Ιδιαίτερα ρευστή η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο


Τα πάνω - κάτω φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η επόμενη ημέρα στο τηλεοπτικό τοπίο κρίνεται ιδιαίτερα ρευστήΗ κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο νομοθέτημα προς ψήφιση στη Βουλή, βάσει του οποίου θα προβλέπεται ότι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε χρόνο ενοίκιο ύψους 25 εκατ. ευρώ στο κράτος.
Το ποσό αυτό προκύπτει από το συνολικό τίμημα που είχε εξασφαλίσει το Δημόσιο μετά τη δημοπρασία των αδειών (255 εκατ. ευρώ), το οποίο επιμερίζεται στα 10 χρόνια, όπως προβλεπόταν στο νόμο 4339/2015 για τη διάρκεια της κάθε τηλεοπτικής άδειας.
Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη απόφαση, τα υφιστάμενα κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, ενώ η διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου περνάει ολοκληρωτικά στο ΕΣΡ, όποτε αυτό συσταθεί.
Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προανήγγειλε στις 27/10/2016 μέσω της ΕΡΤ ότι την Δευτέρα 31/10/2016 θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

«Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Όλοι θα κριθούμε από τις πολιτικές μας αποφάσεις. Οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων.
Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση νομικά ώστε να αποφασίσει για τον αριθμό των καναλιών», σχολίασε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι «ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ και ελπίζουμε να γίνει γρήγορα»

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η Πολιτεία θα επιστρέψει τα περίπου 90 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει ως πρώτη δόση από τους τέσσερις οριστικούς υπερθεματιστές στο πλαίσιο της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας

Ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει πως από τη στιγμή που παραμένει σε ισχύ το προηγούμενο νομικό καθεστώς και οι τέσσερις νυν καναλάρχες θα μπορούν κανονικά να αξιώσουν μια θέση στο τηλεοπτικό τοπίο, με βάση το νέο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, στον ραδιοσταθμό "Πρακτορείο FM"

Ο ίδιος μίλησε για το νέο νόμο – γέφυρα που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο εξής, όποιος διαγωνισμός γίνει, και όταν αυτός γίνει, θα πρέπει να διεξαχθεί από το ΕΣΡ, όταν αυτό συγκροτηθεί. Η απόφαση του ΣτΕ μάς επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας. Με το νέο νόμο-γέφυρα θα πληρώσουν όλοι οι καναλάρχες»
Από: newsbomb.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια