20 χρόνια από τα Windows 95

Μπορεί να βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του νέου φιλόδοξου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Windows 10, όμως πριν 20 χρόνια ακριβώς, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια πολύ σημαντική έκδοση των γνωστών παραθύρων.



 Ο λόγος για τα Windows 95 τα οποία κυκλοφόρησαν στις 24 Αυγούστου του 1995, δημιουργώντας αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομα τους με τα νέα χαρακτηριστικά αλλά και το νέο γραφικό περιβάλλον το οποίο ενσωμάτωναν, στο οποίο ξεχώριζε το μενού έναρξης Start και το πολύ καλύτερο multitasking. Μια ματιά στην εποχή που κυκλοφόρησαν τα Windows 95, φανερώνει την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών στις μέρες μας αφού οι τότε χρήστες είχαν να επιλέξουν σύστημα με κορυφαίο επεξεργαστή 486 ή Pentium, σκληρό δίσκο IDE ή SCSI, κάρτα ήχου Sound Blaster αλλά και CD-ROM με 2X μέγιστη ταχύτητα.

Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των Windows 95 ήταν η λειτουργία Plug and Play, μέσω της οποίας γινόταν αυτόματος εντοπισμός νέου hardware που είχε εγκατασταθεί στον υπολογιστή, κάνονας πολύ πιο εύκολη την εγκατάσταση των drivers. Βέβαια δε λείπαν τα προβλήματα αφού η όλη διαδικασία δεν ήταν αρκετά αξιόπιστη, κάτι που οδήγησε αρκετούς στο να την ονομάσουν Plug and Pray (Σύνδεσε και Προσευχήσου).


Η εφαρμογή MSN η οποία ήταν ενσωματωμένη στο λειτουργικό σύστημα, είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνει πρόσβαση στις πρώτες ιστοσελίδες του WWW μέσω dial-up σύνδεσης, δωμάτια συζητήσεων, e-mail και newsgroups, με όριο τις 3 ώρες το μήνα για δωρεάν χρήση.


 Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία των Windows 95, η Microsoft κυκλοφόρησε το Plus!, ένα πρόσθετο πακέτο χαρακτηριστικών για το λειτουργικό σύστημα το οποίο περιείχε μια πρώιμη έκδοση του Internet Explorer με την ονομασία Internet Jumpstart Kit, υποστήριξη θεμάτων (themes) και μια σειρά από μικρές εφαρμογές.

Στρατής

Πηγή: www.microsoft.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια