματα και οι εφαρμογές που εγκαθιστούμε σε αυτό, θα πρέπει να είναι για android ή να υποστηρίζονται έστω από αυτό το λειτουργικό σύστημα.

Τι είναι android market;

Το android market είναι της google και προσφέρει σε όλους μας χιλιάδες apps - εφαρμογές για τα smartphone μας, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμής (συνήθως με λίγα λεφτά).
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κινητό ή tablet μας να έχει μέσα του το λειτουργικό σύστημα android ώστε να είναι συμβατή η συσκευή μας με τις εφαρμογές που μπορούμε να κατεβάσουμε από εκεί.
Αλλιώς μπορεί να το συναντήσουμε και με την ονομασία google play ή play store.

Τι είναι apk αρχείο;

Το apk είναι ένα αρχείο συμπιεσμένο (όπως πχ είναι τα zip) που περιέχει μέσα του όλα τα απαραίτητα αρχεία και πληροφορίες, για να εγκατασταθεί μία εφαρμογή πχ σε ένα android smartphone.
Για παράδειγμα μία εφαρμογή android μπορεί να περιλαμβάνει 10 αρχεία. Όλα αυτά τα αρχεία βρίσκονται συμπιεσμένα μέσα σε ένα μόνο τέτοιο αρχείο. Αυτή λοιπόν η εφαρμογή έρχεται στο κινητό τηλέφωνο σε ένα τέτοιο αρχείο όπου κατά την εγκατάστασή της, αποσυμπιέζονται τα 10 αρχεία που περιέχονται μέσα στο apk κι έτσι εγκαθίσταται.
Πολύ απλά, είναι ένα πακετάκι που περιλαμβάνει μέσα του τα πάντα για την εφαρμογή που κατεβάζουμε.
Για να ανοίξετε ένα apk αρχείο στον υπολογιστή σας και να δείτε τα περιεχόμενά του, μπορείτε να κατεβάσετε το δωρεάν πρόγραμμα  zip.

Τι είναι facebook για κινητά;

Δεν είναι άλλο παρά μία εφαρμογή την οποία κατεβάζουμε στο smartphone μας και χρησιμοποιούμε το facebook κανονικά.
Απαιτεί απλά να έχουμε σύνδεση στο internet στο κινητό μας τηλέφωνο ώστε να λειτουργεί.
Μάλιστα, η εφαρμογή αυτή μπορεί να τρέχει συνέχεια "από πίσω" και ανά πάσα στιγμή να λαμβάνουμε διάφορες ενημερώσεις όπου κι αν βρισκόμαστε, τη στιγμή που γίνονται, χωρίς να βρισκόμαστε μέσα στο facebook.

Τι είναι mobile app;

Το mobile app το κατεβάζουμε από το διαδίκτυο και το εγκαθιστάμε στο κινητό μας τηλέφωνο, ώστε να κάνουμε κάτι.
Για παράδειγμα το viber αποτελεί ένα τέτοιο:
το κατεβάζουμε, το εγκαθιστάμε στο smartphone μας και μας επιτρέπεται έτσι να κάνουμε δωρεάν κλήσεις ή να στείλουμε δωρεάν μηνύματα στις επαφές που έχουμε αποθηκευμένες, μέσω internet, χωρίς χρέωση.

Τι είναι apps;

Για παράδειγμα τα Office, το Skype και άπειρα άλλα, είναι apps.
Πρόκειται για προγράμματα που εγκαθιστούμε και μας επιτρέπουν να κάνουμε κάτι, που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε.
Είναι η συντομογραφία από τη λέξη APPlicationS (=εφαρμογές)
Δεν είναι τα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, Linux, κλπ.

Τι είναι GUI;

Για παράδειγμα τα Windows, Linux, κλπ έχουν gui: 

μπορούμε να ανοίξουμε έναν φάκελο, απλά κάνοντας ένα κλικ με το ποντίκι επάνω στον σκληρό μας δίσκο, που κι αυτόν τον βλέπουμε σαν γραφικό (εικονίδιο).
Το gui θα μας ανοίξει το φάκελο αυτόν υπό μορφή παραθύρου - γραφικού.
Στην ουσία δηλαδή, όσο εμείς αλληλεπιδράμε με το γραφικό περιβάλλον, αυτό τα μεταφράζει από πίσω σε ειδικές εντολές που τις στέλνει στον υπολογιστή μας.
Έπειτα ο υπολογιστής μας επιστρέφει αυτά που πρέπει βάσει των εντολών, και το gui πάλι "τα μεταφράζει" σε κάποιο γραφικό, προβάλλοντάς το σε εμάς.

Τι είναι 4g;

Το 4g είναι το λεγόμενο δίκτυο 4ης γενιάς (4th generation - έτσι προκύπτει και η ονομασία του) και μας δίνει πρόσβαση στο internet πχ στο κινητό μας τηλέφωνο (mobile internet).
Η μόνη διαφορά με το 3g είναι καθαρά η ταχύτητα:
είναι έως και 5 φορές γρηγορότερο και τείνει να αντικαταστήσει το 3g.

Τι είναι το AOSP;

Android Open Source Project είναι ουσιαστικά ο κώδικας του android και είναι όλος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.
Χρησιμοποιείται εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και από προγραμματιστές. Έχουνε γίνει διάφορες μεταφορές του AOSP ακόμα και σε συσκευές που αρχικά δεν "τρέχανε" Android, η πιο διάσημη μεταφορά είναι του HTC HD2.
Επίσης βαριά παραμετροποιημένο AOSP είναι και η Custom Rom του Cyanogen, από τις ποιο δημοφιλείς Custom ROM στον πλανήτη.

Τι είναι root?

"Root" λέμε το λογαριασμό που έχει πρόσβαση σε ΟΛΑ τα αρχεία ενός συστήματος linux (το Android βασίζεται στο linux). Αυτός ο χρήστης λέγεται και superuser. Όταν λέμε θα rootάρω το τηλέφωνο / είμαι root / έχω root, σημάινει ότι έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό του superuser (su). Eίναι το αντίστοιχο ακριβώς του administrator account σε ένα σύστημα windows.
Είναι επίσης κάτι αντίστοιχο με το να αποκτήσεις πρόσβαση στα Symbian αρχεία ενός τηλεφώνου Nokia, ή με το να κάνεις jailbreak ένα iphone (πολύ χοντρικά).

(Κάτι που μπορεί καμιά φορά να δημιουργήσει σύγχυση, είναι ότι επίσης "root" λέγεται το πάνω-πάνω επίπεδο των φακέλων σε ένα σύστημα linux. Δηλαδή ο φάκελος εγκατάστασης μέσα στον οποίο περιέχονται όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι του συστήματος. Είναι ο ' / ' φάκελος (αντίστοιχος του C:\ σε ένα pc), και το home directory του superuser account.)

Τι είναι το Firmware;

Firmware λέμε το μέρος του λογισμικού του τηλεφώνου που ελέγχει το hardware της συσκευής, και στέλνει εντολές στα διάφορα μέρη του τηλεφώνου για να λειτουργήσουν. Είναι σα να λέμε το "μυαλό", που ελέγχει τα κυκλώματα του τηλεφώνου. Σε αναλογία με ένα PC, θα λέγαμε ότι το firmware είναι το BIOS.
Οι διάφορες αναβαθμίσεις που βγαίνουνε, είναι είτε για να διορθώσουν bugs είτε για να προσθέσουν καινούριες ιδιότητες.
Τους δίνονται κωδικές ονομασίες αποτελούμενες από νούμερα και γράμματα, υποδηλώνοντας συσκευή, ημερομηνία έκδοσης και πολλά άλλα.
Ενώ 2 ίδιες συσκευές μπορεί να έχουνε διαφορετικό Firmware δεν είναι απίθανο να βασίζονται στην ίδια έκδοση του Android.

Από τι αποτελείται το Android;

To Android είναι στο περίπου χωρισμένο σε 4 επίπεδα.


Linux Kernel

Αυτός είναι ο Kernel στον οποίο βασίζεται το Android και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο.
Παρέχει τους Drivers τους οποιούς χρειάζεται για να τρέξει το σύστημα, όπως της οθόνης, της κάμερας κ.α.
Μια παρομοίωση για να γίνει ποιο κατανοητό, αν το Android είναι ένα Robot, τότε ο Kernel είναι ο σκελετός του.


Libraries

Οι βιβλιοθήκες(Libraries) όλο τον κώδικα που περιέχει το Android OS. Παραδείγματος χάριν,
η SQLite βιβλιοθήκη παρέχει υποστήριξη έτσι ώστε μια εφαρμογή να χρησιμοποιήσει την αποθήκευση δεδομένων,
η Webkit βιβλιοθήκη παρέχει λειτουργίες για το διαδικτυακό σερφάρισμα.


Android Run time

Στο ίδιο επίπεδο με τις βιβλιοθήκες, το Android Runtime παρέχει ένα σύνολο βασικών βιβλιοθηκών
που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να γράψουν εφαρμογές χρησιμοποιώντας JAVA.
Επίσης περιλαμβάνει την Dalvik virtual machine, που επιτρέπει κάθε εφαρμογή να τρέξει την δικιά της εργασία,
μαζί με την δικιά της ξεχωριστή Dalvik virtual machine.
Η Dalvik είναι μια εξειδικευμένη virtual machine, ειδικά διαμορφωμένη για κινητές συσκευές που έχουν περιορισμένη μνήμη και ισχύ.

Application Framework

Εκθέτει διάφορες δυνατότητες του Android στους προγραμματιστές των εφαρμογών ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στις εφαρμογές τους.



Applications

Το πιο υψηλό επίπεδο, εδώ βρίσκουμε εφαρμογές που έρχονται μαζί με την Android συσκευή σου(όπως τηλέφωνο, επαφές, μουσική κ.α.), όπως επίσης εφαρμογές που κάνεις εγκατάσταση.
Οποιαδήποτε εφαρμογή που έχεις είναι σε αυτό το επίπεδο.

Τι είναι aac αρχείο;


Είναι δηλαδή ένα συμπιεσμένο audio αρχείο με πολύ καλή ποιότητα, αλλά με πολύ μικρότερο μέγεθος.
Η διαφορά aac με mp3 έγκειται στο γεγονός ότι στα ίδια bit rates, τα aac έχουν καλύτερη ποιότητα.
Είναι τα αρχικά των λέξεων Advanced Audio Coding και πρόκειται για τον "διάδοχο" των mp3 αρχείων.
Αυτός ο τύπος αρχείων ήχου, χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές γνωστές υπηρεσίες και συσκευές που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς, όπως πχ το youtube, iphone, nintendo, playstation 3, κλπ.
Το aac αρχείο είναι το καταλληλότερο για τα προαναφερθέντα μιας και αποδίδει καλύτερη ποιότητα μουσικής - ήχου με τη μέγιστη συμπίεση - έχει εν τέλει μικρότερο μέγεθος.

Σας Ευχαριστώ πολύ :
Kώστας Δημητριάδης.

Καλή ανάγνωση.



Για περισσότερες πληροφορίες:


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. AMOLED και Super AMOLED, Retina Display, True HD IPS, iOS, Android, Windows Phone 8, BlackBerry OS, Gorilla Glass, NFC, QWERTY πληκτρολόγιο, Flash, DLNA, Τι είναι apk αρχείο, Τι είναι mobile app, Τι είναι apps, Τι είναι GUI, Τι είναι 4g, Τι είναι root, Τι είναι το Firmware, Από τι αποτελείται το Android

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)