Σήμερα θα Μάθουμε : Τι είναι το VPN – Virtual Private Network.

Γράφει : Ο Κώστας Δημητριάδης.
Τηλεοπτική Εκπομπή " All About Computers "

www.facebook.com/allaboutcomputerstv

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι σύμμαχος και όχι εχθρός ας μάθουμε λοιπόν να χειριζόμαστε την τεχνολογία σωστά προς όφελος της κοινωνίας αλλά και την ποιότητα ζωής.

www.facebook.com/allaboutcomputerstv
www.facebook.com/allaboutcomputerstv

Το Internet είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Όμως τα δεδομένα και η ιδιωτικότητα μας στο διαδίκτυο είναι  εκτεθειμένα σε σοβαρότατους κινδύνους. Αν θέλουμε επιπλέον προστασία, η καλύτερη λύση είναι το λεγόμενο Virtual Private Network (VPN)

Τι είναι το Virtual Private Network (VPN)

Με ταυτόσημη Ελληνική ορολογία, το VPN είναι το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή μας στο Internet.  Μπορούμε να φανταστούμε το VPN σαν ένα απαραβίαστο τούνελ, μέσα από το οποίο περνούν όλα τα δεδομένα της σύνδεσής μας στο Internet.

Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται τόσο η δραστηριότητά μας - οι σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που κατεβάζουμε - όσο και οι  προσωπικές μας πληροφορίες, όπως η διεύθυνση IP της σύνδεσής μας, το λειτουργικό μας σύστημα, ο browser που  χρησιμοποιούμε, κλπ.

Μέσω ενός VPN, οι μόνοι που γνωρίζουμε τη δραστηριότητά μας είμαστε εμείς και η εταιρεία που συντηρεί τους server για το VPN,  και οι καλύτερες εταιρείες του χώρου δεν κάνουν καμία καταγραφή.

Η ασφάλεια αυτής της υλοποίησης είναι τόσο υψηλή, που ούτε ο πάροχός μας στο Internet δεν γνωρίζει τι δεδομένα μεταφέρονται  μέσω του VPN. Το μόνο που γνωρίζει είναι πως υπάρχει ένα VPN. Είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για ασφαλή και ανώνυμη  πλοήγηση στο Internet.

Τι είναι και πως λειτουργεί το VPN(Virtual Private Network)

Το VPN η αλλιώς Virtual Private Network είναι μια πολύ σημαντική τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως! Συνήθως απαιτεί από  τους απομακρυσμένους χρήστες του δικτύου πιστοποίηση, και συχνά ασφαλίζει τα δεδομένα με τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να εμποδισθεί η διάδοση των ιδιωτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους. Ένα ακόμη σημαντικό είναι ότι μειώνει το κόστος, επειδή δεν χρειάζεται φυσική μισθωμένη γραμμή για τη σύνδεση απομακρυσμένων χρηστών σε ένα Internet...

Ο λόγος που δημιουργήθηκε είναι ο στρατός! Όπως θα φαντάζεστε για λόγους ασφάλειας και για να μην μπορεί κανείς να υποκλέψει  συνομιλίες και δεδομένα. Σήμερα χρησιμοποιείται απο πολλούς χρήστες που επιδιώκουν μια επιπλέον ασφάλεια στην σύνδεσή τους.

Η κεντρική ιδέα είναι οτι με το VPN η σύνδεση που γίνεται και βγαίνει στο Internet δεν ακολουθεί μια τυχαία διαδρομή όπως όλες για  να φτάσει στον προορισμός της αλλά ακολουθεί ένα δικό του ξεχωριστό κανάλι. Με αυτό το τρόπο δεν μπορεί κανείς να μπει  ανάμεσα και να κλέψει η να ακούσει πληροφορίες που μεταδίδονται.

Τα πρωτόκολλα του VPN
Το VPN λειτουργεί με διάφορα πρωτόκολλα, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με την κρυπτογράφηση που παρέχουν, την ταχύτητα, αλλά και την αξιοπιστία στην μεταφορά των δεδομένων.

Τα πιο γνωστά είναι:

OpenVPN

To OpenVPN είναι το πλέον αξιόπιστο VPN, ανοιχτού κώδικα, και με τον client που παρέχει δεν βάζει περιορισμούς στην διακίνηση  των δεδομένων. Είναι η πρώτη μας επιλογή, και θα αναφερθούμε εκτενέστερα στον οδηγό.

PPTP

Το Point-to-point tunneling protocol είναι σχετικά παλαιό, με αρκετά προβλήματα ασφάλειας. Παρότι είναι γρήγορο, δεν ενδείκνυται  πλέον για εκτεταμένη χρήση.

L2TP/IPsec

Το Layer 2 Tunnel Protocol δεν προσφέρει κρυπτογράφηση στα δεδομένα, για αυτό τον λόγο συνοδεύεται με το IPsec encryption. Το  χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πάροχοι Internet (ISPs).

SSTP

Το Secure Socket Tunneling Protocol είναι της Microsoft και έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ιδανικά με τα Windows.

OpenVPN GUI (Client

To OpenVPN είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Παρέχεται σε όλα τα VPN για αξιοποίηση, και αυτός ακριβώς είναι και ο ορισμός του.
Ουσιαστικά, είναι ένα δίκτυο με τα χαρακτηριστικά του LAN ("τοπικές" διευθύνσεις IP, δυνατότητα File Sharing, δημιουργία τοπικών servers, Internet Connection Sharing) στο οποίο μπορούν να συνδεθούν, με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής  ασφάλειας, υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.
Από όπου και αν συνδέεται ο υπολογιστής, η σύνδεσή του αποκτάει τα χαρακτηριστικά της βάσης του VPN, όπως, π.χ., η εξωτερική IP. Έτσι, αν συνδεθούμε σε ένα VPN στις ΗΠΑ, και μπούμε μέσα από εκεί στο YouTube, το youtube θα μας δει με αμερικανική IP, και ως εκ τούτου θα μας επιτρέψει πρόσβαση σε βίντεο που απευθύνονται μόνο σε Αμερικανούς.

Χρήσεις του VPN

Αν και απλό στην περιγραφή του, ένα VPN έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις:

Πρόσβαση σε περιορισμένα site (με βάση τη χώρα): Εκτός από συγκεκριμένα βίντεο του youtube, υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Pandora, το Netflix και το Hulu που δεν αφήνουν πρόσβαση σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Η πρόσβαση μέσω VPN  λύνει αυτό το πρόβλημα

Παράκαμψη Τοπικής Λογοκρισίας:
Στην εργασία σας έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook ή το YouTube? Συνδεδεμένοι με ένα VPN μπορείτε να πλοηγηθείτε ελεύθερα όπου θέλετε.Ασφαλής Πρόσβαση στο δίκτυο της εργασίας μας εξ' αποστάσεως:
Επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν VPN στημένο στην επιχείρηση προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τοπικούς πόρους (π.χ.  shares στον εταιρικό server).

Ασφαλής Πρόσβαση στο οικιακό μας δίκτυο εξ' αποστάσεως:
Αν στήσουμε ένα VPN στο σπίτι μας, μπορούμε από οπουδήποτε να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Remote Desktop, τα τοπικά shares, ή ακόμα και να παίξουμε  παιχνίδια μέσω Internet σαν να ήμασταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN.

Απόκρυψη της δραστηριότητάς μας από το τοπικό δίκτυο ή τον ISP μας: Αν χρησιμοποιούμε μια ελεύθερη σύνδεση WiFi (δημόσια ή την ξεκλείδωτη του γείτονα), σε όποια σελίδα μπαίνουμε που δεν είναι HTTPS, όλη μας η δραστηριότητα είναι  εμφανής σε όποιον ενδιαφέρεται να κοιτάξει. Ενώ, αν συνδεθούμε σε ένα VPN, το μόνο που θα φαίνεται είναι η ασφαλής σύνδεση με το VPN, και όλα τα άλλα δεδομένα θα παραμείνουν κρυμμένα στο VPN.

Ούτε ο ίδιος μας ο ISP δεν θα ξέρει τις κινήσεις μας μέσω VPN. Πριν όμως αρχίσετε να τρίβετε τα χέρια σας όσοι σχεδιάζετε λιγότερο από νόμιμες ενέργειες, έχετε υπ' όψιν πως πολλά VPN καταγράφουν τη δραστηριότητα που γίνεται μέσω  αυτών, και αν τους ζητηθεί από τις αρχές, θα την αποκαλύψουν ευχαριστως.

Κατέβασμα Αρχείων: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για να κατεβάσουν αρχεία μέσω BitTorrent – κάτι χρήσιμο ακόμα και για νόμιμα αρχεία, αν κάποιος συγκεκριμένος ISP μειώνει εσκεμμένα την κίνηση μέσω BitTorrent. Το ίδιο ισχύει

και για οποιοδήποτε άλλο περιορισμό έχει ο ISP σε συγκεκριμένο τύπο διακίνησης δεδομένων – εκτός και αν ο ISP έχει βάλει περιορισμούς γενικά στο VPN.

Προσοχή! Αν συνδέεστε π.χ. σε ένα Ιαπωνικό VPN (για να μην λέμε μόνο για τα Αμερικανικά), το browsing που κάνετε γίνεται κυριολεκτικά μέσω Ιαπωνίας, οπότε είναι αναμενόμενο η ταχύτητα να είναι σαφώς χαμηλότερη απ' ότι αν μπαίνατε  κανονικά στα sites, εκτός VPN.

Σύνδεση σε ένα VPN

Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για να συνδεθεί ένας υπολογιστής με Windows 7 σε VPN. Ουσιαστικά, αρκεί να πάμε στο Start Menu, να γράψουμε VPN στην αναζήτηση και να κάνουμε κλικ στην επιλογή "Set up a virtual private  network (VPN) connection".


Ο οδηγός που ακολουθεί θα μας καθοδηγήσει στο να βάλουμε τη διεύθυνση και τα στοιχεία σύνδεσης της υπηρεσίας VPN που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.Η υπηρεσία θα μας έχει δώσει επίσης ένα username και password


Στη συνέχεια μπορούμε να συνδεθούμε ή να αποσυνδεθούμε από τo VPN χρησιμοποιώντας το εικονίδιο του δικτύου στη μπάρα εργασιών (το ίδιο εικονίδιο από το οποίο επιλέγουμε σε ποιο δίκτυο Wi-Fi θα συνδεθούμε)

Επίσης, αρκετές υπηρεσίες VPN διαθέτουν ειδικά προγράμματα client που αναλαμβάνουν για εμάς τη σύνδεση και την αποσύνδεση.


Οδηγίες σύνδεσης vpn για Windows 10 (Ελληνικά)


Βημα 1ο

Κάνετε κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικού στο εικονίδιο του δικτύου και επιλέγετε Άνοιγμα Κέντρου δικτύου και κοινής χρήσης.

Βημα2ο

Στοπαράθυροπουανοίγει,επιλέγουμεΡύθμιση νέας σύνδεσης ή δικτύουΒημα3ο

Εμφανίζεταιτοπαρακάτωπαράθυροκαιεπιλέγετετην3ηεπιλογήΣύνδεση σε ένα χώρο εργασίας. Ρυθμίστε μια σύνδεση στο χώρο εργασίας σας μέσω τηλεφώνου ή VPN.

 Βημα 4ο

 Στο επόμενο παράθυρο επιλέγουμε την πρώτη επιλογή Use my Internet Connection  (VPN)


Βημα 5ο

Στο παράθυρο που εμφανίζεται , συμπληρώνετε σαν Διεύθυνση Internetτο vpn.aegean.gr (ή προτιμήστε κάποιον άλλο διαθέσιμο VPN server όπως αναφέρεται στην κεντρική σελίδα των οδηγιών). Επίσης θα πρέπει να πληκτρολογήσετε ένα  όνομα για την σύνδεση πχ. VPN Aegean.


 Αμέσως μετά πατάμε Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα όπως φαίνεται παρακάτω:


Βημα 6ο

Στη συνέχεια επιλέγουμε την VPNAegean σύνδεσή μας, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε Ιδιότητες


Κλικ στην καρτέλα Ασφάλεια και κλικ στην επιλογή Να επιτρέπονται αυτά τα πρωτόκολλα (δεν πειράζετε τίποτα άλλο). Πατήστε ΟΚ και μην βιαστείτε να κλείσετε τα ανοικτά παράθυρα για το επόμενο βήμα.


Στη συνέχεια κάντε ξανά δεξί κλικ στο VPNAegean και επιλέξτε Δημιουργία συντόμευσης ώστε να δημιουργήσετε ένα εικονίδιο / συντόμευση στο VPN που μόλις φτιάξαμε στην Επιφάνεια Εργασίας μας.


Στο επόμενο παράθυρο πατήστε το Ναι. Έχετε δημιουργήσει συντόμευση της σύνδεσής σας στην Επιφάνεια Εργασίας σας.

Τέλος για να συνδεθείτε κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο VPN Aegean – Συντόμευση που βρίσκεται στην Επιφάνεια Εργασίας σας, κλικ στο VPNAegean και Σύνδεση
Στο παράθυρο Είσοδος πληκτρολογήστε το aegean\ αμέσως μετά το Όνομα Χρήστη και από κάτω τον Κωδικό σας. Πτήστε το ΟΚ για να ολοκληρώσετε την σύνδεση στο VPN.


www.pcsteps.gr
https://ype.aegean.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια