Άρης: Ο πλανήτης με τις περισσότερες διαστημοσυσκευές - NASA, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία στο έδαφος του "κόκκινου" πλανήτη


Ο Άρης είναι ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές και για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλον στο ηλιακό σύστημα.  Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία κατάφεραν και αυτές να πατήσουν στο έδαφος του "κόκκινου" πλανήτηΜέχρι και την τελευταία στιγμή, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από τους ESA και Roscosmos, υπήρχαν αμφιβολίες για την τελική έκβαση της αποστολής. Τα «φαντάσματα» του βρετανικού Beagle-2, που προσγειώθηκε στον Άρη αλλά έχασε την επαφή με την Γη, και των πολλών ρωσικών αποστολών που συνετρίβησαν, δεν άφηναν περιθώρια για εφησυχασμούς. Τελικά όμως, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία έσπασαν την παράδοση.

Στον Αρη πλέον δεν υπάρχουν μόνο οι Η.Π.Α. Μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του Schiaparelli, ο γειτονικός μας πλανήτης έγινε... πολυεθνικός. Οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι επιστήμονες πλέον μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο της αποστολής ExoMars. Στην εκτόξευση ενός ρωσικού ανιχνευτή Rover στον Αρη, που θα σκανάρει τον πλανήτη για πιθανές ενδείξεις ζωής.

Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ήδη ενημέρωσε πως περιμένει τις πρώτες πληροφορίες από την μικρή διαστημοσυσκευή που προσεδαφίστηκε. Κύριως στόχος του Schiaparelli ήταν να «τεστάρει» τους μηχανισμούς προσεδάφισης των μελλοντικών αποστολών, όμως το έργο του δεν σταματάει εκεί. Ο νέος... κάτοικος του Αρη, θα συλλέξει σημαντικά δεδομένα από τον πλανήτη, τα οποία και θα στείλει πίσω στην Γη.

Μέσα στις δύο μέρες ζωής του, αφού μετά θα μείνει από μπαταρία, θα προλάβει να μαζέψει πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρικό πεδίο του πλανήτη, την θερμοκρασία του, την ταχύτητα του αέρα, την πίεση αλλά και την υγρασία.

Δεδομένα πολύ σημαντικά για τα επόμενα στάδια της αποστολής ExoMars, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το 2020

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα, ο Άρης είναι ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές και για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλον στο ηλιακό σύστημα
Αιτία γι' αυτό είναι η σχετική εγγύτητά του στον δικό μας πλανήτη, καθώς και οι υποθέσεις για ύπαρξη ζωής στην επιφάνειά του. Το παράθυρο εκτόξευσης προς τον Άρη, η περίοδος δηλαδή κατά την οποία μπορεί να εκτοξευτεί μια διαστημοσυσκευή έτσι ώστε να πραγματοποιήσει το ταξίδι προς τον πλανήτη στο μικρότερο δυνατό χρόνο, ανοίγει κάθε δυο χρόνια.

Οι αποστολές στον Άρη:

1960: Ξεκίνησαν τις αποστολές οι Σοβιετικοί με το πρόγραμμα Μάρσνικ, το οποίο δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία.
1964:  Το αμερικανικό Μάρινερ 4 πέρασε δίπλα από τον πλανήτη και έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνειά του, αποκαλύπτοντας έναν άνυδρο πλανήτη γεμάτο κρατήρες και κατά τα φαινόμενα χωρίς ζωή. Ακολούθησαν τα σκάφη του σοβιετικού προγράμματος Μαρς, που έγιναν τα πρώτα που προσεδαφίστηκαν στον πλανήτη και λειτούργησαν για λίγο μετά την προσεδάφιση.

Αύγουστος και Σεπτέμβριος 1976: Η πρώτη σημαντική εξερεύνηση έγινε από τα δυο σκάφη Βίκινγκ της NASA που προσεδαφίστηκαν στην επιφάνειά του. Έστειλαν τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια, μελέτησαν το κλίμα και εκτέλεσαν μια σειρά πειραμάτων για την ύπαρξη ή μη ζωής στον πλανήτη, με αμφιλεγόμενα αλλά πιθανότατα αρνητικά αποτελέσματα

Δεκαετία του 1990: Αποστολές Mars Global Surveyor - Mars Pathfinder της NASA, μελέτησαν τον πλανήτη από τροχιά και από την επιφάνειά του αντίστοιχα αλλά απέτυχαν στο σκοπό τους.

2005: Δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, που μελετούν από τότε την επιφάνειά του, και διαπίστωσαν την ύπαρξη, στο απώτατο παρελθόν, υγρού νερού στην επιφάνεια. Πολύτιμες πληροφορίες μας έστειλαν επίσης το Mars Express της ESA, που διαπίστωσε την ύπαρξη πάγου νερού στο υπέδαφος, και Mars Observer, που μεταφέρει την ισχυρότερη κάμερα που στάλθηκε ποτέ σε άλλο πλανήτη.

4 Αυγούστου του 2007: Εκτοξέυτηκε η διαστημική συσκευής Φοίνιξ της NASA και έφτασε στις αρκτικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου του Άρη στις 25 Μαΐου του 2008, μελετώντας τις πολικές περιοχές του μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους

2011: Η αποστολή Phobos-Grunt, σε συνεργασία Ρωσίας-Κίνας, απέτυχε, με τη διαστημοσυσκευή να μένει στην τροχιά της γης και αργότερα να συντρίβεται.

5 Αυγούστου του 2012:  η NASA με το ρομπότ Curiosity, γνωστό επίσης και ως Mars Science Laboratory προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του Άρη.

Ιούνιος 2015:  Η πυραμίδα που κατέγραψε το υπερσύγχρονο Curiosity Rover της NASA, ξεκίνησε τις φήμες για ύπαρξη κατάλοιπου από αρχαίο εξωγήινο πολιτισμό

Η πρώτη επίσημη ένδειξη για ύπαρξη ζωής στο διάστημα ανακοινώθηκε σήμερα, ωστόσο όπως προαναφέραμε, ανέκαθεν γίνονταν υποθέσεις για ύπαρξη ζωής στην επιφάνειά του  Άρη λόγω  της σχετικής εγγύτητάς του στον δικό μας πλανήτη.

Μάλιστα, η ιδιωτική ολλανδική εταιρία “Mars One”, το 2013 ανακοίνωσε ότι ψάχνει υποψήφιους- αστροναύτες για μόνιμη κατοικία στον Άρη, δηλαδή για ταξίδι χωρίς επιστροφή, με σκοπό να δημιουργηθεί μία μόνιμη διαστημική αποικία
Αρχικά είχε προγραμματιστεί η αποικία να δημιουργηθεί μέχρι το 2022. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα όμως, η  αποστολή Mars One ξεκίνησε Οκτώβριο 2016, ενώ οι πρώτοι 4 άνθρωποι αναμένεται να κατοικήσουν στον πλανήτη το 2026. Από τότε και κάθε 2 χρόνια, θα προστίθενται 4 άτομα τη φορά.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 100.000 αιτήσεις για το ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη εκ των οποίων θα επιλεγούν οι 100. Τουλάχιστον έξι Έλληνες έχουν δηλώσει συμμετοχή για… να αλλάξουν μόνιμα πλανήτη

Η ονομασία του προέρχεται από τον Ολύμπιο θεό του πολέμου της Ελληνικής Μυθολογίας τον Άρη. Οι ονομασίες των δύο δορυφόρων του δόθηκαν από τούς δύο γιους του μυθολογικού Άρη, τον Δείμο και τον Φόβο . Ο Άρης είναι γνωστός ήδη από την προϊστορία, καθώς ήταν ο πρώτος πλανήτης που παρατηρήθηκε με τηλεσκόπιο και αποκάλυψε ότι τα γενικά χαρακτηριστικά της μορφολογίας του, τα οποία θεωρήθηκαν (σωστά ως ένα βαθμό) ότι είναι παρόμοια με αυτά της Γης.

Η ομοιότητα αυτή έδωσε βάση αφενός σε μια εκτεταμένη συζήτηση για την ύπαρξη ζωής σε αυτόν, αφετέρου σε σκέψεις μελλοντικής αποίκισής του. Ακόμα, είναι εύκολα προσεγγίσιμος από τις εξερευνητικές μας διαστημοσυσκευές, καθώς ένα ταξίδι προς τον Κόκκινο Πλανήτη απαιτεί (με την σημερινή τεχνολογία) χρόνο έξι μηνών όταν οι θέσεις Γης και Άρη είναι ευνοϊκές, κάτι που συμβαίνει ανά δυο χρόνια. Για τους λόγους αυτούς ο Άρης είναι ο καλύτερα εξερευνημένος πλανήτης έως σήμερα

Από: iefimerida.gr - star.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια