Συγκεκριμένες AMD Radeon RX 480 4GB GPUs έρχονται με 8GB μνήμη: Benchmarks inside!

Μόλις πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο κάποιες φήμες που ήθελαν τους αγοραστές κάποιων καρτών γραφικών Radeon RX 480 4GB να λαμβάνουν κομμάτια τα οποία περιελάμβαναν 8GB μνήμης, αλλά το BIOS της κάρτας, απέτρεπε κατά κάποιον τρόπο να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η ποσότητα.
Στο Reddit η απάντηση της εταιρείας στο ερώτημα αν σε μια κάρτα των 4GB μπορεί μέσω flashing να χρησιμοποιηθούν και τα 8GB , ήταν ότι αυτή η δυνατότητα περιορίζεται μόνο σε κάρτες γραφικών που στάλθηκαν ως δείγματα για reviews. Η απάντηση αυτή είναι και σωστή αλλά ταυτόχρονα και εσφαλμένη. Πάμε να εξηγήσουμε το γιατί.

Η AMD, όπως συμβαίνει με κάθε νέα κάρτα γραφικών, στέλνει δείγματα για παρουσιάσεις σε κορυφαίες ιστοσελίδες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη προκειμένη περίπτωση έστειλε κάρτες με 8GB μνήμη. Επειδή όμως ήθελε να υπάρξουν ταυτόχρονα και παρουσιάσεις με το μοντέλο των 4GB, διέθεσε ένα ειδικό BIOS, που μετατρέπει την κάρτα των 8GB σε 4GB με τη μείωση του μεγέθους της μνήμης αλλά και της συχνότητας, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει ένα κανονικό μοντέλο των 4GB. Οι ισχυρισμοί της εταιρείας, ότι κάρτες των 4GB με φυσική μνήμη των 8GB περιορίζονται μόνο σε review samples, αποδείχθηκαν εσφαλμένοι, καθώς κάποιοι πρώιμοι αγοραστές διαπίστωσαν ότι κάρτες των 4GB διέθεταν οχτώ 8 Gbit memory chips της Samsung.


Tο techpowerup αγόρασε πρόσφατα μια κάρτα των 4GB, την οποία και χρησιμοποίησαν για να υλοποιήσουν το review της νέας κάρτας της AMD.  Αμέσως διαπίστωσαν ότι η κάρτα διέθετε τα συγκεκριμένα 8x 8 Gb chips, επομένως αποφάσισαν να προβούν στο flashing της κάρτας με το BIOS της έκδοσης των 8GB. Το μόνο που έχει να κάνει ο αναγνώστης του gameslife.gr με δική του, φυσικά, ευθύνη είναι να εξάγει το BIOS της έκδοσης των 8GB και να το κάνει flash σε αυτήν με τα 4GB.

Για να επιβεβαιώσουν στο techpowerup ότι το mod αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά, αρχικά δοκίμασαν την κάρτα των 8GB χωρίς να πειράξουν τίποτα από το BIOS. Στη συνέχεια δοκίμασαν αυτή με τα 4GB και τέλος προέβησαν στο flashing της έκδοσης με τα 4GB με το BIOS της έκδοσης των 8GB. Και στις τρεις έτρεξαν το Call of Duty: Black Ops III. Το συγκεκριμένο παιχνίδι καταναλώνει πάνω από 4GB μνήμης σε αναλύσεις 4K Ultra HD (3840 x 2160). Τα αποτελέσματα αναλύονται παρακάτω. Η έκδοση των 8GB προσφέρει 24.6 fps, ενώ η έκδοση που έγινε flash στα 8GB προσφέρει 24.7 fps. Από την μεριά της η κάρτα των 4GB προσφέρει  23.3 fps. Οι συχνότητες των καρτών ήταν πάντοτε στα 1266 MHz.


Επιπλέον για να διαπιστώσουν ότι μπορεί το παιχνίδι να καταναλώσει πάνω από 4GB μνήμης, παρακολούθησαν τα γραφήματα και πράγματι διαπιστώθηκε ότι το utilization της μνήμης ξεπέρασε τα 4GB, όπως συμβαίνει δηλαδή και στην έκδοση των 8GB. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε αν η κάρτα σας υποστηρίζει το παραπάνω mod είναι η μερική αποσυναρμολόγηση, που σίγουρα σας αφαιρεί και την εγγύηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια