DOOM [2016]

H φράση “όνομα βαρύ σαν ιστορία” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά παιχνίδια, όμως αν υπάρχει ένας τίτλος δίπλα στον οποίο επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί, αυτός είναι σίγουρα το DΟΟΜ. Πρόκειται για το παιχνίδι που ήρθε το 1993 για να αλλάξει άπαξ και διαπαντός το τοπίο του gaming, αφού όχι μόνο καθιέρωσε αλλά ταυτίστηκε τόσο πολύ με την κατηγορία των FPS που επί σειρά ετών όλα τα σχετικά παιχνίδια χαρακτηρίζονταν ως Doom clones.
Έτσι, η προσπάθεια αναβίωσης εν έτει 2016 αυτής της θρυλικής σειράς είναι πόνημα δύσκολο και με μεγάλο ρίσκο, πόσο δε μάλλον όταν έχει επιχειρηθεί ξανά, με όχι τόσο επιτυχημένα αποτελέσματα, το 2004.

Ίσως για αυτούς τους λόγους η Bethesda κράτησε πολύ κλειστά τα χαρτιά της, αφού με εξαίρεση κάποια λίγα gameplay videos, προσεκτικά στημένα για να ξυπνήσουν μνήμες στους “παλιούς” και να ενεργοποιήσουν τη μηχανή του hype, και μία σύντομης διάρκειας multiplayer beta που δεν ενθουσίασε, δεν υπήρξαν άλλες προωθητικές ενέργειες. Μέχρι και τα review codes στους δημοσιογράφους δόθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το εμπορικό λανσάρισμα. Όλα τα παραπάνω είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχίες για την ποιότητα του τίτλου. Ανησυχίες που, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, βρίσκουν έρεισμα, χωρίς όμως το τελικό αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό.

Η ιστορία των DOOM ποτέ δεν ήταν πολύπλοκη και το ίδιο ισχύει για τον καινούριο τίτλο, ο οποίος είναι reboot. Εσείς αναλαμβάνετε για άλλη μία φορά τον ρόλο του Doom Marine που ξυπνάει στη βάση έρευνας της UAC [Union Aerospace Corporation] στον Άρη. Η βάση βρίσκεται υπό καθεστώς αποκλεισμού, αφού δαίμονες από την Κόλαση έχουν κατακλύσει τα πάντα κι εσείς πρέπει να βρείτε τρόπο τόσο να ανακόψετε την επέλασή τους όσο και να απαλλαγείτε από την παρουσία τους. Το σενάριο μπορεί να μην έχει το βάθος που έφερε στο genre η σειρά των Half-Life, ωστόσο είναι αρκετό για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός ωμού shooter, με πολλή βία, πολλή δράση και πολλή διασκέδαση. Και το νέο DOOM φροντίζει από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα να ξεκαθαρίσει ότι κινείται πάνω σε αυτές τις γραμμές, αφού πριν καν τελειώσει το cut-scene, θα βρεθείτε να συνθλίβετε το κεφάλι ενός δαιμονισμένου, να φοράτε την εμβληματική στολή και να ξεχύνεστε στους διαδρόμους της βάσης έτοιμοι να κατακρεουργήσετε τις δαιμονικές ορδές.

Βασικό χαρακτηριστικό της σειράς ήταν ανέκαθεν ο ξέφρενος ρυθμός, και δεν έχει γίνει καμία αλλαγή σε αυτόν το τομέα. Ο Doom Marine κινείται τρέχοντας μέσα στις πίστες –και θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο στο Shift για να επιβραδύνετε, αντίθετα δηλαδή με το τι συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα shooters–, ενώ πολύ γρήγορη είναι και η κίνηση της κάμερας, κι αν δεν έχετε παίξει στο παρελθόν κάποιο παιχνίδι της id Software, θα χρειαστείτε κάποιο διάστημα εξοικείωσης με το στυλ –και μάλλον να μειώσετε λίγο την ευαισθησία του mouse. Εξίσου γρήγορο είναι και το shooting, αφού οι εχθροί ορμάνε χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ εδώ δεν υπάρχουν συστήματα κάλυψης και μηχανισμοί αυτόματης αναπλήρωσης της ενέργειας. Αν δεν κινηθείτε επιθετικά και δεν αδειάσετε τους γεμιστήρες σας στους δαίμονες, ο θάνατος θα επέλθει άμεσα και δεν θα είναι ευχάριστος.


Το επιθετικό στυλ της μάχης είναι ακόμα πιο έντονο απ’ ό,τι στο παρελθόν χάρη στον νέο μηχανισμό της melee που έχει προστεθεί στο παιχνίδι, με τα λεγόμενα Gore Kills. Αυτά είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν μόλις ρίξετε την υγεία των εχθρών σε χαμηλό επίπεδο. Τότε θα τους δείτε να τρεκλίζουν, και αρχίζουν να αναβοσβήνουν οπότε μόλις τους πλησιάσετε, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την κίνηση του Gore Kill και να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα με τα χέρια. Tα Gore Kills διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, κατά τα οποία είστε άτρωτοι, ενώ το παιχνίδι σας ανταμείβει για κάθε Gore Kill δίνοντας power ups για να αναπληρώσετε την υγεία και τα πυρομαχικά σας. Τα Gore Kills λειτουργούν ως μια ευχάριστη παύση στη μάχη, ενώ έχουν μια σχετική ποικιλία, αφού ανάλογα με τη γωνία που θα επιτεθείτε, ο τρόπος που θα αποτελειώσετε τον εχθρό διαφέρει.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Το άλλο μισό του gameplay στο DOOM ήταν ανέκαθεν το οπλοστάσιο. Η id Software έχει εφοδιάσει τον τίτλο με τα περισσότερα από τα κλασικά όπλα, προφανώς για να ικανοποιήσει τους παλαιούς, όμως έχει φροντίσει να τους δώσει νέα πνοή μέσα από ένα σύστημα με upgrades. Για παράδειγμα, το Combat Shotgun ξεκινά ως απλή καραμπίνα στην οποία μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε ένα burst shot με τρία διαδοχικά φυσίγγια ή να χρησιμοποιήσετε εκρηκτικά φυσίγγια.


Στο single player ο τίτλος προσφέρει δέκα διαφορετικά όπλα, το multiplayer διαθέτει τρία ακόμα, από τα οποία δεν λείπουν το αλυσοπρίονο [για τους νέους, το αλυσοπρίονο δεν αποτελεί εφεύρεση του Gears of War], καθώς και το BFG-9000. Αμφότερα είναι όπλα ειδικού σκοπού και δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε κατά κόρον, αφού το μεν πρώτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο τρεις φορές και στη συνέχεια θα πρέπει να ψάξετε για βενζίνη ώστε να το επιστρατεύσετε ξανά, ενώ τα πυρομαχικά του BFG-9000 είναι πολύ σπάνια και δεν θα πρέπει να τα εξαντλείτε παρά μόνο στις πιο δύσκολες των καταστάσεων.


H id Software έχει φροντίσει ώστε να δέσει το σύστημα των αναβαθμίσεων με την εξερεύνηση του τίτλου, αφού για να μαζέψετε περισσότερους πόντους αναβάθμισης, θα πρέπει να ολοκληρώσετε μια σειρά από δευτερεύοντα objectives, μεταξύ των οποίων συνήθως βρίσκεται ο εντοπισμός κρυφών τοποθεσιών και άλλων νεκρών πεζοναυτών, ενώ από κάποιο σημείο κι έπειτα μπορείτε να αποκτήσετε upgrades όσο σκοτώνετε περισσότερους δαίμονες. Αντίστοιχα σε κάθε level, θα βρείτε ένα ή περισσότερα Field Drones –φανταστείτε τα σαν ιπτάμενα Claptraps από το Borderlands–, τα οποία επίσης σας δίνουν αναβαθμίσεις.

Από ένα DΟΟΜ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα power ups. Σε συγκεκριμένα σημεία θα μπορέσετε να μαζέψετε Argent Cell containers που θα σας επιτρέψουν να αυξήσετε μόνιμα την υγεία, το armor, καθώς και τον αριθμό των πυρομαχικών για κάθε όπλο, ενώ δεν λείπουν power ups που σας δίνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα κάποια ιδιότητα, όπως να γίνετε αόρατοι ή να έχετε τετραπλή ζημιά. Τέλος, υπάρχουν τα Rune Trials, τα οποία σας μεταφέρουν σε κάποια κρυφή τοποθεσία στην οποία θα κληθείτε να πετύχετε συγκεκριμένη δοκιμασία. Αν ολοκληρώσετε επιτυχημένα το Rune Τrial, τότε μπορείτε να αξιοποιήσετε το σχετικό Rune που σας χαρίζει συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως μεγαλύτερο άλμα, απεριόριστα πυρομαχικά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, “δεύτερη ζωή” κ.ο.κ. Συνολικά, στο παιχνίδι υπάρχουν 12 Rune Trials κι εσείς μπορείτε να ξεκλειδώσετε μέχρι τρεις θέσεις για να έχετε ενεργά ισάριθμα Runes ταυτόχρονα.



Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εθιστικό σύστημα μάχης και όσο προχωράει το παιχνίδι τόσο εξελίσσεστε σε πιο δυνατή φονική μηχανή, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τους ολοένα και πιο δυνατούς δαίμονες. Ούτε από εδώ λείπουν οι γνωστές “ράτσες” δαιμόνων από το παρελθόν, όπως οι ιπτάμενοι Cacodemons, οι Pinkies και οι φοβεροί Barons of Hell, τον ρόλο των οποίων μπορείτε να επιλέξετε στο multiplayer. Συνολικά, ο τίτλος διαθέτει 14 διαφορετικούς τύπους δαιμόνων που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε, καθένας με τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση και μέγεθος, και ποικιλία όπλων ικανοποιητική για έναν τίτλο διάρκειας περίπου 12-14 ωρών. Πάντως, δεν θα σας κρύψουμε πως μετά από τόσα χρόνια, περιμέναμε από τους developers να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία εχθρών, καθώς κι ένα playtime που να φτάνει τουλάχιστον τις 20 ώρες.

Τεχνικός τομέας και multiplayer

Ένα τομέας στον οποίο το παιχνίδι είχε προκαλέσει αίσθηση πριν κυκλοφορήσει ήταν αυτός των απαιτήσεων, αφού σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές της εταιρείας ήταν σαφές πως ένα δυνατό σύστημα ήταν απαραίτητο προκειμένου να απολαύσει ένας gamer τον τίτλο. Ευτυχώς, αν και οι ελάχιστες προδιαγραφές απαιτούν κάρτα γραφικών GeForce GTX670 ή ισοδύναμη και επεξεργαστή Intel Core i5-2400 ή ισοδύναμο, σε έναν υπολογιστή ελαφρώς καλύτερο δεν είχαμε πρόβλημα να παίξουμε το παιχνίδι σε ανάλυση FHD, με την πλειοψηφία των ρυθμίσεων στη θέση high και frame rates σαφώς πάνω από τα 30-40 καρέ. Φυσικά, για όσους διαθέτουν το αντίστοιχο hardware, ο τίτλος μπορεί να υποστηρίξει ανάλυση μέχρι UHD και, εκτός από τη ρύθμιση Ultra, υπάρχει και η ακόμα υψηλότερη Nightmare, αν και εφόσον η κάρτα γραφικών σας διαθέτει πάνω από 5GB Video RAM. H τελευταία ρύθμιση πάντως δεν έχει να προσφέρει και τόσα πολλά, αφού οι αλλαγές περιορίζονται στις πιο έντονες σκιάσεις και στην ελαφρώς υψηλότερη ανάλυση στα textures, διαφορές που δεν είναι εύκολα ορατές στο μάτι με τον τόσο γρήγορο ρυθμό παιχνιδιού.


Για το τέλος αφήσαμε το multiplayer, το οποίο αντίθετα από άλλα παιχνίδια ήταν σημαντικό για τον τίτλο. Αυτή τη στιγμή το DOOM διαθέτει εννέα multiplayer χάρτες και έξι διαφορετικά multiplayer modes: Domination, Team Deathmatch, Soul Harvest, Freeze Tag, Warpath και Clan Arena. Τα πιο ξεχωριστά είναι το Freeze Tag, όπου αντί να σκοτώνετε τους εχθρούς τους παγώνετε, το Soul Harvest, όπου αφού σκοτώσετε έναν αντίπαλο πρέπει να μαζέψετε την ψυχή του για να μετρήσει ο πόντος του kill, και το Warpath που μοιάζει με King of the Hill, με τη διαφορά ότι η περιοχή της οποίας πρέπει να έχετε τον έλεγχο δεν είναι σταθερή αλλά μετακινείται.

Στο multiplayer όμως, εντοπίζεται και το μεγαλύτερο "κενό" του τίτλου, αφού από μια σειρά που όρισε το είδος των FPS περιμέναμε κάποιο εντυπωσιακό mode, που να φέρει τα πάνω-κάτω στην κατηγορία. Κι αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει. Κάποιος θα μπορούσε να γκρινιάξει και για τους λίγους χάρτες, όμως αυτό θα το αναλάβει η κοινότητα, αφού δεν λείπει ο Editor με τη βοήθεια του οποίου οι παίκτες μπορούν να φτιάξουν και να μοιραστούν τους δικούς τους χάρτες.


Χαιρετίσματα από την Κόλαση

Τελικά, η επιστροφή του Doom Marine αποδεικνύεται καλύτερη των προσδοκιών, ειδικά σε ό,τι αφορά το single player campaign, όπου ο νέος τίτλος καταφέρνει να μεταφέρει αυτούσιο το πνεύμα τον παιχνιδιών της δεκαετίας του ’90. Προφανώς αυτό το play style δεν θα αρέσει σε όλους, ενώ δεν κάνει καμία προσπάθεια για να πάει το είδος ένα βήμα παρακάτω, όμως δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Αυτό έπρεπε να το εκπληρώσει το multiplayer κομμάτι του τίτλου, και για την ώρα δεν το κάνει –ίσως κάποιο mod ή κάποιο DLC στη συνέχεια καταφέρει να καλύψει αυτό το κενό. Αν πάντως ανήκετε σε αυτούς που ήθελαν να βιώσουν ξανά την εμπειρία των DOOM, χωρίς όμως τα πιξελιασμένα γραφικά, ο νέος τίτλος συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Πλατφόρμα PC

Επίσης διαθέσιμα PS4, Xbox One

Multiplayer/ Παίκτες Ναι/12

Παραγωγή Bethesda Software

Ανάπτυξη id Software

Web doom.com

Διάθεση IGE, 210-8092 5000

Τιμή [με ΦΠΑ] €57,90

Απαιτήσεις: Επεξεργαστής Intel Core i5-2400 ή AMD FX-8320, 8GB μνήμης RAM, κάρτα γραφικών Nvidia GTX 670 2GB ή AMD Radeon HD 7870 2GB, λειτουργικό σύστημα Windows 7/8.1/10 64-bit, 55GB διαθέσιμα στον σκληρό δίσκο, ευρυζωνική σύνδεση για το multiplayer

Βαθμολογία

ΓΡΑΦΙΚΑ 8,5

ΗΧΟΣ 9,5

GAMEPLAY 8

ΑΝΤΟΧΗ 6

ΓΕΝΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ 8,5/10

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια