Σήμερα θα Μάθουμε τι είναι το «έξυπνο σπίτι - Smart Home » !

 Γράφει : Ο Κώστας Δημητριάδης.

Τηλεοπτική Εκπομπή " All About Computers "

www.facebook.com/allaboutcomputerstv

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι σύμμαχος και όχι εχθρός ας μάθουμε λοιπόν να χειριζόμαστε την τεχνολογία σωστά προς όφελος της κοινωνίας αλλά και την ποιότητα ζωής.


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα smartphones, τα «έξυπνα» τηλέφωνα, στις ζωές μας μπαίνουν ήδη οι έξυπνες οικιακές συσκευές όπως οι smart TVs και λοιπά είδη, ενώ και στα αυτοκίνητά μας έχουν αρχίζει να εμφανίζονται κάποια «έξυπνα» χαρακτηριστικά.

 Έξυπνη ηλεκτρική εγκατάσταση (smart home)

Υπάρχουν διάφορες συσκευές που ελέγχουν  τον φωτισμό, την θέρμανση, την ψύξη, τον αερισμό, τα ηλεκτρικά ρολά και τέντες, τις γκαραζόπορτες και γενικά κάθε ηλεκτρική συσκευή ή μηχανισμό στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο.




Τι εννοούμε όμως με αυτό; Τι μπορεί να μας προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι, ένα “smarthome”, κατά πόσο αξίζει, με τι κόστος; Στο εμπόριο κυκλοφορούν συστήματα έξυπνου σπιτιού που χρειάζεται να γίνει μελέτη εγκατάστασης πρίν από το ξεκίνημα της οικοδομής και συσκευές που η εγκατάσταση μπορεί να γίνει μετά, χωρίς (μερεμέτια) και ειδικές καλωδιώσεις.

Για παράδειγμα να ανάψουν τα φώτα, να τα σβήσουν, να ανάψουν το καλοριφέρ-κλιματισμό, να ανεβάσουν-κατεβάσουν τα ηλεκτρικά ρολά-τέντες,να ανοίξουν-κλείσουν την γκαραζόπορτα, να ελέγξουν μια πρίζα (άν θα έχει ρεύμα ή όχι), να ανάψουν τα φώτα μόλις νυχτώσει και να τα σβήσουν μόλις ξημερώσει,να κλείσουν τον κλιματισμό μόλις ανοίξει κάποιο παράθυρο,να χειριστούν όλες τις συσκευές ρεύματος μέσω υπολογιστή, να ειδοποιήσουν για κίνδυνο,να απομακρύνουν κάποιον με κακόβουλες προθέσεις, και πολλές άλλες τεχνικές έξυπνων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.



Η φράση «έξυπνο σπίτι» (στα αγγλικά smart hοme ή hοme autοmation) είναι αρκετά διαδεδομένη, αφού χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε σπίτι ενσωματώνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τη δυνατότητα ρύθμισης ορισμένων παραμέτρων. Δηλαδή το σπίτι το οποίο διαθέτει κάποιου είδους τεχνητή νοημοσύνη.

Με αυτόν τον τρόπο το εγκατεστημένο σύστημα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει αυτόματα το οικιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τις προκαθορισμένες επιθυμίες του ιδιοκτήτη.




Το «έξυπνο σπίτι του μέλλοντος» αποτελεί ουσιαστικά βελτίωση και ενοποίηση όλων των μεμονωμένων εφαρμογών, επιτρέποντας, για παράδειγμα, στον θερμοστάτη να ρυθμίζει τη θερμοκρασία λαμβάνοντας υπόψη του και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης και προβλέψεις.

Οι λειτουργίες που μπορεί να ενσωματώσει ένα «έξυπνο σπίτι του μέλλοντος» αφορούν στο σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως διασκέδαση, εργασία και καθημερινές ασχολίες.


 Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου το «έξυπνο σπίτι του μέλλοντος» θα μπορούσε να ελέγχει τη θερμοκρασία και να τη ρυθμίζει στη βέλτιστη για τον ιδιοκτήτη τιμή, να παρακολουθεί μέσω διαδικτύου το δελτίο καιρού ώστε να σχεδιάζει το πότισμα ή μη του κήπου, να ρυθμίζει το ξυπνητήρι ανάλογα με το πρόγραμμα κάθε ατόμου, ακόμη και να λειτουργεί ενεργοβόρες οικιακές συσκευές κατά τις ώρες χαμηλού κόστους διατιμήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.


Σημαντικό, επίσης, στοιχείο της τεχνολογίας είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος που προσφέρει, επιτρέποντας έτσι στους ενοίκους να επεμβαίνουν στη λειτουργία του από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω τηλεφώνου με αναγνώριση των φωνητικών εντολών που δίνονται ή με τη χρήση του αριθμητικού πληκτρολόγιου στις ψηφιακές τηλεφωνικές συσκευές.



Εναλλακτικά, πολλά συστήματα προσφέρουν τον απόλυτο έλεγχο του σπιτιού μέσω του διαδικτύου, με τη δημιουργία ενός εύχρηστου γραφικού περιβάλλοντος που αντιπροσωπεύει το σύνολο του οικιακού εξοπλισμού.

Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας «έξυπνο σπίτι» είναι η δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης όλων των χώρων και εγκαταστάσεων μιας κατοικίας με οποιοδήποτε τρόπο επικοινωνίας (μέσω σταθερού τηλεφώνου, κινητού τηλεφώνου, διαδικτύου). Συγκεκριμένα ορισμένες από τις λειτουργίες ενός σπιτιού που μπορούν να αυτοματοποιηθούν με στόχο να γίνει εύχρηστο, άνετο και γρήγορο είναι:

    Κεντρικός ελεγκτής αυτοματισμού
    Έλεγχος φωτισμού
    Κεντρικό σύστημα συναγερμού
    Κεντρικό σύστημα θέρμανσης
    Κεντρικό σύστημα διανομής εικόνας και ήχου
    Σύστημα ποτίσματος
    Σύστημα παρακολούθησης από κάμερες
    Έλεγχος ζεστού νερού
    Έλεγχος ηλεκτρικών συσκευών
    Έλεγχος καιρικών συνθηκών
    Εφαρμογές προγραμματισμού
    Υπολογιστικά προγράμματα
    Έλεγχος μέσω κινητού
    Έλεγχος μέσου ασύρματου δικτύου


Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη;

Όλα θα ελέγχονται κεντρικά από το tablet, το οποίο φυσικά είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο αλλά και θα επικοινωνεί με τα περιφερειακά του μέσω Bluetooth ή Wi-Fi. Προφανώς θα υπάρχουν και τα κατάλληλα apps για το tablet ή και το smartphone σας, ώστε απομακρυσμένα να ελέγχετε τα πάντα!

    Θα μπορείτε καθισμένοι στον καναπέ σας να κλείσετε το μάτι της κουζίνας ή να ανοίξετε το φως του σαλονιού.

    Θα βλέπετε ποιός βρίσκεται στην εξώπορτα όταν χτυπά το κουδούνι, στην οθόνη σας και θα το ανοίγετε την πόρτα με ένα άγγιγμα σε αυτήν.


    Οι αισθητήρες περιβάλλοντος θα είναι «συνδεδεμένοι» μέσω software με το κλιματιστικό και θα το ενεργοποιούν ή θα το απενεργοποιούν ανάλογα με τις παραμέτρους που έχετε ορίσει ως αποδεκτές.


    Τα παράθυρα θα κλείνουν αν ξαφνικά πιάσει βροχή ή δυνατός άνεμος.
    Οι ανιχνευτές κίνησης θα μπορούν να ανοίγουν τα φώτα ενός δωματίου μόλις μπαίνετε σε αυτό και να τα σβήνουν μετά από όσα δευτερόλεπτα θέλετε.


    Οι κάμερες θα μπορούν να στέλνουν εικόνα “live” στο κινητό σας αν βρίσκεστε έξω και θέλετε π.χ. να ελέγχετε τι κάνει το παιδί σας.


    Το health tracker θα μπορεί να ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες ενός ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας που είναι μόνος του και αν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα θα σας ειδοποιεί άμεσα.

    Tα πάντα θα σβήνουν αυτόματα μόλις βγείτε και απομακρυνθείτε από το σπίτι, ή μόλις πείτε «καληνύχτα» στo smartwatch που φοράτε στο χέρι σας. Και αντίστοιχα θα ανοίγουν με το «καλημέρα» ή μόλις βάλετε το κλειδί στην πόρτα.


Το «έξυπνο σπίτι του μέλλοντος» είναι το σπίτι όπου κάθε συσκευή του σπιτιού θα είναι δικτυωμένη με κάθε άλλη, ενώ όλες θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο......

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια