Ο AMD Zen δείχνει τα... δόντια του στον Core i5-4670K

Νέα ελπιδοφόρα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις επιδόσεις των επερχόμενων επεξεργαστών Zen της AMD, αφού επίσημο benchmark της εταιρείας διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το WCCFTech.


Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις αφορούν ένα οκταπύρηνο ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικής Zen, το οποίο χρονίζεται στα 2,8GHz και αξιοποιεί τεχνολογία SMT (Simultaneous Multi-Threading), αντίστοιχη του Intel Hyper-Threading, έτσι ώστε να “δείχνει” στο λειτουργικό σύστημα 16 λογικούς πυρήνες. Ο επεξεργαστής δοκιμάστηκε στο benchmark του Ashes of the Singularity, σε ένα δηλαδή ιδιαίτερα απαιτητικό όσον αφορά τη CPU τίτλο RTS, που απεικονίζει δεκάδες μονάδες να κινούνται στο χάρτη κατά τη διάρκεια κάθε αποστολής.

Η υλοποίηση της AMD απέδωσε σχεδόν 10% περισσότερα frames ανά δευτερόλεπτο από τον Intel Core i5-4670K, έναν επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων που είναι ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής στους gamers και λειτουργεί στα 3.4GHz, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3.8GHz σε λειτουργία Turbo.


Ο Zen της δοκιμής βέβαια απέδωσε λιγότερο, κατά 12%, από τον Core i7-4790, του οποίου η βασική συχνότητα είναι 3.6GHz, ενώ υποστηρίζει και Hyper-Threading. Ακόμα κι έτσι όμως, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν τη σημαντική διαφορά στο χρονισμό μεταξύ των δύο επεξεργαστών, φαίνεται ότι αυτή τη φορά η AMD έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα ικανότατο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό προϊόν.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το ολοκληρωμένο που δοκιμάστηκε αποτελεί engineering sample. Δεν αποκλείεται λοιπόν οι τελικές εμπορικές εκδόσεις των Zen όχι μόνο να έχουν βελτιωθεί ακόμα περισσότερο όσον αφορά το IPC, αλλά να επιτυγχάνουν και υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας, καθώς η AMD θα βελτιώνει σταδιακά την λιθογραφία της στα 14nm.


Ακόμα κι αν οι τελευταίας γενιάς λύσεις της AMD υστερούν οριακά σε σχέση με τους σύγχρονους επεξεργαστές της Intel, εάν τιμολογηθούν κατάλληλα θα αποτελέσουν εξαιρετικά δελεαστικές προτάσεις για κάθε χρήστη, ειδικά εφόσον αυτός ασχολείται με το gaming.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια