Η Apple κατηγορεί την Qualcomm για «υπερβολικές χρεώσεις» αλλά και για μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκπτώσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων

Η Apple σημειώνει στο σχετικό υπόμνημά της ότι η Qualcomm παρακρατούσε τις εκπτώσεις αυτές, λόγω των συζητήσεων της Apple με τον αρμόδιο ρυθμιστή για θέματα ανταγωνισμού στην Νότια Κορέα.  Μάλιστα, αναφέρεται πως ο αμερικανικός κολοσσός χρειάστηκε να αντισταθεί στην απαίτηση που προέβαλλε η Qualcomm να αλλάξει τις καταθέσεις της στην νοτιοκορεάτικη Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου


Η Qualcomm χαρακτήρισε «ανυπόστατους» αυτούς τους ισχυρισμούς και ο νομικός εκπρόσωπός της, Don Rosenberg, απέδωσε πρόθεση στην Apple να «ενθαρρύνει τη δράση εναντίον της Qualcomm απευθυνόμενη σε διάφορες υπηρεσίες εμπορίου όπως η KFTC στη Νότια Κορέα και η FTC στις ΗΠΑ, δίνοντας μια ψευδή, παραμορφωμένη εικόνα, με ελλιπή στοιχεία».

Η Apple επίσης καταθέτει πως, η Qualcomm άσκησε πίεση και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ώστε να μην διαθέτουν ή να μην υποστηρίζουν συσκευές της Apple που βασίζονται σε ανταγωνιστικά τσίπσετ από την Intel. H Qualcomm ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής της Apple μέχρι τη διάθεση του iPhone 7 το Σεπτέμβριο του 2016. Τα μισά από τα τσιπ για τα νεότερα αυτά μοντέλα προέρχονταν από την ανταγωνιστική Intel (ΗΠΑ). Την ίδια ωστόσο περίοδο, η Qualcomm είχε καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Samsung και να την προμηθεύσει εξοπλισμό για το S7, ενώ προηγουμένως είχε αρκεστεί στα δικά της τσίπσετ.

H ΚFTC στη Νότια Κορέα επέβαλλε πρόστιμο 854 εκατομμυρίων δολαρίων στην Qualcomm για τις αθέμιτες πρακτικές παραχώρησης αδειών για τη χρήση των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών της. Στην Κίνα το πρόστιμο που κλήθηκε να καταβάλλει η Qualcomm τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν ακόμα μεγαλύτερο (975 εκατ. δολάρια) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του ίδιου έτους κατηγόρησε επισήμως την Qualcomm για εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην ευρωπαϊκή αγορά (από: tech.in.gr - Reuters)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια