Η ενημέρωση στην τεχνολογία Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε :

Τι είναι SMART τηλεόραση;

Smart tv είναι η τηλεόραση αυτή η οποία μπορεί να συνδεθεί στο internet μέσω wifi και έχει και κάποιες επιπλέον έξυπνες λειτουργίες.  Μέσω της smart τηλεόρασης μπορούμε να δούμε απευθείας streaming οτιδήποτε από το διαδίκτυο, να σερφάρουμε σε αυτό, να χρησιμοποιήσουμε
εφαρμογές και αναπαράγουμε οποιοδήποτε αρχείο multimedia.Αντίστοιχα σε πολλές από αυτές τις smart τηλεοράσεις μπορούμε να βλέπουμε απευθείας την επιφάνεια εργασίας του smartphone ή tablet, να συνδεθούμε με τον υπολογιστή μας, κλπ.  Είναι στην ουσία σαν να έχει μέσα της ενσωματωμένο έναν υπολογιστή όπως έχουν πχ τα smartphones.

Τι είναι wifi direct;

Δεν χρειάζεται κάποια τρίτη συσκευή (πχ router) να παρέχει το δίκτυο αυτό μέσω wifi, ώστε να χρειάζεται να συνδεθούν και τα δύο σε αυτό πρώτα, για να μπορούν να επικοινωνήσουν αναμεταξύ τους.
Στο wifi direct απλά συνδέονται απευθείας μεταξύ τους.
Είναι μία εναλλακτική του bluetooth μιας και είναι πιο γρήγορο, απλά και τα δύο smartphones που πρόκειται να ανταλλάξουν αρχεία, θα πρέπει να το έχουν.

Τι είναι wifi repeater;

 Και που χρησιμεύει αυτό; Πολύ απλά στο να ενδυναμώσουν το σήμα του ασύρματου δικτύου wifi σε κάποιον χώρο που δεν φτάνει.

Παράδειγμα: 

Έστω έχω το router στον πρώτο όροφο και μέχρι τον 2ο το σήμα αρκεί για να σερφάρω στο internet,
αλλά εγώ θέλω και στον 3ο, που όμως εκεί δεν επαρκεί.
Έτσι βάζω ένα wifi repeater στον 2ο όροφο και αυτό συνδέεται στο ήδη υπάρχον και εκπέμπει με full ισχύ η οποία φτάνει στον 3ο.
Έτσι εγώ συνδέομαι σε αυτό και παίρνω internet στην ουσία μέσω αυτού, από το router του πρώτου ορόφου.
Ένα smartphone επίσης μπορεί να γίνει wifi repeater, αρκεί να υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή και να συνδεθούμε με οποιαδήποτε συσκευή θέλουμε σε αυτό.

Τι είναι hybrid tv tuner;

Η έννοια του hybrid υποδηλώνει ότι το tv tuner μας υποστηρίζει και αναλογικά αλλά και ψηφιακά κανάλια.
Έτσι με αυτήν μπορούμε να βλέπουμε στον υπολογιστή μας και αναλογική αλλά και ψηφιακή τηλεόραση.


Τι είναι LED τηλεόραση;

Έτσι αντί για να χρησιμοποιείται φωτισμός CFL όπως στις LCD τηλεοράσεις, χρησιμοποιούνται τέτοια λαμπάκια.
Οπότε αμέσως αμέσως οι LED tv μας χαρίζουν έτσι καλύτερη εικόνα και πιο "ποιοτική κίνηση", πιο ομαλή εναλλαγή εικόνων πχ κατά την προβολή κάποιας ταινίας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πιο ζωηρά χρώματα και καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.
Επειδή τα LED είναι πολύ πιο λεπτά από τον φωτισμό CFL, γι' αυτό το λόγο είναι και πιο λεπτές.
Είναι βέβαια πιο ακριβές από τις απλές lcd.
Σε συνδυασμό με την τεχνολογία της smart τηλεόρασης, μπορούμε έτσι να έχουμε ένα πολύ καλό κέντρο ψυχαγωγίας στο σαλόνι μας.

Τι είναι IPS panel;

Φανταστείτε ότι έχετε μία πχ LED tv χωρίς IPS panel στο σαλόνι σας.
Ο ένας ο καναπές βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την τηλεόραση και ο άλλος στα πλάγιά της.
Αν ανοίξετε την τηλεόραση και κάθεστε στον καναπέ που βρίσκεται μπροστά της, όλα καλά, θα βλέπετε την εικόνα πολύ ικανοποιητικά.
Αν όμως καθίσετε στον καναπέ που βρίσκετε στα πλάγια θα δείτε την εικόνα σαν να κάνει σκιές και γενικά θα την βλέπετε αλλοιωμένη.
Εδώ λοιπόν έρχεται η τεχνολογία IPS να μας καλύψει:
μας επιτρέπει στο να βλέπουμε εξίσου καλά την εικόνα ενώ καθόμαστε στον καναπέ πλάι, σαν να καθόμασταν στον καναπέ που βρίσκεται ακριβώς μπροστά της.
Ακριβώς αντίστοιχα πράγματα συμβαίνουν σε οποιαδήποτε οθόνη (υπολογιστή, tablet, smartphone) με την τεχνολογία αυτήν.
Εφαρμόζεται σε οθόνες υγρών κρυστάλλων και προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων In-Plane Switching.

Τι είναι HD ready;

Το HD είναι το λεγόμενο High Definition το οποίο ουσιαστικά έχει την ανάλυση 1366x768 pixels.
Πλέον στις μέρες μας υπάρχουν τηλεοράσεις αρκετά μεγάλες (πολλών ιντσών) οπότε το HD ready είναι μία ανάλυση όχι και τόσο καλή και το αποτέλεσμα της εικόνας αρκετά φτωχό ποιοτικά.

Τι είναι full HD;

Το full hd έχει ανάλυση 1920x1080 pixels που στην ουσία μπορεί να προβάλλει με πολύ καλή ποιότητα εικόνες και βίντεο στην τηλεόρασή μας, κι ας είναι αυτή μεγάλη σε μέγεθος, δηλαδή πολλές ίντσες.
Μόνη προϋπόθεση είναι και πχ η ταινία που βλέπουμε να έχει μεγάλη ανάλυση.
Είναι ο απόγονος του απλού HD και πλέον έχει βγει και το ultra HD το οποίο μας υπόσχεται ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας στις τηλεοράσεις μας.

Τι είναι ultra HD;

Περιέχει πολύ περισσότερα pixels σε σχέση με τους προγόνους της (HD και full HD) και είναι ικανή να προσφέρει ακόμα καλύτερες ποιότητες.
Η μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει είναι η 3840x2160 pixels.
Έτσι αν για παράδειγμα μία ταινία που την βλέπουμε σε μία τηλεόραση που υποστηρίζει ultra HD, είναι σε πολύ μεγάλη ανάλυση (τουλάχιστον 3840x2160), τότε θα απολαύσουμε μία πραγματικά απόλυτα ικανοποιητική ποιότητα εικόνας, πολύ καλύτερη και από την full HD.

Τι είναι WiDi (στις τηλεοράσεις);


Ακόμα καλύτερα, αντικαθιστά το HDMI καλώδιο, μιας και επιτρέπει να βλέπουμε στην τηλεόραση ό,τι βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας (σαν screen mirroring δηλαδή) σε υψηλή ανάλυση full HD.
Αντίστοιχα με το WIDI δεν μεταφέρεται μόνο εικόνα αλλά ήχος (όπως στο HDMI).
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τηλεόραση να υποστηρίζει την τεχνολογία widi καθώς επίσης και να εγκαταστήσουμε στο laptop την ειδική εφαρμογή που δίνει δωρεάν η Intel και φυσικά ο υπολογιστής μας να έχει wifi.
Η ονομασία της τεχνολογίας αυτής προέρχεται από τις λέξεις WIreless DIsplay.

Σας Εευχαριστώ πολυ :
Kώστας Δημητριάδης.


Καλή ανάγνωση.Για περισσότερες πληροφορίες:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια