Σοβαρό κενό ασφαλείας σε περίπου 900.000.000 android smartphones ανά τον πλανήτη

Το κενό εντοπίστηκε από ερευνητές της εταιρείας Checkpoint που εξειδικεύεται στην ασφάλεια των «έξυπνων» συσκευών. Επί έξι μήνες, όπως δήλωσε το στέλεχος της εταιρείας Μάικλ Σαούλοφ, μελετούσαν τον κώδικα των προγραμμάτων που «τρέχουν» στους επεξεργαστές τους οποίους προμηθεύει η αμερικανική εταιρεία Qualcomm


Ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε προγράμματα για τα γραφικά και στον κώδικα που ελέγχει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων που «τρέχουν» στο κινητό. Όποιος αξιοποιήσει το κενό ασφαλείας, εξηγούν οι ερευνητές, μπορεί να διεισδύσει στο κινητό και να αποκτήσει σταδιακά όλο και μεγαλύτερο έλεγχο σε αυτό, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στα δεδομένα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έως τώρα κάποιος χάκερ έχει εκμεταλλευτεί τρωτά σημεία των κινητών.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, επεξεργαστές της Qualcomm έχουν περίπου 900.000.000 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν σύστημα Android. Η Checkpoint παρέδωσε τα στοιχεία για το κενό ασφαλείας στην Qualcomm στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το BBC, πιστεύεται ότι η τελευταία ανέπτυξε συμπληρωματικά προγράμματα ενημερώσεων που διορθώνουν το πρόβλημα.
Ενέταξε τις αλλαγές στους επεξεργαστές για τα νέα μοντέλα και προμήθευσε τους κατασκευαστές και διανομείς τηλεφώνων με αυτόματες ενημερώσεις για τα προγράμματα των κινητών που χρησιμοποιούνται ήδη.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες εταιρείες κινητών πέρασαν τις ενημερώσεις στους πελάτες τους. Για αυτόν τον σκοπό η Checkpoint δημιούργησε τη δωρεάν εφαρμογή QuadRooter Scanner, η οποία ελέγχει αν έχουν εγκατασταθεί οι ενημερώσεις στο κινητό


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια