Αυθεντικός ο κώδικας ηλεκτρονικής κατασκοπείας της NSA που διέρρευσε

Λογισμικό της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, το οποίο έχει αναπτυχθεί μυστικά με σκοπό να γίνονται εισβολές σε υπολογιστές ξένων κυβερνήσεων, πράγματι εκλάπη ή διέρρευσε, επιβεβαίωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept, επικαλούμενος τα μέχρι τώρα αδημοσίευτα ντοκουμέντα του Έντουαρντ Σνόουντεν


Ο πρώην σύμβουλος της NSA, που αποκάλυψε ο ίδιος το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της υπηρεσίας το 2013, έστειλε στον ιστότοπο ένα εγχειρίδιο που αποδεικνύει ότι το λογισμικό, την ύπαρξη του οποίου γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα μια μυστηριώδης ομάδα χάκερ, η αυτοαποκαλούμενη ShadowBrokers, είναι αυθεντικό.

Η ομάδα των ShadowBrokers ανήρτησε στο διαδίκτυο δύο φακέλους με προγράμματα που όπως ανέφερε έχει αναπτύξει η NSA προκειμένου να εισβάλλει σε κρατικούς υπολογιστές χωρών που θεωρούνται αντίπαλες των ΗΠΑ, όπως η Κίνα ή η Ρωσία και χωρών που θεωρούνται εχθρικές, όπως το Ιράν.

Οι ShadowBrokers διαβεβαίωσαν ότι θα δώσουν περισσότερα στοιχεία σε όποιον τους καταβάλει ένα εκατομμύριο bitcoin, ένα ηλεκτρονικό νόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα μπιτκόιν έχει αξία περίπου 580 δολαρίων

Ο ιστότοπος The Intercept – οι δημιουργοί του οποίου είχαν βοηθήσει τον Σνόουντεν να δημοσιοποιήσει τα απόρρητα έγγραφα που έκλεψε από την NSA για να καταγγείλει τις μεθόδους της– έλαβε από τον πρώην σύμβουλο της υπηρεσίας ένα απόρρητο εγχειρίδιό.

Το εγχειρίδιο αυτό περιγράφει την τεχνική διαδικασία για να μολύνονται με malware, πιο συγκεκριμένα κατασκοπευτικό λογισμικό, υπολογιστές και να παρακολουθούνται χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Στο εγχειρίδιο περιέχονται δεδομένα που ταυτίζονται απόλυτα με μέρος του κώδικα που δημοσιοποίησε η ομάδα ShadowBrokers, γεγονός που αποδεικνύει την αυθεντικότητα και την προέλευση του κώδικα, εξήγησε ο ιστότοπος The Intercept.

Η NSA μέχρι τώρα τηρεί απόλυτη σιωπή για αυτή την υπόθεση


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια