Η Rosetta αποχαιρέτησε οριστικά το μικρό ρομπότ Philae

Οριστικό αντίο είπε το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta, στο μικρό ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, κόβοντας σήμερα κάθε επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε στο blog της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).


«Σήμερα, οι επικοινωνίες με το Philae διακόπηκαν. Είναι το τέλος μίας συγκλονιστικής αποστολής που στέφθηκε από επιτυχία», δήλωσε ο Αντρέας Σουτς, εκπρόσωπος της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLP.

«Διατηρούσαμε αυτήν την επαφή με ένα κατά κάπως συμβολικό τρόπο της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES στην Τουλούζη.

Όμως η Rosetta, που συνοδεύει τον κομήτη Τσούρι, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Ήλιο και τα ηλιακά πάνελ της δέχονται όλο και λιγότερο ηλιακό φως. Κατά συνέπεια, χρειάζεται εξοικονόμηση ενέργειας ώστε η Rosetta να συνεχίσει τα τροφοδοτεί τα δέκα της όργανα, εξηγούν οι ειδικοί.


Έπειτα από ταξίδι δέκα ετών ως επιβάτης της Rosetta, το ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε πανηγυρικά τον Νοέμβριο 2014 στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Tchourioumov- Guerassimenko. Έπειτα από μερικές αναπηδήσεις, το ρομπότ σταθεροποιήθηκε, αλλά ξαπλωμένο στο πλευρό σε μία σκιερή πλευρά του κομήτη.

Εξοπλισμένο με δέκα όργανα, εργάστηκε για 60 ώρες πριν αποκοιμηθεί ελλείψει ενέργειας. Ξαναξύπνησε τον Ιούνιο 2015, αλλά δεν ξαναέδωσε νέα του από τις 9 Ιουλίου.

Τον Φεβρουάριο, οι υπεύθυνες για το Philae ομάδες είχαν ήδη αποφασίσει να μην του στείλουν πλέον εντολές , αλλά διατηρούσαν τη σύνδεση για προληπτικούς λόγους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια