ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ;

Γράφει ο Κώστας Δημητριάδης
Είναι το σύνολο των διατάξεων, με τις οποίες ομαδοποιούνται, οργανώνονται και αυτοματοποιούνται οι λειτουργίες μιας κατοικίας, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ιδιοκτήτη.


Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες της μιας χρήσης πχ ένας διακόπτης μπορεί να ελέγχει το φωτισμού ενός δωματίου, ενώ o ίδιος διακόπτης μπορεί να ανοιγοκλείνει και τα ρολά στα παράθυρα (με διπλό πάτημα).
Βασικό στοιχείο του έξυπνου σπιτιού είναι η δυνατότητα διαχείρισης του σπιτιού από απόσταση μέσω του κινητού τηλεφώνου και η δυνατότητα της αυτόματης ενεργοποίησης συγκεκριμένων λειτουργιών (πχ με την αποχώρηση από το σπίτι να κλείνουν όλες οι ηλεκτρικές καταναλώσεις, η θέρμανση, τα ρολά και να ενεργοποιείται ο συναγερμός). Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και βέβαια κατ΄ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας το έξυπνο σπίτι, ένα πράσινο σπίτι. Οι συνηθέστερες λειτουργίες αυτοματοποίησης είναι οι κάτωθι: Α. Έλεγχος Φωτισμού Το σύστημα μπορεί να ανάβει, να σβήνει και να «ντιμάρει» όλα τα φωτιστικά του σπιτιού δημιουργώντας ελεύθερα όλα τα δυνατά σενάρια φωτισμού, απ’ όπου και αν βρίσκεται ο ιδιοκτήτης. Β. Έλεγχος Ρολών και Τεντών Το σύστημα μπορεί να ανεβάσει και να κατεβάσει τα ρολά και τις τέντες μεμονωμένα ή σε ομάδες με το πάτημα ενός διακόπτη, όταν ο ιδιοκτήτης είναι στο σπίτι του ή από το κινητό του όταν λείπει. Η σκίαση τις κατάλληλες ώρες οδηγεί σε μειωμένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού και άρα μείωση των αναγκών για ψύξη. Γ. Έλεγχος Θέρμανσης και Ψύξης Το σύστημα μπορεί να ρυθμίσει την θέρμανση και την ψύξη από απόσταση, όχι απλά σαν λειτουργία on/off αλλά αναλαμβάνοντας όλες τις λειτουργίες ρύθμισης, που μπορεί να εκτελέσει ο τηλεχειρισμός του κλιματιστικού. Δ. Ασφάλεια του σπιτιού Το σύστημα μπορεί να βλέπει τους χώρους του σπιτιού από απόσταση και να δημιουργεί συνθήκες πανικού, όταν χρειαστεί. Συνήθεις συνθήκες πανικού είναι το ταυτόχρονο άναμμα όλων των φώτων, το ανέβασμα των ρολών, η ενεργοποίηση σειρήνας ή η προσομοίωση ύπαρξης σκύλων μέσα στο σπίτι. E. Έλεγχος Θερμοσίφωνα, Συστήματος Ποτίσματος & Ηλεκτρικών Συσκευών Το σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει πλήθος ηλεκτρικών συσκευών με το πάτημα ενός διακόπτη, ακόμη και απομακρυσμένα μέσω κινητού τηλεφώνου. Η βασική φιλοσοφία του συστήματος είναι να καταστούν όλες οι συσκευές του σπιτιού «έξυπνες», ώστε να μπορούν να επικοινωνούν ψηφιακά μεταξύ τους και μ’ ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου και ακολούθως η επικοινωνία αυτή να γίνεται μέσω των υφιστάμενων καλωδιώσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Για την διασφάλιση της επικοινωνίας, εγκαθίστανται στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού μικροαυτόματοι διακόπτες, οι οποίοι έχουν την μορφή κοινών ασφαλειών πίνακα και συνδέονται με τις ασφάλειες του πίνακα μέσω κοινών καλωδίων. Αυτοί οι μικροαυτόματοι διακόπτες αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος, γιατί διανέμουν όλες τις πληροφορίες και δέχονται προγραμματισμό μέσω μιας τοπικής σύνδεσης δικτύου για την δημιουργία διαφόρων σεναρίων στο σπίτι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια