Ανοίγει ο δρόμος για "ενέσιμους αισθητήρες εγκεφάλου"


Ερευνητές από το Harvard αλλά και το National Center for Nanoscience and Technology της Κίνας, έχουν αρχίσει πειράματα με ενέσιμους αισθητήρες εγκεφάλου. Σε σχέση με τους παραδοσιακούς εξωτερικούς αισθητήρες, οι ενέσιμοι είναι έως και 200 φορές ισχυρότεροι.


Η συγκεκριμένη τεχνολογία δοκιμάζεται μόνο σε ποντίκια μέχρι στιγμής.
Πρόκειται για ένα μικρό πλέγμα, ευέλικτο, κατασκευασμένο από αγώγιμα πολυμερή υλικά με ενσωματωμένο τρανζίστορ και ηλεκτρόδια. Το πλέγμα εισάγεται σε μια σύριγγα και εγχέεται μέσα στον ιστό του εγκεφάλου των ποντικών, όπου ξεδιπλώνει.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πλέγμα είναι ως επί το πλείστον πορώδες και μπορεί να επεκταθεί για να γεμίσει βιολογικές κοιλότητες του εγκεφάλου. Τα ποντίκια δεν έδειξαν σημαντικά σημάδια ανοσολογικής αντίδρασης στο υλικό μετά από πέντε εβδομάδες.


Εξαιρετικά λεπτά ηλεκτρικά καλώδια που συνδέονται με το πλέγμα, συνδέθηκαν σε εξωτερικούς υπολογιστές, έτσι ώστε να μπορεί να καταγράφεται η διέγερση των κυττάρων του εγκεφάλου των ποντικιών. Οι ερευνητές θέλουν να βελτιώσουν το σχεδιασμό και να τα κάνουν ασύρματα.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να θεραπεύσει βλάβες από εγκεφαλικά επεισόδια, τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά και να επιτρέψει την  αποτελεσματική σύνδεση του εγκεφάλου με ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να επιτευχθεί έλεγχος αναπηρικού αμαξιδίου ή  μηχανικού άκρου, κατευθείαν από τον εγκέφαλο


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια