Όσο η Apple παρουσίαζε το iPhone 7, η οργάνωση Amnesty International της θύμισε πόσο αλήθεια κοστίζουν τα αγαπημένα μας smartphones

Με αυτόν τον κάπως άκομψο τρόπο την στιγμή που η Apple γιόρταζε το νέο της smartphone, η οργάνωση αυτή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήρθε να μας θυμίσει τον ρόλο της παιδικής εργασίας στον τομέα της εξόρυξης του πολύτιμου κοβαλτίουΤο κοβάλτιο (Cobaltum), είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο που δεν το βρίσκουμε ελεύθερο στη φύση. Ενώσεις του κοβαλτίου είναι συνήθεις υπό μορφή ορυκτών. Μικρές ποσότητες κοβαλτίου μπορούν να βρεθούν στις πέτρες, το χώμα, τα φυτά και τα ζώα. Και σε ορυχεία ασφαλώς. Της Αφρικής φυσικά.

Γιατί όμως η οργάνωση αυτή ασχολήθηκε με το κοβάλτιο και όχι με κάποιο άλλο μέταλλο;

Το κοβάλτιο λοιπόν, είναι ένα από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των μπαταριών ιόντων λιθίου που βρίσκουμε στα προϊόντα της Apple .

Όχι όμως μόνο της Apple. Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί κοβάλτιο. Και η Samsung το κάνει. Και η κατά τα άλλα πρωτοπόρος και καινοτόμα Tesla το κάνει.

Ας το κάνουν όμως, δεν μας πειράζει. Το πως το αγοράζουν, από ποιους και φυσικά ποιοι δούλεψαν για την εξόρυξή του, είναι αυτό που μας νοιάζει


Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης African Resources Watch, μιας οργάνωσης – παρατηρητήριο για τους φυσικούς πόρους της Αφρικής και την παιδική εργασία, είπε στο πάντα έγκριτο CNN Money.
«Βρήκαμε ότι οι έμποροι αγοράζουν κοβαλτίο χωρίς πολλές πολλές ερωτήσεις για το πού ήταν αλλά ούτε καν για το πως εκείνο εξορύσσεται ούτε από ποιους».

Το πολυπόθητο κοβάλτιο, εξορύχτηκε από παιδιά, τα οποία υποβλήθηκαν σε σκληρή και πολλές φορές απάνθρωπη εργασία για να λάβουν το ποσό, του ενός ή δύο στην καλύτερη περίπτωση, δολαρίων μεροκάματου.

Το κοβάλτιο  από τα ορυχεία καταλήγει σε παράνομα ανταλλακτήρια που ελέγχονται και από τους αντάρτες. Οι ξένοι έμποροι αγοράζουν το μετάλλευμα και το στέλνουν στο εξωτερικό σε εταιρίες, που μετατρέπουν το κοβάλτιο σε σκόνη τανταλίου.

Η σκόνη μετά πωλείται σε κατασκευαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλα προϊόντα.
πηγή:gazzetta.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια