Το θρυλικό ηχογραφημένο μήνυμα που έχει τοποθετήσει η NΑΣΑ στα "Βόγιατζερ" του 1977 κυκλοφορεί σε βινύλιο

Το κάθε σκάφος μεταφέρει από μια χρυσή ηχογραφημένη πλάκα βινυλίου 12 ιντσών, με ήχους και εικόνες από διάφορα μέρη της Γης, ως μήνυμα προς κάθε εξωγήινο πολιτισμό που ενδέχεται να συναντήσειΟι πλάκες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 27 αντιπροσωπευτικά κομμάτια από διάφορα είδη μουσικής, διαφόρων εποχών -από Μπαχ και Μπετόβεν έως το "Johny B.Goode" του Τσακ Μπέρι και μουσική από τη Σενεγάλη και τις Νήσους του Σολομώντος-, χαιρετισμούς σε 55 διαφορετικές γλώσσες, ήχους της φύσης, όπως κεραυνών, εκρήξεων ηφαιστείων, κυμάτων, κραυγών ζώων καθώς και ενός μωρού που κλαίει.

Το μήνυμα -κωδικοποιημένο σε αναλογική μορφή- είχε επιλεγεί από μια επιτροπή με επικεφαλής τον διακεκριμένο αστρονόμο Καρλ Σέιγκαν του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Εκτός από τις πλάκες που ταξιδεύουν με τα Βόγιατζερ υπάρχουν μόνο δέκα αντίγραφά τους στη Γη, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται σε εγκαταστάσεις της NASA. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο ίδιος ο Σέιγκαν δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει μία από αυτές.

Τώρα όμως, για πρώτη φορά, η ιστορική ηχογράφηση θα καταστεί διαθέσιμη στους πάντες. Η ΝΑΣΑ δημιούργησε σχεδόν ακριβή αντίγραφα του δίσκου, για να τιμήσει την επερχόμενη 40ή επέτειο από την εκτόξευση των «Βόγιατζερ» το 2017

Θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο Αύγουστο και κάθε αντίγραφο θα κοστίζει 98 δολάρια. Στη συσκευασία, σύμφωνα με το Space.com, θα περιλαμβάνονται τρεις δίσκοι LP από βινύλιο, ένα σκληρόδετο βιβλίο, μια ψηφιακή κάρτα και μια λιθογραφία του διαγράμματος που υπάρχει στο εξωτερικό του αυθεντικού μηνύματος, το οποίο δίνει οδηγίες προς τους εξωγήινους για το πώς θα ακούσουν το μήνυμα.

Η δημιουργία των επετειακών δίσκων (Voyager Golden Record: 40th Anniversary Edition), με παραγωγή από τη δισκογραφική εταιρεία Ozma Records, χρηματοδοτείται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter από τις συνεισφορές κάθε ενδιαφερόμενου. Ήδη η καμπάνια έχει μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή άνω των 6.100 ατόμων και έχει αντλήσει σχεδόν τετραπλάσιο ποσό -762.000 δολάρια- από τον αρχικό στόχο των περίπου 200.000 δολαρίων.

Πέρυσι το καλοκαίρι η NASA είχε «ανεβάσει» το ηχητικό περιεχόμενο του χρυσού δίσκου των Βόγιατζερ στην μουσική υπηρεσία SoundCloud. Το 1992, η Warner New Media είχε κυκλοφορήσει ένα CD με το περιεχόμενό του. Αλλά αντίγραφο του δίσκου σε βινύλιο μέχρι τώρα δεν υπήρχε.

Τα διαστημόπλοια μέχρι σήμερα συνεχίζουν το ταξίδι τους στέλνοντας πίσω στη Γη επιστημονικά στοιχεία. Το Βόγιατζερ 1 βγήκε από τα όρια του ηλιακού συστήματος και εισήλθε σε διαστρικό χώρο από το 2014, αποτελώντας έτσι το κατασκεύασμα που η ανθρωπότητα έχει στείλει πιο μακριά από κάθε άλλο. Το «Βόγιατζερ 2», που είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία, εξακολουθεί να εξερευνά τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματοςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια